Πανικός μετά την κατάρρευση – Ρίχνουν την ευθύνη στον Γκρίνμπεργκ που θεωρείται «τελειωμένος»

Must Read

Ο πανικός εγκαταστάθηκε για τα καλά από την Κυριακή το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μετά την ψυχρολουσία του εκλογικού αποτελέσματος, που τους έπιασε εξαπίνης, αναζητείται γρήγορα αντίδοτο προτού ενταθεί η εσωστρέφεια και κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

  • Από τον
    Πάνο Σώκο

Ο πανικός πιστοποιείται από την εσπευσμένη ακύρωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Ιορδανία, που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα (το γεγονός πως δεν την είχε ακυρώσει πριν από τις εκλογές δείχνει ότι δεν περίμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου τέτοιον εκλογικό καταποντισμό), και από την έκτακτη συνέντευξη που θα παραχωρήσει απόψε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιες εκλογικές κρίσεις, καθώς πρώτη φορά από την ανάδειξη του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. και, κυρίως, στην πρωθυπουργία καταγράφεται εις βάρος του -και με ποσοστό 28,3% και τεράστια αποχή- τόσο μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια. Στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι περίπου 1.000.000 πολίτες δεν ψήφισαν Ν.Δ. φέτος εν σχέσει με τις περυσινές εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή θα συνεδριάσει κανονικά και το υπουργικό συμβούλιο, και εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα: Θα συνεδριάσει με την παρούσα σύνθεση η με νέα σύνθεση; Κι αυτό γιατί ο ανασχηματισμός της κυβέρνηση είναι μία κίνηση που εξετάζει ο κ. Μητσοτάκης και η οποία προκύπτει και από τις δηλώσεις του την Κυριακή το βράδυ, οπότε είπε ότι «οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής πριν από το 2027» και ότι «από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα. Εχουμε τρία χρόνια μπροστά μας χωρίς εκλογές».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει γρήγορα, για να μη δυσκολέψει η προσπάθεια επανεκκίνησης της κυβέρνησης. Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς (τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Ακη Σκέρτσο, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Μάκη Βορίδη, τον Αδωνι Γεωργιάδη κ.ά.), με τους οποίους συζήτησε τα αίτια του κάκιστου εκλογικού αποτελέσματος.

Ομως, και μεταξύ υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών επικρατεί αμηχανία και εκνευρισμός, και, αναζητώντας τα αίτια της αποτυχίας, δεν λείπουν οι αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής και της κομματικής γραμμής. Ηδη βουλευτές όπως ο Μάριος Σαλμάς και ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησαν χθες να συγκληθεί άμεσα η Κ.Ο. της Ν.Δ. για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο κ. Σαλμάς, μάλιστα, έστειλε και σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό.

Παραδοχή

Αλλοι εντοπίζουν τα αίτια της αποτυχίας στην εγκατάλειψη του χώρου της παραδοσιακής Δεξιάς (όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Γιάννης Οικονόμου, που έκαναν χθες σχετικές δηλώσεις), που οδήγησε στην ενδυνάμωση των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης και τα οποία πλέον αθροιζόμενα υπερβαίνουν το 18% του εκλογικού σώματος.

Ομως, στο Μέγαρο Μαξίμου μάλλον υποβαθμίζουν αυτή τη διάσταση, καθώς επικρατεί η εντύπωση ότι μόνο 30.000 ψηφοφόροι μετακινήθηκαν προς τα δεξιά της Ν.Δ. Αλλοι θεωρούν σημαντική αιτία του κακού αποτελέσματος τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (όπως, π.χ., ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παραδέχθηκε ότι πράγματι υπήρχε κόσμος που απογοητεύτηκε από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά υποστήριξε ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως αυτό το θέμα δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών.
Αλλοι απέδωσαν την αποτυχία στην ακρίβεια και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Παύλος Μαρινάκης. Το υποκριτικό είναι ότι αυτά που τώρα εντοπίζουν ως λάθη που στοίχισαν τα είχαν ψηφίσει και με τα δύο χέρια οι πιο πολλοί και τα είχαν στηρίξει και δημοσίως, με δηλώσεις τους.

Φορτώνουν στον Γκρίνμπεργκ την αποτυχία να πιάσουν τον στόχο του 33%

Θα ερχόταν κάποια στιγμή που θα τα άκουγε ο επονομαζόμενος και… γκουρού της επικοινωνίας, ο Αμερικανός Σταν Γκρίνμπεργκ , τις συμβουλές του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί εδώ και χρόνια με κλειστά μάτια. Και η στιγμή αυτή ήρθε μετά το κάκιστο για τη Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη καταλογίζουν ότι δική του εισήγηση ήταν να βάλει ο πρωθυπουργός τον πήχη στο 33%, όσο ήταν και το ποσοστό της Ν.Δ. στις προηγούμενες εκλογές, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί κι αυτός και όλα τα στελέχη στο κυνήγι ενός στόχου που τελικά ήταν ανέφικτος. «Αν δεν υπήρχε συγκεκριμένος πήχης, τότε θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε καλύτερα το ούτως ή άλλως κακό αποτέλεσμα» λένε.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Μάλλον φταίει το οτι ακουγε τις συμβουλές της πασοκικής “αυλής του” η οποία είχε εκδικητικές διαθέσεις απέναντι στους δεξιούς ψηφοφόρους της ΝΔ. Αυτό ακριβώς ήταν που απομάκρυνε τους ψυφοφόρους αυτούς.

  2. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κύριε Μαρινάκη, μπορεί να μην επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά βάζει βόμβα στα θεμέλια τής παραδοσιακής Ελληνικής οικογένειας και αυτό θα το βρίσκεται συνεχώς μπροστά σας. Η οικογένεια κύριε Μαρινάκη είναι ιερό πράγμα για τούς Έλληνες και εσείς πιστεύατε ότι κυβερνάτε το Τόγκο η την Τανγκανίκα

  3. ΑΝ ΘΥΜΆΣΤΕ ΛΊΓΟ ΠΡΙΝ ΣΚΆΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΈΡΑ ΟΙ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΚΑΙΛΗ ΕΊΧΕ ΈΤΟΙΜΗ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ Ο ΔΗΘΕΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΎΑ. ΤΏΡΑ ΟΠ ΩΣ ΔΕΊΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΆ Η Ε Λ Ε Ω Ν Ο Ρ Α

  4. ΤΟ ΝΌΜΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΣΕ ΜΕ ΈΝΑ ΝΟΜΟ. Ο ΝΟΜΟΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΎΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ ΤΟΝ ΊΔΙΟ ΤΟΝ ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΈΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ. ΑΥΤΟΊ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ.

  5. ΌΛΑ ΣΤΗ ΖΩΉ ΈΧΟΥΝ ΑΡΧΉ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΨΈΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΒΓΑΊΝΟΥΝ ΣΙΓΆ ΣΙΓΑ ΣΤΝ ΕΠΙΦΆΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΤΆΝΕ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΛΑΟΠΟΤΑΜΟΜΠΛΕΠΑΣΟΚ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This