Οι τίτλοι τέλους στην κρητική βεντέτα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Στέφανου Κασσελάκη για τα «πόθεν έσχες» έπεσαν και σε λίγες ώρες θα φανεί ποιος κέρδισε και ποιος έχασε τις εντυπώσεις. Οι κάλπες θα ανοίξουν και τα δύο επιτελεία γύρω στις 9 το βράδυ θα δουν στην πράξη αν η στρατηγική τους την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες απέδωσε καρπούς ή απέφερε προβλήματα. Πέραν όμως των εντυπώσεων, υπάρχει και η ουσία και η πραγματικότητα είναι πως σε αυτή τη μάχη κορυφής των «πόθεν έσχες» και της αριστείας ο ελληνικός λαός μόνο συμπεράσματα δεν έβγαλε για το «πόθεν έσχες» των δύο αρχηγών.
Η υπόθεση των «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων είναι μια ανοιχτή πληγή στη σχέση πολιτικών και πολιτών, καθώς οι πρώτοι ισχυρίζονται πως από την πολιτική δεν έχουν πλουτίσει, αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε να διαψευστεί. Και αυτό διότι δεν είναι δημόσια και ανοιχτή στο ευρύ κοινό η μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών από την πρώτη μέρα που πέρασαν στη Βουλή ως σήμερα. Αποτέλεσμα είναι οι πολιτικοί να δίνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, χωρίς όμως να μπορεί να κριθεί πώς μπήκαν στην πολιτική και πώς είναι σήμερα.
Αν σε αυτό το δεδομένο προστεθεί και η αδυναμία της επιτροπής να «τσιμπήσει» κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως αυτή του «κορακιού» Ανδρέα Πάτση, τότε τα ερωτήματα γίνονται αμείλικτα. Πόσο μάλλον αν αναλογιστεί κάποιος πως σε αυτή την επιτροπή μετέχουν ορκωτοί λογιστές -που πληρώνονται αδρά-, ανώτατα στελέχη της Δικαιοσύνης και των θεσμών, αλλά και πολιτικοί όλων των κομμάτων.
Ο Κασσελάκης ομολόγησε ότι διέπραξε παρανομία
Η υπόθεση του «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη παραμένει ανοιχτή και αυτό διότι ο ίδιος, παρά την υπόσχεσή του για κατάθεση του εγγράφου πριν από τις ευρωεκλογές, αρκέστηκε στην παρουσίαση ενός φύλου που παρουσιάζει την περιουσιακή του κατάσταση. Και μόνο αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ λεγομένων και πράξεων ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει τη συντονισμένη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, τα προβλήματα δεν τελειώνουν εκεί, καθώς επιβεβαίωσε και γραπτά πως παρανόμησε έχοντας εταιρία στις Ηνωμένες Πολιτείες την ώρα που είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προκάλεσε και ερωτήματα αναφορικά με τα περιουσιακά του στοιχεία. Ο ίδιος έδειξε να έχει εισοδήματα και χρέη, όμως σε καμία περίπτωση τα ποσά που έδειξε δεν επιβεβαιώνουν όσα υποστήριζε προεκλογικά περί πλούτου, που του επιτρέπει να μη δουλέψει ποτέ ξανά στη ζωή του.
Ο Μητσοτάκης δεν δίνει πειστικές απαντήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, θέτοντας θέμα «πόθεν έσχες» Κασσελάκη. Και αυτό διότι, παρά τη σχετική αρχειοθέτηση, οι απαντήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι πειστικές, κάνοντας το δικό του «πόθεν έσχες» να μοιάζει με… ελβετικό τυρί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των δημοσιογραφικών ερευνών για το «πόθεν» αλλά και το «έσχες». Ισως η χαρακτηριστικότερη αυτών είναι το σπίτι του Βολτέρου, το οποίο ανήκει στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει συγκεκριμένα σε μια γαλλική εταιρία, της οποίας βασική μέτοχος ήταν η σύζυγος του πρωθυπουργού. Η κυρία Γκραμπόφσκι όμως, εξαιτίας νόμου του 2016, ο οποίος προβλέπει ότι πολιτικά αλλά και παρένθετα πρόσωπα απαγορεύεται να μετέχουν σε εταιρίες με έδρα στο εξωτερικό, όφειλε να μεταβιβάσει τις μετοχές της. Η ίδια ωστόσο εμφανιζόταν στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο ως βασική μέτοχος έως τον Δεκέμβριο του 2020, όταν τελικά μεταβίβασε τις μετοχές της σε μια νεοσυσταθείσα ελληνική εταιρία συμφερόντων δικών της και του ετεροθαλούς αδελφού της.
