Τις σκληρότερες δηλώσεις και οξύτατες κατηγορίες κατ’ αλλήλων αντάλλαξαν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραελ Κατς.
- Γράφει ο Νικ. Σταυρουλάκις
Στις αρχές της εβδομάδας ο Ερντογάν δήλωσε: «Το όνομα του Νετανιάχου θα καταγραφεί στην Ιστορία όπως του Χίτλερ, του Μιλόσεβιτς, του Κάρατζιτς, σημειώνοντας ότι ο πρόσφατος βομβαρδισμός σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ράφα έγινε στον απόηχο της έκκλησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να σταματήσουν οι επιθέσεις».
Η δήλωση, πέραν του Χίτλερ, διατηρεί αντιχριστιανική χροιά, καθώς ο ισλαμιστής Ερντογάν έχει μιλήσει πρόσφατα για «σταυροφορία» της Δύσης εναντίον της χώρας του. Τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος επιλέγει να κλιμακώσει τις επιθέσεις του κατά του κράτους του Ισραήλ και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στον μέγιστο βαθμό.
Στις δηλώσεις Ερντογάν ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ απάντησε: «Αυτός που πρέπει να κατηγορηθεί για γενοκτονία είναι ο δικτάτορας Ερντογάν, που δολοφονεί τους Κούρδους πολίτες του, κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου και διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Συνεπώς η ελληνική διπλωματία αντιμετωπίζει δυσεπίλυτες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες, καθώς διατηρεί στρατηγική σχέση με το Ισραήλ υπό τη σκέπη της Ουάσινγκτον και παράλληλα προωθεί τον διάλογο και την καταλλαγή με την Τουρκία, πάλι με προτροπή της Ουάσινγκτον. Εδώ, όμως, κάνει πως δεν ακούει τις τουρκικές απειλές και προκλήσεις, που πολλαπλασιάζονται συν τω χρόνω, στο όνομα της γνωστής μπούρδας της «Γαλάζιας Πατρίδας» και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Υπό το πρίσμα των εκατέρωθεν τουρκοϊσραηλινών δηλώσεων η Αθήνα καλείται να συνομιλεί και με τους δύο σφοδρούς αντιπάλους. Με τον πρώτο ετοιμάζει το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) «μέσα στην καλή χαρά», παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, φραστικές και επί του πεδίου (σ.σ.: η Τουρκία ετοιμάζεται να εξαγγείλει και αυτή θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο) και με τον άλλον λόγω της υφιστάμενης και καθ’ όλα επωφελούς Στρατηγικής Συμφωνίας.
Εξαγορές συνειδήσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ισραηλινό ΥΠΕΞ έχει δώσει εντολή στις διπλωματικές αντιπροσωπίες του κράτους ανά τον κόσμο να αντιμετωπίζουν σκληρά και σε όλα τα μέτωπα τους Τούρκους διπλωμάτες και ειδικά στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου η Αγκυρα επενδύει τα τελευταία χρόνια πολλά εκατομμύρια Δολάρια σε εξαγορές συνειδήσεων.
Ο πόλεμος των δύο χωρών δεν εξαπλώνεται επί του πεδίου (ακόμα), αλλά είναι για την ώρα διπλωματικός – εμπορικός και οικονομικός. Ηδη ο Ερντογάν, ανεπίσημα καταρχήν, προχώρησε σε διακοπή όλων των εξαγωγών – εισαγωγών από και προς το Ισραήλ στις αρχές του μήνα Μαΐου, αλλά δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την ενέργεια. Σε πρώτη φάση τον Απρίλιο το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε (επίσημα αυτό) τον περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων προϊόντων προς το Ισραήλ, έως ότου εφαρμόσει εκεχειρία και επιτρέψει επαρκή και αδιάκοπη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, την οποία επιδιώκει διακαώς ο Τ. Ερντογάν, προκειμένου να εμφανιστεί ως ο ηγεμών-εκπρόσωπος των απανταχού μουσουλμάνων και Αράβων, ασφαλώς αναμένεται ότι θα επηρεάσει τις ισορροπίες στη Μ. Ανατολή, στην αν. Μεσόγειο, αλλά και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σε πρώτη ανάγνωση η συνεργασία ανάμεσα στο ελληνικό και το εβραϊκό lobbing ανά τον κόσμο θα ενισχυθεί, καθώς η Αθήνα δεν έχει καμία διάθεση να διαταράξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Με δεδομένο ότι η Τουρκία σχεδιάζει νέες έρευνες και γεωτρήσεις στην αν. Μεσόγειο μέσα στο 2024, η λεγόμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν φαίνεται καλά θεμελιωμένη.