Ρωγμές στην πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη

Καμπανάκι τρόμου στο Μαξίμου μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις! Στελέχη της Ν.Δ. κατεβάζουν τον πήχη κάτω του 33% λίγο πριν από την ώρα μηδέν

Must Read

Αντιμέτωπος με τις πρώτες σοβαρές ρωγμές στην πολιτική κυριαρχία του ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια κινδυνεύει να βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Μπορεί, μάλιστα, ο ίδιος να οξύνει τα διλήμματα για να συσπειρώσει την εκλογική βάση της Ν.Δ. προβάλλοντας ζήτημα σταθερότητας, αλλά πρόκειται για μια ψευδεπίγραφη απειλή. Αυτό που δοκιμάζεται είναι η συνέχιση της αλαζονικής διακυβέρνησης, στο όνομα του 41% των περσινών βουλευτικών εκλογών, χάρη και στην ανυπαρξία αντιπολίτευσης και στον κατακερματισμό της, τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά.

Ο φόβος ενός ισχυρού «μηνύματος» που θα θέσει υπό αμφισβήτηση το imperium του και θα τον υποχρεώσει να κάνει αλλαγές σε πολλά επίπεδα ωθεί τον κ. Μητσοτάκη να ρίξει στη μάχη όλα τα διαθέσιμα όπλα του μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες. Μπαίνοντας στα τελευταία «εκατό μέτρα» της αναμέτρησης, ωστόσο, τα εμπόδια αποδεικνύονται πολλά περισσότερα από όσα υπολογίζονταν αρχικά και η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου για τις πιθανές εκπλήξεις και παγίδες της τελευταίας στιγμής διαρκώς μεγαλώνουν.

φωτογραφία αρχείου

Ακόμη και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, φανερές και κρυφές, υποδαυλίζουν περισσότερο την ανησυχία ότι το αποτέλεσμα δεν θα είναι τελικά ευχάριστο για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Μπορεί να δημιουργούνται έως αυτή τη στιγμή εντυπώσεις από το σημαντικό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι των υπόλοιπων κομμάτων, αλλά οι δείκτες της δυσαρέσκειας και τα αρνητικά αισθήματα της κοινής γνώμης έχουν ανέβει σε πρωτοφανή επίπεδα, διατηρώντας έως και τώρα ως μεγάλο άγνωστο Χ αυτών των εκλογών πώς θα εκφραστεί η κοινωνική διαμαρτυρία και αντίδραση.

Ήδη σε λιγότερο από μία εβδομάδα προτού ανοίξουν οι κάλπες, η αποχή και η ψήφος διαμαρτυρίας εξελίσσονται στις πιο μεγάλες απειλές για τη Ν.Δ., καθώς ο κ. Μητσοτάκης και τα ηγετικά στελέχη που τον περιβάλλουν δεν έχουν καταφέρει, παρά τα σκληρά διλήμματα που χρησιμοποιούν, να ανακόψουν τη «γαλάζια» αποσυσπείρωση. Κι αυτή καταγράφεται και ως η πρώτη σημαντική αποτυχία.

Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα, οι τάσεις που κατά τις πληροφορίες διαμορφώνονται κάνουν πιο δύσκολα τα πράγματα ακόμη και για τον (ήδη χαμηλωμένο) πήχη του 33% που έθεσε προ εβδομάδων ο κ. Μητσοτάκης. Καμπανάκι τρόμου σήμανε στο πλαίσιο αυτό όταν έφτασαν τα στοιχεία που δείχνουν ότι αντί να αυξάνεται το ενδιαφέρον πλησιάζοντας προς την ώρα μηδέν, η αποχή μπορεί να σπάσει κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ.

Ενδεχομένως να φτάσει ή και να ξεπεράσει -όπως υπολογίζεται- το 55%, ενώ πέρυσι ήταν 47% και στις ευρωεκλογές του 2019 μόλις 42%, αφενός λόγω της σημασίας τους εν όψει των εθνικών εκλογών τότε και αφετέρου επειδή είχαν διεξαχθεί ταυτόχρονα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και στελέχη του εκλογικού επιτελείου της Ν.Δ., «κατεβάζοντας» κι άλλο τον πήχη, λένε τώρα ότι αναμένουν να είναι περί το 1.500.000 οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που θα προσέλθουν στις κάλπες. Αυτό από μόνο του μεταφράζεται σε μια κατάρρευση περίπου 600.000 ψήφων, σε απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023. Από εκεί και πέρα μένει να κριθεί, ανάλογα με τη γενικότερη συμμετοχή, η διαμόρφωση του ποσοστού.

Μήνυμα

Ακολουθώντας «το μη χείρον βέλτιστον», βέβαια, είναι προτιμότερο για τον κ. Μητσοτάκη, ειδικά σε αυτή τη φάση, το «μήνυμα» της ερχόμενης Κυριακής να περιοριστεί στην αποχή. Ωστόσο, οι τελευταίες επτά ημέρες είναι απολύτως κρίσιμες, γιατί -ανάλογα με τις κινήσεις αλλά και τα πιθανά λάθη που μπορεί να συμβούν στο παρά πέντε- θεωρείται ανοιχτό το ενδεχόμενο η (ούτως ή άλλως αναμενόμενη) χαλαρή ψήφος εκτός από την αποχή να βρει διέξοδο και στην αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής.

