Η «επομένη μέρα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στο ασταθές πολιτικό κλίμα που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία, ερώτημα παραμένει αν η Φον ντερ Λάιεν θα επανεκλεγεί πρόεδρος

Must Read

Η σύνθεση της επόμενης ηγεσίας της Ε.Ε. είναι πλέον ο γρίφος της επόμενης μέρας των ευρωεκλογών. Το ενδιαφέρον στρέφεται, μεταξύ άλλων, στο πρόσωπο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, αν και εξακολουθεί να είναι το φαβορί για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πρέπει να λάβει αρκετές ψήφους ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ομως, σε ένα ασταθές πολιτικό κλίμα, που προκύπτει από αυτές τις εκλογές, θα μπορούσε να χάσει την υποστήριξη ορισμένων, καθιστώντας την επανεκλογή της αβέβαιη. Το 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ισχνή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις εννέα ψήφους, αλλά φέτος το παιχνίδι των αριθμών για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία μετά τις ευρωεκλογές 2024 αναμένεται ακόμα πιο δύσκολο.

Προκειμένου να κερδίσει άλλη μία θητεία στον 13ο όροφο του κτιρίου Μπερλεμόν, το οποίο αποτελεί έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να ξεπεράσει δύο μεγάλους πολιτικούς σκοπέλους: Πρώτον, πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη από την πλειοψηφία των 27 ηγετών της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια μιας μετεκλογικής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα τέλη Ιουνίου. Δεύτερον, πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 361 ψήφους από 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να επιβεβαιώσει την επιλογή των ηγετών κατά τη διάρκεια μιας επόμενης μυστικής ψηφοφορίας.

Η ίδια θα απευθυνθεί στους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους στις Βρυξέλλες, με τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά το παρελθόν, για να σχηματίσουν πλειοψηφία μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας, εργάστηκα σκληρά για τη δημιουργία μιας ευρείας και αποτελεσματικής πλειοψηφίας υπέρ μιας ισχυρής Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό, θα προσεγγίσουμε τώρα τις μεγάλες πολιτικές οικογένειες, που επίσης συνεργάστηκαν καλά μαζί μας κατά την προηγούμενη θητεία», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνεδρίου του συντηρητικού CDU της Γερμανίας.

Ερωτηθείσα εάν θα εξετάσει το ενδεχόμενο προσέγγισης κομμάτων που βρίσκονται πιο δεξιά, για παράδειγμα αυτό της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζιας Μελόνι, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι εστιάζει σε ευρύτερες πολιτικές -κι όχι σε εθνικές- ομάδες. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε, πάντως, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ν’ απαντήσει σχετικά με το ενδεχόμενο να υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 102,5 RTL για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι κάλπες έδειξαν πως η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει πιο ρεαλιστικές πολιτικές στο μέλλον, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών αυτών.

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι η πρόσκληση της Φον ντερ Λάιεν δεν συμπεριέλαβε τους Πράσινους: «Για να εξοικονομήσουμε χρόνο», εξήγησε, «οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή και για άλλους».
Η παράλειψη αυτή τράβηξε την προσοχή, δεδομένου ότι οι Πράσινοι υπήρξαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της εμβληματικής πρότασης της Φον ντερ Λάιεν, της «Πράσινης Συμφωνίας». Αλλά η φιλόδοξη νομοθεσία της «Πράσινης Συμφωνίας», όπως η σταδιακή απαγόρευση των μηχανών εσωτερικής καύσης, έχει εξοργίσει τους συντηρητικούς συναδέλφους της και έχει γίνει στόχος επιθέσεων.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This