Τα Μνημόνια προκάλεσαν μόνιμη αναπηρία και στις εκλογές

Ευρωεκλογές 2024: Την προσεχή Κυριακή θα θεωρηθεί θαύμα εάν ξεπεράσουν τα 4,5 εκατομμύρια όσοι πάνε στην κάλπη…

Must Read

Οι τελευταίες εκλογές στη χώρα μας, που είχαν πραγματικά μεγάλη συμμετοχή, ήταν αυτές του 2009. Ήταν και οι τελευταίες εκλογές (καθόλου συμπτωματικά) προτού οδηγηθεί η χώρα στη μακρά και καταστροφική μνημονιακή περιπέτεια. Πριν από 15 ολόκληρα χρόνια.

Κι αυτό αποτελεί μία από τις πιο σαφείς αποδείξεις για την κυριολεκτικά ανήκεστο βλάβη που προκάλεσαν στην ελληνική κοινωνία τα Μνημόνια και τις αθεράπευτες παρενέργειες που έχουν αφήσει πίσω…

Σε εκείνες τις εκλογές η συμμετοχή είχε ξεπεράσει το 70% (για την ακρίβεια, 70,95%), καθώς στις κάλπες είχαν προσέλθει σχεδόν 6,95 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Μεγέθη που μέχρι και σήμερα μόνο με… κιάλια βλέπουμε.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι τον Οκτώβριο του 2009 η Ν.Δ., μολονότι είχε χάσει τις εκλογές και το ποσοστό της είχε πέσει στο 33,47%, σε απόλυτο αριθμό ψήφων είχε λάβει 2.295.719.

Να θυμηθούμε πόσες πήρε πέρυσι τον Ιούνιο όταν το ποσοστό εκτινάχθηκε κοντά στο 41%; Ήταν 2.115.322. Δηλαδή σχεδόν 180.000 λιγότερες, έστω κι αν το ποσοστό ήταν -αντίστροφα- 8 μονάδες επάνω…

Από το 2009 και μετά η συμμετοχή πήρε για τα καλά την κατιούσα παρά τα συγκυριακά σκαμπανεβάσματα….

Οι πρώτες αμιγώς… μνημονιακές εκλογές είχαν γίνει τον Μάιο του 2012. Αν και το πολιτικό κλίμα είχε ήδη οξυνθεί, η προσέλευση στις κάλπες άρχισε να μειώνεται σταθερά. Η συμμετοχή έπεσε στο 65% και αντίστοιχα η αποχή ανέβηκε στο 35%

Κι έναν μήνα αργότερα, τον Ιούνιο, που έγιναν οι επαναληπτικές εκλογές λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, πήγαν ακόμα λιγότεροι να ψηφίσουν. Σχεδόν 300.000 και η συμμετοχή έπεσε στο 62%.

Στις ευρωεκλογές του 2014 -αν και διεξάγονταν ταυτόχρονα και οι αυτοδιοικητικές- η κατηφόρα συνεχίστηκε και η αποχή έσπασε το φράγμα του 40%

Η τάση άλλαξε πρόσκαιρα στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν υπό την προσδοκία κατάργησης του Μνημονίου έγινε η πολιτική ανατροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα.

Τότε αυξήθηκε η συμμετοχή και προσέγγισε το 64%, αλλά μερικούς μήνες αργότερα, τον Ιούλιο, στις επόμενες κάλπες και στη σκιά της θεαματικής κωλοτούμπας Τσίπρα, σημειώθηκε νέα απότομη βουτιά. Η συμμετοχή έπεσε στο 56% και αυτή τη φορά η αποχή εκτινάχθηκε στο 44%

Οι εκλογές του 2019 ήταν οι πρώτες που έγιναν μετά την (τυπική) έξοδο από τα Μνημόνια. Ωστόσο και στις ευρωεκλογές τον Μάιο η συμμετοχή έφτασε με το ζόρι περί το 58%, ενώ στις εθνικές, δύο μήνες αργότερα, υπήρξε νέα (ελαφρά) υποχώρηση. Ηταν οι εκλογές που κέρδισαν πανηγυρικά η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2003, η αποχή κατήγαγε θρίαμβο, σκαρφαλώνοντας σχεδόν στο 47%. Και στο παραβάν προήλθαν 5.215.207 που στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον Οκτώβριο, έγιναν ακόμα λιγότεροι

Την προσεχή Κυριακή θα θεωρηθεί θαύμα εάν ξεπεράσουν τα 4.500.000 όσοι πάνε στην κάλπη…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This