Με άλλα λόγια, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβίαζαν τον νόμο επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Μία άλλη περίπτωση παραβίασης του νομικού πλαισίου που διέπει τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ήταν αυτή της εξωχώριας εταιρίας Eternia Capital Management, στην οποία μετείχε η σύζυγός του. Ο πρωθυπουργός είχε αποκρύψει από το «πόθεν έσχες» του τη συγκεκριμένη εταιρία, ωστόσο το 2017 η δημοσίευση των Paradise Papers από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, icij.org, ανάγκασε την κυρία Γκραμπόφσκι να παραδεχθεί την ύπαρξή της, ισχυριζόμενη ότι η εταιρία ήταν ανενεργή από το 2012. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτό πιάστηκε ψευδόμενη, καθώς, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο από τον εν λόγω φορολογικό παράδεισο που είχε φέρει στο φως το «Documento», η διαγραφή της Eternia Capital Management έγινε τον Μάρτιο του 2015.
Διαρκής πανικός
Αντί όμως συγκεκριμένης στόχευσης στα τρωτά σημεία του «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κουμουνδούρου κατάφερε με αόριστα σχήματα, κραυγές και αντιφατικές τοποθετήσεις να αφήσει «ατσαλάκωτο» τον πρωθυπουργό. Η αμετροέπεια μάλιστα των στελεχών της, που θυμίζουν στρατό ατάκτων και σε καμία περίπτωση συντεταγμένο κόμμα, οδήγησε την Κουμουνδούρου στο σημείο να κλυδωνίζεται από τις δηλώσεις του πρώην βουλευτή Οικονόμου για συναλλαγές μεταξύ των μελών της επιτροπής «πόθεν έσχες» του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε ο πρωθυπουργός να βγει… λάδι! Οι δηλώσεις Οικονόμου προφανώς διαψεύστηκαν και η Κουμουνδούρου πήρε αποστάσεις, ωστόσο το κακό ήδη είχε γίνει και ακόμα μία φορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με τις αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πλούσιος πολιτικός και ο «φτωχός» επιχειρηματίας
Μπορεί στη μάχη των «πόθεν έσχες» να καταλάβαμε λίγα ως προς τη διαφάνεια των οικονομικών των δύο αρχηγών, ωστόσο μπορέσαμε να καταλάβουμε ποιος είναι ο πιο ευκατάστατος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πως είναι πλουσιότερος -κατά πολύ- του Στέφανου Κασσελάκη, παρά το γεγονός πως ο πρώτος ζει εδώ και χρόνια με τον βουλευτικό του μισθό, ενώ ο δεύτερος υποστήριζε πως είναι πετυχημένος επιχειρηματίας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό ίσως προβληματίσει και όσους υποστηρίζουν πως η επιτροπή «πόθεν έσχες» λειτουργεί άρτια, αλλά και τους όψιμους υπερασπιστές της… επιχειρηματικής αριστείας που κυριάρχησαν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και θεώρησαν πως η προσωπική οικονομική κατάσταση του αρχηγού τους μπορεί να λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα στο επικοινωνιακό ιδεολόγημα της Νέας Δημοκρατίας περί αριστείας και επιχειρηματικότητας.
Αν είχε χιούμορ ο Κασσελάκης θα αγόραζε τα δάνεια της ΝΔ 🙂