Πέντε χώρες, η Δανία, η Ελλάδα, το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία αναμένεται να λάβουν έδρες με διετή θητεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του Οργανισμού.
Οι 10 μη μόνιμες έδρες στο 15μελές συμβούλιο, κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες που συνήθως επιλέγουν τους υποψηφίους τους, αλλά μερικές φορές δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν. Ωστόσο, δεν υπάρχουν τέτοιες… εκπλήξεις φέτος, όπως σχολιάζει το AFP.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραστεί στην ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί 17:00 ώρα Ελλάδος στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τρεις ελληνικές λέξεις, «διάλογος», «διπλωματία», «δημοκρατία» αποτελούν την «πυξίδα» στο ταξίδι της ελληνικής υποψηφιότητας και της ελληνικής θητείας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αποτυπώθηκαν άλλωστε στα αγγλικά και στην αφίσα της ελληνικής υποψηφιότητας.
Πέρυσι, η Σλοβενία νίκησε τον στενό σύμμαχο της Ρωσίας, τη Λευκορωσία, για την έδρα που εκπροσωπούσε την περιφερειακή ομάδα της Ανατολικής Ευρώπης, μια ψηφοφορία που αντικατόπτριζε την έντονη παγκόσμια αντίθεση στην ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυτή τη φορά, οι περιφερειακές ομάδες προτείνουν τη Σομαλία για μια έδρα της Αφρικής, το Πακιστάν για μια έδρα Ασίας-Ειρηνικού, τον Παναμά για μια έδρα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και τη Δανία και την Ελλάδα για δύο κυρίως δυτικές έδρες.
Τα πέντε νέα μέλη του συμβουλίου θα ξεκινήσουν τη θητεία τους την 1η Ιανουαρίου 2025, αντικαθιστώντας εκείνα των οποίων η διετής θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή: Μοζαμβίκη, Ιαπωνία, Εκουαδόρ, Μάλτα και Ελβετία.
Θα συμμετάσχουν στο ΣΑ μαζί με τα πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα αρνησικυρίας: τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία και τις πέντε χώρες που εκλέχθηκαν πέρυσι — Αλγερία, Γουιάνα, Νότια Κορέα, Σιέρα Λεόνε και Σλοβενία.
Και οι πέντε χώρες που αναμένεται να κερδίσουν τις έδρες απόψε, έχουν συμμετάσχει και στο παρελθόν στο Συμβούλιο Ασφαλείας: το Πακιστάν επτά φορές, ο Παναμάς πέντε φορές, η Δανία τέσσερις φορές, η Ελλάδα δύο φορές και η Σομαλία μία φορά.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας –στη θεωρητική του βάση- είναι επιφορτισμένο με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.
Όμως, πρακτικά αυτό συνεχώς… βρίσκει τοίχο. Είτε λόγω του δικαιώματος βέτο της Ρωσίας, δεν μπόρεσε να αναλάβει δράση για την Ουκρανία, είτε λόγω των στενών δεσμών των ΗΠΑ με το Ισραήλ, δεν ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα.