Ορέστης Ομράν: Ένας καταδικασμένος για δόλια λογοκλοπή φιγουράρει στην ομάδα των «αρίστων» του Μητσοτάκη για τις Ευρωεκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζητά την άμεση αποπομπή του Ορέστη Ομράν από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Must Read

Πολλά είναι τα ερωτήματα για την υποψηφιότητα του γνωστού δικηγόρου Ορέστη Ομράν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά μετά και την τελευταία αποκάλυψη ότι έχει καταδικαστεί αμετάκλητα από το Πρωτοδικείο και το Εφετείο για δόλια λογοκλοπή!

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το ieidiseis.gr το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 3504/2019, διαπίστωσε ότι ο «γαλάζιος» υποψήφιος Ευρωβουλευτής, «έκλεψε» αποσπάσματα συγγραφής δικηγόρου υπογράφοντάς τα ως δικά του.

Κατά το δικαστήριο, η προσβολή των πνευματικών δικαιωμάτων του δικηγόρου ήταν δόλια, ενώ στη δικογραφία αναφέρεται ότι Ορέστης Ομράν επιχείρησε να εκφοβίσει το θύμα του με ποινικές διαδικασίες εναντίον του!

Το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση που άσκησε ο Ορέστης Ομράν, δικάστηκε ερήμην και δεν ασκήθηκε ξανά κάποιο ένδικο μέσο κατά της απόρριψης, συνεπώς η δικαστική απόφαση είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη!

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται να «τσαλακώσει» για μία ακόμη φορά την εικόνα της… αριστείας που διαλαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Νέα Δημοκρατία και τις επιλογές του.

Όπως αποδεικνύεται όμως, σχεδόν ουδείς άριστος, αλλά πολλοί χείριστοι!

Το χρονικό

Όπως παρουσιάζεται το χρονικό της υπόθεσης στο ieidiseis.gr η όλη ιστορία ξεκίνησε στα τέλη του 2015 και με μια αγγελία που έβαλε ο «γαλάζιος» δικηγόρος και οι συνεργάτες του, προς αναζήτηση επιστημονικού συνεργάτη για τη σύνταξη ενός συλλογικού έργου με τίτλο: «Protection an Challenges of Trade Secrets in the European an International legal order».

Δικηγόρος κάτοικος Βερολίνου, ήταν αυτός που ανέλαβε τότε τη συγγραφή δύο εκ των επτά κεφαλαίων του συλλογικού έργου, υπό τον όρο να αναφερθεί το όνομά του στη συγγραφή των συγκεκριμένων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα δύο αυτά κεφάλαια παραδόθηκαν εντός των ασφυκτικών προθεσμιών (29/1/2016 και 18/3/2016, καθότι το έργο επρόκειτο να δημοσιευτεί άμεσα από τον εκδοτικό οίκο «Intersentia»).

Και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα… περίεργα!

Για πάνω από έναν χρόνο, τόσο ο Ο.Ομράν όσο και ο συνεργάτης του ήταν άφαντοι, δεν επικοινωνούσαν και δεν απαντούσαν με κανέναν τρόπο στον δικηγόρο-συγγραφέα των δύο επίμαχων κεφαλαίων!

Για να εμφανιστούν τον Μάιο του 2017, ενημερώνοντάς τον ότι το συλλογικό έργο θα παραδοθεί για δημοσίευση από τον εκδοτικό οίκο «Oxford Univercity Press» τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και ζητώντας του να συναινέσει σε αυτό.

Τα σχετικά κείμενα δεν εστάλησαν ποτέ στον συγγραφέα των δύο κεφαλαίων, ο οποίος έκπληκτος, μετά από λίγο διάστημα διαπίστωσε ο Ορέστης Ορμάν είχε δημοσιεύσει άρθρο που εμφανιζόταν ο ίδιος ο υποψήφιος της ΝΔ ως συγγραφέας σε έναν τιμητικό για τον καθηγητή Κουράκη, με έξι σελίδες του άρθρου να είναι copy –paste των όσων είχε γράψει ο δικηγόρος αποκλειστικά για το συλλογικό έργο που είχε συμφωνήσει.

Ο εκ Βερολίνου δικηγόρος προσπάθησε ξανά να επικοινωνήσει με τον Ορέστη Ομράν. Μάταια. Απευθύνθηκε τότε στον εκδοτικό οίκο, ο οποίος τον παρέπεμψε στον καθηγητή Κουράκη, στον οποίο έστειλε τα κείμενά του μαζί με τα αποσπάσματα της λογοκλοπής, όπως και όλη την αλληλογραφία μεταξύ εκείνου και του Ορέστη Ομράν.

Μαζί εστάλη και εξώδικη διαμαρτυρία για τα πνευματικά δικαιώματα, με τον δικηγόρο να ζητά να ληφθούν μέτρα. Από την πλευρά του, ο εκδοτικός οίκος ενήργησε άμεσα. Απέσυρε τον τιμητικό τόμο από την ιστοσελίδα του, ζητώντας από τον δικηγόρο σχετικό κείμενο για να αναρτήσει, προς αποκατάσταση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ακολούθησε διαμάχη, με τον Ορέστη Ομράν να κατηγορεί τον δικηγόρο –αφού πρώτα δεν πήρε θετική απάντηση στον συμβιβασμό που του πρότεινε- για συκοφαντία και εξύβριση (επειδή ο δικηγόρος ισχυρίστηκε λογοκλοπή του πνευματικού του έργου) και τον κατηγόρησε επίσης για παραβίαση του απορρήτου (της αλληλογραφίας που είχαν ανταλλάξει και την οποία ο δικηγόρος απέστειλε στον καθηγητή Κουράκη). Τον καλούσε μάλιστα να παραιτηθεί από τις αξιώσεις του και να ανακαλέσει τα περί λογοκλοπής (τότε ο εκδοτικός οίκος ξαναδημοσίευσε το έργο χωρίς καμία αλλαγή!).

Τον Νοέμβριο του 2017 κατατέθηκε η μήνυση κατά του δικηγόρου από τον Ορέστη Ομράν και τον συνεργάτη του, για να απαντήσει με τη σειρά του ο δικηγόρος με αγωγή κατά των δύο, αλλά και κατά του εκδοτικού οίκου. Ενώ υπέβαλε και έγκληση (κατά του Ομράν και του συνεργάτη του) για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση.

Η δικαστική απόφαση και το Εφετείο

Όπως αναφέρει το ieidiseis, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 3504/2019, δικαίωσε τον δικηγόρο, αποδεχόμενο ότι ο Ορέστης Ομράν οικειοποιήθηκε δολίως αποσπάσματα από επιστημονικό κείμενο τρίτου, τα οποία ενσωμάτωσε σε άρθρο που δημοσίευσε ως δικό του το 2017.

Επίσης, αποδέχθηκε ότι ο νυν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ τέλεσε σε βάρος τρίτου το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ αναγνώρισε ότι ο δικηγόρος ήταν ο δημιουργός των επίμαχων αποσπασμάτων του τιμητικού τόμου και ότι η προσβολή των πνευματικών δικαιωμάτων του δικηγόρου ήταν δόλια από τον κ. Ομράν.

Ακολούθως, στη διαδικασία της έφεσης που κατέθεσε ο Ορέστης Ομράν και ο συνεργάτης του, για την οποία προαναφέραμε ότι απορρίφθηκε και ότι οι δύο δικάστηκαν ερήμην χωρίς να γίνει κατόπιν κάποια ενέργεια κατά της απόρριψης (οπότε θεωρείται η καταδικαστική απόφαση τελεσίδικη και αμετάκλητη), με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών κρίθηκε ότι δεν στέκουν οι κατηγορίες κατά του δικηγόρου.

