Τα «γκολ» και τα «αυτογκόλ» της προεκλογικής περιόδου!

Ποια τακτική ακολούθησαν τα κόμματα για τις ευρωεκλογές. Οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Must Read

Πολλοί αγώνες κρίνονται όχι από τα «γκολ» που θα βάλουν οι αντίπαλες ομάδες, αλλά από τα… αυτογκόλ, κι όταν αυτά μπαίνουν στα τελευταία λεπτά, αποδεικνύονται συνήθως μοιραία και καταστροφικά!

Δεν συμβαίνει μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στην πολιτική. Ιδίως στις προεκλογικές περιόδους, που η πίεση είναι μεγαλύτερη και που το άγχος για το αποτέλεσμα οδηγεί σε απεγνωσμένες κινήσεις.

Το πιο πρόσφατο και πιο εντυπωσιακό «αυτογκόλ» στην πολιτική δεν μπορεί να είναι άλλο από εκείνο του Γιώργου Κατρούγκαλου πέρυσι τον Μάιο, όταν δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές του Μαΐου μίλησε για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, γκρεμίζοντας τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι πως θα κέρδιζε τις εκλογές, αλλά δεν θα έπεφτε και στο 18%.

Όμως, και σε τούτη την προεκλογική περίοδο πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έβαλε «αυτογκόλ», καθώς η υπόθεση του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη και κυρίως ο τρόπος που τη χειρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε καθόλου καλά για το κόμμα και τον ίδιο και, δη, στις τελευταίες προεκλογικές μέρες. Ο ίδιος αυτοπαγιδεύτηκε σε μια συζήτηση που διήρκεσε μήνες και θα μπορούσε να την έχει κλείσει σε ανύποπτο χρόνο, με αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή θα ήθελαν να τον ψηφίσουν, να παρακολουθούν τις τελευταίες μέρες να επικεντρώνεται η προεκλογική αντιπαράθεση στο «πόθεν έσχες», και όχι στην ακρίβεια, στην υγεία, στους πενιχρούς μισθούς και γενικά στα προβλήματα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική. Το αν θα παίξει καταλυτικό ρόλο στα ούτως η άλλως όχι πολύ υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ θα φανεί απόψε. Σύμφωνα όμως με τους δημοσκόπους, μια «κόπωση» στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες οφείλεται και στο «πόθεν έσχες» που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης. Αν θα μπορούσαμε να βρούμε κάποιο «γκολ» που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα ήταν το γεγονός ότι κατόρθωσε να ξεπεράσει τη διάσπαση, να εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ότι μπορεί να διατηρήσει τη δεύτερη θέση και με ποσοστό κοντά σε εκείνο των εθνικών εκλογών και να κινητοποιήσει νέους ψηφοφόρους.

Όσον αφορά τη Ν.Δ., το «αυτογκόλ» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και το δικό της… γκολ. Κι αυτό γιατί εστιάζοντας το τελευταίο διάστημα σε αυτό το θέμα κατόρθωσε να παγιδεύσει τον Στέφανο Κασσελάκη και να τον αναγκάσει να κάνει το λάθος. Γλίτωσε έτσι από δυσάρεστες γι’ αυτήν συζητήσεις σχετικά με την αποτυχημένη, σε αυτές τις κρίσιμες τελευταίες μέρες. Η ακρίβεια, η διάλυση του ΕΣΥ, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η οικονομία τα επόμενα χρόνια, το δυστύχημα των Τεμπών και οι ευθύνες της κυβέρνησης πέρασαν σε δεύτερη μοίρα την τελευταία εβδομάδα. Αλλο που δεν ήθελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβερνητική παράταξη όμως δεν γλίτωσε το «αυτογκόλ». Σε μία περίοδο που το κλίμα για τη Ν.Δ. στη βόρεια Ελλάδα είναι άσχημο, η κυβέρνηση εμφανίζεται να εκλιπαρεί τα Σκόπια να εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν και, όπως συνεχίζει να λέει, τη θεωρεί επιζήμια για τη χώρα. Η στάση της είναι αλλοπρόσαλλη και στην ουσία κοροϊδεύει τους πολίτες. Μια στάση που θα την πληρώσει – ιδίως στη βόρεια Ελλάδα.

