Ευρωεκλογές 2024: «Πρωταθλητές» και στην αποχή οι Έλληνες στην ΕΕ – Ο φόβος καθορίζει την ψήφο των Ευρωπαίων

To 60% των Ευρωπαίων έναντι 56% των Ελλήνων θα ψηφίσει

Must Read

H απαξίωση του πολιτικού συστήματος στην χώρα μας επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά από το Ευρωβαρόμετρο. Η αποχή στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου απειλεί τα κόμματα και τους υποψηφίους. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου, τo 60% των Ευρωπαίων έναντι 56% των Ελλήνων δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να ψηφίσει.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάνω από 7 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες (73%) δηλώνουν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. Περίπου ίδιο ποσοστό (71%) πιστεύει ότι η χώρα τους συνολικά επωφελείται από την ένταξη στην ΕΕ.

Για τους Ευρωπαίους οι προτεραιότητες που θα έπρεπε να έχει η Ένωση για να ενισχυθεί η θέση της στην παγκόσμια σκηνή είναι η Αμυνα και η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα, η επισιτιστική ασφάλεια και η γεωργία.

Η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές του 2019 κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό από το 1994 φτάνοντας κατά μέσον όρο στην ΕΕ το 50,66%. Το 2014 η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές ήταν 42,6% και το 2009 ήταν 42,97%.

Στην Ελλάδα το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν 58,69%.

Οι Βέλγοι και οι Λουξεμβούργιοι ήταν εκείνοι που παραδοσιακά καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής με 88,47% και 84,24% αντιστοίχως το 2019.

Τα χαμηλότερα ποσοστά το 2019 καταγράφηκαν στην Σλοβακία (24,74%), την Τσεχία (28,72%) και την Κροατία (29,85%).

Έρευνα της Κάπα Research σε 10 χώρες

Αυξανόμενο είναι το αίσθημα φόβου από πολλαπλές πηγές είναι η καθοριστική δύναμη για την εκλογική συμπεριφορά. Οι πολίτες της ΕΕ βιώνουν την αβεβαιότητα από τις οικονομικές και πολιτιστικές αλλαγές με πρωτοφανή ρυθμό σε συνδυασμό με απρόβλεπτες κρίσεις, όπως ο COVID-19, η κλιματική κρίση και οι πολεμικές συγκρούσεις.

Δείτε την έρευνα

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This