Ο Ορέστης Ομράν υποχρεώθηκε να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα, καθώς «η έγκληση ήταν ψευδής και υποβλήθηκε τουλάχιστον από βαριά αμέλεια», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η άσκηση δίωξης για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης τον Οκτώβριο του 2022, ο Ορέστης Ομράν ζήτησε συμβιβασμό από τον δικηγόρο και κατέληξαν σε συμφωνία η οποία τον αθώωσε λόγω αμφιβολιών ως προς τον δόλο για το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, ενώ προέβλεπε ακόμα την χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, με τον δικηγόρο να δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του Ορέστη Ομράν.

Η δολιότητα της συμπεριφοράς του, ωστόσο, καταγράφηκε στην αμετάκλητη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Άμεση αποπομπή του καταδικασμένου Ορέστη Ομράν από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση αποπομπή του Ορέστη Ομράν από το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά:

Ο Ορέστης Ομράν – Κουκουβιτάκης, δικηγόρος στο επάγγελμα και υποψήφιος Ευρωβουλευτής  της ΝΔ καταδικάστηκε τελεσίδικα και αμετάκλητα για λογοκλοπή και συκοφαντική δυσφήμιση, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του ieidiseis.gr. Η δόλια – κατά το δικαστήριο – προσβολή και οικειοποίηση πνευματικής ιδιοκτησίας, αποδεικνύει από τι υλικά είναι φτιαγμένη η δήθεν «αριστεία» της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη: από ψέμα, θράσος, υποκρισία και παρανομίες. Αυτονόητα αναμένουμε την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.​

Τι απαντάει ο ίδιος

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ορέστης Ομράν κάνει λόγο για «χυδαία στοχοποίηση» και «ανύπαρκτο θέμα», ενώ υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία ποινική δίκη, πόσω μάλλον ποινική καταδίκη, όπως ψευδώς αφήνει να εννοηθεί το δημοσίευμα που έσπευσε να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε για την συγκεκριμένη, ούτε για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση. Το Ποινικό Μητρώο μου είναι πεντακάθαρο»..

Αναλυτικά η δήλωση του Ορέστη Ομράν:

«Η χυδαία στοχοποίησή μου για ένα ανύπαρκτο θέμα είτε κρύβει δόλο, είτε άγνοια, είτε και τα δύο ταυτόχρονα. Δεν υπάρχει καμία ποινική δίκη, πόσω μάλλον ποινική καταδίκη, όπως ψευδώς αφήνει να εννοηθεί το δημοσίευμα που έσπευσε να υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε για την συγκεκριμένη, ούτε για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση. Το Ποινικό Μητρώο μου είναι πεντακάθαρο.

Μέσα στους 2,5 μήνες από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, αυτή είναι η δεύτερη φορά που μου επιτίθενται με ανυπόστατα δημοσιεύματα.

Την πρώτη φορά μου ζήτησαν συγγνώμη και δημοσίευσαν την απάντησή μου. Τώρα, την τελευταία ημέρα του προεκλογικού αγώνα, στις 6 το πρωί, μια ιστοσελίδα προχωρά σε μια άθλια συκοφαντία, και δύο ώρες αργότερα το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκδίδει δελτίο τύπου με βάση αυτό το δημοσίευμα και επιτίθεται σε μένα και στο κόμμα μου με τις γνωστές τραμπικές μεθόδους που προσφάτως έχει εισαγάγει ο αρχηγός τους.

Και ερωτώ: Είναι τυχαίο που στοχοποιούμαι από τον ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου; Ο κόσμος ξέρει και καταλαβαίνει. Αποτελεί λοιπόν τίτλο τιμής για μένα να με κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία μέρα της προεκλογικής περιόδου, επειδή προφανώς δεν αντέχει την καθημερινή ισοπέδωση που υφίστανται τα στελέχη του στο δημόσιο διάλογο από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι αυτονόητο ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου».

