Ευρωεκλογές 2024: Τα «τρελά» σενάρια της ακραίας αποχής την Κυριακή

Τα επιτελεία των κομμάτων έχουν αρχίσει να καταστρώνουν ήδη τα πρώτα σενάρια και να κάνουν τις ανάλογες προβολές για το εκλογικό αποτέλεσμα

Must Read

Με άπαντες -ειδικούς και μη- να προβλέπουν μεγάλη αποχή στις εκλογές της Κυριακής, λίγα εικοσιτετράωρα προτού ανοίξουν οι κάλπες, πια, η παράμετρος αυτή τείνει να αποδειχθεί ενδεχομένως και η πιο καθοριστική.

Οι εκλογικοί ερευνητές, ακόμη και με βάση τα πρόσφατα ευρήματά τους, εκτιμούσαν ότι μπορεί να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και να φτάσει στα επίπεδα του 55%.

Πώς μεταφράζεται αυτό;

Με την αποχή σχεδόν στο 47% πέρυσι τον Ιούνιο είχαν ψηφίσει 5.215.207 ψηφοφόροι. Αν τώρα σκαρφαλώσει στο 55%, αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 4.500.000 όσοι προσέλθουν στις κάλπες.

Από εκεί και πέρα, πάνω σε αυτή τη βάση, τα επιτελεία έχουν αρχίσει να καταστρώνουν ήδη τα πρώτα σενάρια και να κάνουν τις ανάλογες προβολές για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Καταρχάς, το μεγάλο ερώτημα είναι από πού θα προέρχονται αυτοί οι έως και 700.000 ψηφοφόροι που (αθροιζόμενοι στους προηγούμενους) θα χαθούν και σε αυτές τις εκλογές. Θα είναι οριζόντια η κατανομή τους ή όχι; Από την (άγνωστη επί του παρόντος) απάντηση σε αυτό θα κριθούν πολλά!

  • Για παράδειγμα, στο σενάριο εργασίας κατά το οποίο σχεδόν ολόκληρη η αποχή είναι «γαλάζια» (δηλαδή, ψηφοφόροι που το 2023 πήγαν και ψήφισαν τη Ν.Δ.) χωρίς άλλες μεταβολές, αυτό θα σήμαινε ότι το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να βρεθεί με ποσοστό της τάξης του 31%. Με σχεδόν μόλις 1.400.000 ψήφους, έναντι 2.110.000 τον περασμένο Ιούνιο.
  • Άλλο παράδειγμα: Αν υποτεθεί ότι από αυτούς τους 700.000 «γαλάζιους» ψηφοφόρους απέχουν οι μισοί και οι άλλοι μισοί επιλέξουν την ψήφο διαμαρτυρίας προς άλλα κόμματα, το σκηνικό αλλάζει άρδην. Η Ν.Δ. θα υποχωρήσει στο 28%-29%, πέφτοντας κάτω και από το (πολιτικό αλλά και ψυχολογικό) φράγμα του 30%.

Οι αριθμοί αυτοί εξηγούν γιατί στην πραγματικότητα ο Κ. Μητσοτάκης, ό,τι κι αν λέει, δεν είναι γενικά κατά της αποχής. Αντιθέτως, την προτιμά όσον αφορά τους νεοδημοκράτες σε σύγκριση με το «μήνυμα» διά της καταψήφισης.

Πώς μπορεί, από την άλλη, να επηρεάσει τον ΣΥΡΙΖΑ η μεταβλητή της αποχής;

Στην περίπτωση κατά την οποία πετύχει να διατηρήσει τις 930.000 ψήφους του Ιουνίου, τότε το ποσοστό του (με γενική αποχή γύρω στο 55%) θα μπορούσε να εκτιναχθεί στο 20,6%!

Αν όμως η αποχή πλήξει (όπως είναι πιο πιθανό) και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να κρατηθεί στο 17,83% του Ιουνίου, πρέπει μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό μειωμένης συμμετοχής να πάρει τουλάχιστον περί τις 800.000 ψήφους.

Όσο για το ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στην περίπτωση που διατηρήσει τις 617.00 ψήφους, εν μέσω ακραίας αποχής, θα μπορούσε να δει το ποσοστό του (από το 11,84%) να ανεβαίνει μεν, αλλά μέχρι το 13,7%.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This