Μάλιστα, το πρωθυπουργικό επιτελείο πήρε -εξ ανάγκης πια- το ρίσκο να δώσει ακόμη πιο έντονο χαρακτήρα εθνικών εκλογών και όχι ευρωεκλογών στην αναμέτρηση, προκειμένου να φοβίσει και να ενεργοποιήσει τους αδρανείς δυσαρεστημένους «γαλάζιους» ψηφοφόρους, αν και αυτό κρύβει την παγίδα, το τελευταίο 48ωρο προτού ανοίξουν οι κάλπες -όπως ιστορικά έχει ξανασυμβεί-, να κινητοποιήσει και αντίρροπες εκλογικές δυνάμεις για να «μαυριστεί» η κυβέρνηση.

Και μόνο το γεγονός ότι περίπου το 60% όσων σκοπεύουν να προσέλθουν στις κάλπες δηλώνει ότι θα ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας κάνει ακόμη πιο γκρίζο το τοπίο. Σε αυτήν την περίπτωση οι επαπειλούμενες ρωγμές στην κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη δεν αποκλείεται να αποδειχθούν μεγαλύτερες και η Ν.Δ. να δυσκολευτεί να πιάσει ακόμη και το 30%, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την επόμενη ημέρα. Ήδη ακόμη και στις δημοσιευόμενες δημοσκοπήσεις της τελευταίας εβδομάδας το «γαλάζιο» ποσοστό βαίνει διαρκώς μειούμενο και διατηρείται οριακά άνω του φράγματος αυτού.

Το σχετικό άγχος του Μεγάρου Μαξίμου ως προς αυτό, πάντως, εκδηλώνεται με την κλιμάκωση των επιθέσεων σε πολιτικό αλλά και προσωπικό επίπεδο τα τελευταία εικοσιτετράωρα προς την αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται ότι ενισχύει έστω και οριακά τις δυνάμεις του, δημιουργώντας την τάση ίσως και να ξεπεράσει το 17%.

Στέφανος Κασσελάκης

Συσχετισμός

Η σημειολογία αυτού του συσχετισμού άλλωστε, όπως αναγνωρίζεται, θα είναι πολλαπλά καθοριστική για τα αποτελέσματα της επόμενης Κυριακής. Αν για τον Στεφ. Κασσελάκη είναι υπαρξιακής σημασίας για την ηγεσία του στον ΣΥΡΙΖΑ και την απόκρουση των αμφισβητήσεων που έρχονται, η κάλυψη αυτού του πήχη θα παίξει ταυτόχρονα τεράστιο ρόλο και για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό που θα ξημερώσει τη 10η Ιουνίου.

Όπως συνομολογούν στελέχη όλων των πλευρών αλλά και οι πολιτικοί αναλυτές, ανάλογα με το πόσο θα ανοίξει ή θα κλείσει η ψαλίδα -με αφετηρίες το 33% για τη Ν.Δ. και 17% για τον ΣΥΡΙΖΑ-, ανάμεσα στα δύο κόμματα θα κριθούν οι πολιτικές εντυπώσεις και όχι μόνο.

Το κυβερνών κόμμα έχει κάνει ήδη τη ζαβολιά να «προεξοφλήσει» τη -μεγάλη σε κάθε περίπτωση- βουτιά από το 41%, όμως το ζητούμενο και η αγωνία είναι μήπως οι ρωγμές που θα προκύψουν δεν θα είναι εύκολα επισκευάσιμες.

Στις κάλπες «δοκιμάζεται» και το πολιτικό σύστημα

Οι επικείμενες ευρωεκλογές, αν και δεν γίνονται στη μέση αλλά στην αρχή του εκλογικού κύκλου της τετραετίας, θα κρίνουν εάν ο κ. Μητσοτάκης θα ανανεώσει το δικαίωμα να μιλά για «αναβάπτιση» στη λαϊκή εντολή ή εάν η 9η Ιουνίου θα αποδειχθεί η αφετηρία ανατροπής των συσχετισμών της τελευταίας πενταετίας ακόμη και με πιθανή επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων.