Rewind

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Απρίλιο οι datajournalists είχαν αποκαλύψει ότι από επίσημα έγγραφα που είχαν αναρτηθεί στη Δι@ύγεια, προέκυπτε πως η δικηγορική εταιρεία DLA Piper, γραφείου της οποίας στην Ελλάδα είναι επικεφαλής ο Ορέστης Ομράν, εισέπραττε χρήματα από τα ΕΛΤΑ για παροχή νομικών υπηρεσιών.

Και επισήμαιναν ότι πρόκειται για την εταιρεία η οποία συνεργαζόταν με τη δικηγορική εταιρεία του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες στα ΕΛΤΑ, έχοντας συνάψει από κοινού συμβάσεις συνολικής αξίας 821.877 ευρώ.

Μάλιστα, όταν αποκαλύφθηκαν οι αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, ο Ανδρέας Πάτσης διεγράφη από τη ΝΔ, ενώ παραιτήθηκε και ο τότε διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωσταντόπουλος.

Η απορία που αποτυπώθηκε τότε από τους datajournalists, ήταν πώς γίνεται η ΝΔ να έχει διαγράψει τον Αν. Πάτση για αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, αλλά ενάμιση χρόνο μετά να θέτει ως υποψήφιο Ευρωβουλευτή τον επικεφαλής της εταιρείας που συνεργαζόταν με τον πρώην βουλευτή, τη στιγμή, μάλιστα, που και η DLA Piper εξακολουθεί να εισπράττει χρήματα από τα ΕΛΤΑ.

Όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του από τη ΝΔ, ο Ορέστης Ομράν εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία ανέφερε ότι «η DLA Piper δεν εκπροσωπείται στην Ελλάδα από κανέναν Έλληνα δικηγόρο ή ελληνικό δικηγορικό γραφείο», ενώ σε ό,τι αφορά στις αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ και τη συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο του Πάτση, είχε παραπέμψει στην τότε διοίκηση των ΕΛΤΑ.

«Παρ’ ότι το δικηγορικό γραφείο (του Ανδρέα Πάτση) είχε, ως γνωστόν, με απόφαση της τότε διοίκησης των ΕΛΤΑ, εμπλοκή στις υποθέσεις αυτές για ένα χρονικό διάστημα μέχρι το 2022, ουδεμία σχέση ή συνεργασία υπάρχει μεταξύ της δικηγορικής μας εταιρείας ή εμού και του εν λόγω γραφείου», σημειωνόταν στην ανακοίνωση Ομράν.

Ποιος είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιογραφικό του Ορέστη Ομράν και είχαν μεταφέρει οι datajournalists, «είναι εταίρος στο γραφείο της DLA Piper στις Βρυξέλλες και επικεφαλής της ομάδας της εταιρείας για την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο κ. Ομράν «επικεντρώνεται σε διεθνείς εταιρικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, καθώς και σε ρυθμιστικά θέματα της ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και των υποδομών».

Όπως επισημαίνεται, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ «έχει εκπροσωπήσει πελάτες σε επίσημες και ανεπίσημες έρευνες για κρατικές ενισχύσεις και άλλες έρευνες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εθνικών ρυθμιστικών αρχών και σε επακόλουθες διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ».

Εντυπωσιακά είναι όσα αναφέρονται για τις σχέσεις που διατηρεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ κατά το παρελθόν φέρεται να έχει συνεργαστεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

«Ο Ορέστης θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους διεθνείς δικηγόρους στην Ελλάδα, όπου επωφελείται από ένα ισχυρό δίκτυο επαφών στην κυβέρνηση και τη βιομηχανία. Έχει ηγηθεί σημαντικών συναλλαγών ιδιωτικοποιήσεων, δομημένης χρηματοδότησης και χρηματοδότησης έργων και έχει επίσης αναλάβει την ελληνική κυβέρνηση σε ορισμένα από τα πιο σύνθετα θέματα ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών. Έχει επίσης συμβουλεύσει το ΔΝΤ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος» επισημαίνεται στο βιογραφικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της DLA Piper.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This