Καθόλου παραγωγική η επίθεση του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης όχι μόνο αναγκάστηκε να παίξει άμυνα, αλλά έβαλε και ένα εντυπωσιακό «αυτογκόλ», αφού κατόρθωσε -περί κατορθώματος πρόκειται – να χάσει το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπικά τη δεύτερη θέση από τον διασπασμένο και σε παρατεταμένη κρίση ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός του οποίου επιδίδεται στην lifestyle πολιτική. Ακόμα ένα «αυτογκόλ» είναι το γεγονός ότι, αν και έχει στα χέρια του τη «βόμβα» των υποκλοπών, δεν την αξιοποίησε εις βάρος της Ν.Δ.

Για το ΚΚΕ το «ματς» είναι ισόπαλο. Δεν έβαλε «γκολ», αλλά δεν έβαλε και αυτογκόλ, καθώς φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά του, και μάλιστα ελαφρώς αυξημένα. Ωστόσο οι αντίπαλοί του τού καταλογίζουν ότι το «αυτογκόλ» που μονίμως βάζει είναι η διακριτική στήριξη που παρέχει κατά καιρούς στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη!

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε μια προσεκτική και χωρίς υψηλούς τόνους προεκλογική εκστρατεία, προβάλλοντας την κοινοβουλευτική δράση τη δική της και των βουλευτών της αυτόν τον έναν χρόνο που είναι στη Βουλή. Το δικό της «γκολ» είναι ο αγώνας που δίνει στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών για να μην ξεχαστεί η υπόθεση και να αποκαλυφτεί η αλήθεια.

Ένα ξεχωριστό «γκολ» στο τέρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε πριν από μερικές μέρες στη Βουλή ο Κυριάκος Βελόπουλος. Τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την αίθουσα, καθώς δεν είχε επιχειρήματα να τον αντικρούσει. Γενικά η προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Βελόπουλου με την Ελληνική Λύση ήταν παραγωγική επιθετικά, καθώς διεκδικεί να είναι η τέταρτη δύναμη, με διψήφιο ποσοστό, και να γίνει ο φόβος του Κ. Μητσοτάκη στη βόρεια Ελλάδα.

Και η επίθεση της ΝΙΚΗΣ ήταν παραγωγική, καθώς, αν και νεοσύστατο κόμμα, συγκρότησε ένα αξιόλογο ψηφοδέλτιο, ενώ έβαλε «γκολ» με τον καθαρό της τρόπο και λόγο τόσο για τη διαφωνία της με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών όσο και για τα εθνικά μας θέματα και τον ρόλο της Εκκλησίας στην ελληνική κοινωνία.

«Γκολ» από τα αποδυτήρια έβαλε η Αφροδίτη Λατινοπούλου με τη Φωνή Λογικής. Αμέσως με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου κατόρθωσε να επιβάλλει την παρουσία της, να ξεχωρίσει για τα επιχειρήματα με τα οποία τεκμηριώνει τις απόψεις της και πολύ γρήγορα να καταγράφει στις δημοσκοπήσεις αξιοσημείωτα ποσοστά, πολύ κοντά στο 3%, με πολλές πιθανότητες να εκπροσωπηθεί και στην Ευρωβουλή. Ηταν, αναμφίβολα, η έκπληξη της προεκλογικής περιόδου, την οποία πλέον υπολογίζουν οι αντίπαλοί της.

Όλη η παρουσία της Νέας Αριστεράς είναι ένα… αυτογκόλ. Η αξιοπιστία της στο μηδέν, κυρίως γιατί τα στελέχη της κουβαλούν τη ρετσινιά ότι είναι οι αποστάτες του ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν τις έδρες…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This