Όλα αυτά, πάντως, εξελίσσονται, με τις εκλογές της επόμενης Κυριακής να αποτελούν εκτός από τη Ν.Δ. δοκιμασία και για όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα, σε μια φάση γενικού κατακερματισμού και μειωμένης αξιοπιστίας, αλλά και για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Με εντελώς υποτονικό, μάλιστα, το κλίμα στην είσοδο της τελικής ευθείας, την ώρα που -σε μία εβδομάδα από σήμερα- θα «μαλώνουν» νικητές και ηττημένοι, η ιδιαίτερα μειωμένη συμμετοχή που διαφαίνεται θέτει επί τάπητος μείζον θέμα ουσιαστικής -και όχι τυπικής- νομιμοποίησης της εκλογικής διαδικασίας και επαναφέρει την κρίση αντιπροσώπευσης για το υπάρχον φθαρμένο κομματικό σκηνικό.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Αν νομίζει ο Μητσοτάκης ότι επειδή είμαστε δεξιοί μέχρι το κόκκαλο πρέπει και να τον ψηφίσουμε, πλανάται πλάνην οικτράν ! Αυτή η υπεροπτική του στάση απέναντι στην βάση της ΝΔ που δεν την λογαριάζει παντοιοτρόπως προκαλώντας τον απλό λαϊκό πολίτη με τις νέο woke κουλτούρες και την ενδοτικότητα μέχρι τεμενάδων στους σκατότουρκους, θα πρέπει να απαντηθεί με σφαλιάρα ! Γιαυτό θα ψηφίσουμε ότι τον πονάει πιο πολύ μέσα στην βουλή χωρίς να λυπηθούμε για την ψήφο μας που μάλλον θα πάει σε καλά χέρια. Βελόπουλος και με τα δύό χέρια για να σκούζεις, βρωμουπερασπιστή των ΛΟΑΤΚΙ “μανάδων”, και των λαθρομεταναστών…

  2. ΤΙΤΛΟΣ, ΕΔΩ ΣΤΟ ΣΑΙΤ.!! @ 2.08.2023

    Ο Κυριάκος μπορεί να χρωστάει, αλλά έχει μπέσα
    Μόνο «μπαταχτσής» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί

    Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι τα χρέη του Κυριάκου και του κόμματος του προς τις τράπεζες, είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που έχει επιστρέψει στους τραπεζίτες μέσω των νομοθετικών του ενεργειών. Αντίθετα, ο Κυριάκος πρέπει να χαρακτηριστεί ως ο μέγας ευεργέτης των συστημικών τραπεζών, αφού έχει εξασφαλίσει τόσα προνόμια στις τράπεζες μας, που δεν θα τολμούσαν να το κάνουν ούτε οι ίδιοι οι τραπεζίτες εάν αναλάμβαναν την διακυβέρνηση της χώρας!

    Όποιος λοιπόν υποστηρίζει ότι είναι σκάνδαλο οι τράπεζες να μην διεκδικούν τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, ας δουν κατάματα την πραγματικότητα: Οι τράπεζες χρωστούν στον Κυριάκο και όχι ο Κυριάκος στις τράπεζες…

  3. Δικαίως ανησυχούν,στο επιτελείο του Μητσοτάκη.
    Πολλά τα λάθη του,θα φέρουν τον καταποντισμό του.
    Να μην ανησυχούν όμως,για την αποχή.
    Όλοι οι δεξιοί θα πάμε να ψηφίσουμε,για να τον μαυρίσουμε.

    • Από την αδερφή πάντως είναι πολύ καλύτερος. Επειδή είμαι άντρας και όχι πούστης, θα ψηφίσω Μητσοτάκη.

  4. Δικαίως ανησυχούν,στο επιτελείο του Μητσοτάκη.
    Πολλά τα λάθη του,θα φέρουν τον καταποντισμό του.
    Να μην ανησυχούν όμως,για την αποχή.
    Όλοι οι δεξιοί θα πάμε να ψηφίσουμε,για να τον μαυρίσουμε.

    • Από την αδερφή πάντως, είναι πολύ καλύτερος. Επειδή είμαι άντρας και όχι πούστης, θα ψηφίσω Μητσοτάκη.

  5. Ο ΔΗΘΕΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑΝΤΉΣΕ ΤΗ ΔΙΚΉ ΜΑΣ ΛΑΪΚΉ ΠΕΡΉΦΑΝΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ #ΝΕΟΛΑΟΠΟΤΑΜΟΜΠΛΕΠΑΣΟΚ# ΜΑΎΡΟ ΜΑΎΡΟ ΜΑΎΡΟ ΜΑΎΡΟ ΝΑ ΦΎΓΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΜΕ ΠΊΣΩ ΤΗ ΔΙΚΉ ΜΑΣ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

  6. Ναι ρε κορόϊδα, σαν τα πρόβατα ( μπεε-μπεε κάνουν τ΄αρνάκια, μπεε τα προβατάκια ) τον ακολουθείτε και τον ψηφίζετε, καλά να πάθετε. Εμείς όμως τί σας φταίμε ?

    • ΣΑΣΑ ας ήταν άντρας ο Στέφανος να τον ψηφίζαμε. Είναι όμως πούστης και έχει συγκεκριμένο κοινό. Να πάνε λοιπόν να τον ψηφίσει το αδελφάτο και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

  7. Να μας απειλεί με χιλιάρικα πρόστιμο για να γίνουμε “δηλωσίες” και ρουφιάνοι και εμείς οι ίδιοι που τον στηρίζαμε θα τον τιμήσουμε δεόντως…!! Αναμονή…..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This