ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης δεν κατάλαβε τίποτα!

Αμήχανη προσπάθεια να κερδίσει χρόνο στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πολιτικού Συμβουλίου

Must Read

Αντιμέτωπος με τη μαζική κριτική των στελεχών του κόμματος, τα οποία του ζητούν να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να ορίσει σε εύθετο χρόνο τις διαδικασίες για εκλογή νέας ηγεσίας, βρέθηκε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. δέχθηκε δριμεία κριτική για την αποτυχία του να πετύχει τον στρατηγικό στόχο της δεύτερης θέσης, η οποία, όπως υποστήριζε, θα τον έφερνε στις επόμενες εθνικές εκλογές σε απόσταση βολής από την εξουσία.

  • Από τον
    Γιώργο Χατζηδημητρίου

Ο ίδιος, σε μια αμήχανη προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, κάτι που πλέον θεωρείται από τα περισσότερα στελέχη ανέφικτο, ανέλαβε μεν την ευθύνη, την οποία ωστόσο στη συνέχεια θέλησε να μοιράσει και σε άλλους. Επιπλέον, επανέλαβε τις έμμεσες απειλές για διαγραφές σε μια άσκοπη και απολύτως καχεκτική επίδειξη ισχύος, ενώ άφησε μετέωρο το αίτημα για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα λύσουν το σημερινό πρόβλημα.

Ο Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε εισαγωγικά ότι «ξεκινήσαμε μια πορεία πετυχαίνοντας τη σταδιακή άνοδο της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη αυτονομία προγράμματος και πολιτικής ισχύος. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία δεσμεύτηκα για πολιτική αυτονομία, ανανέωση και προοπτική. Τα έχουμε και τα τρία, αρκεί να μην γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε με κόπο».

Σπεύδοντας δε να κατασιγάσει τις ηχηρές φωνές, σημείωσε με φαινομενική, όπως χαρακτηρίστηκε, «ηγετική γενναιοδωρία» ότι «δέχομαι κάθε κριτική επί του αποτελέσματος. Αλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής, παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι κάθε ψηφοδέλτιο έχει πάνω το όνομά του και η Νέα Δημοκρατία υπέστη τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα. Ακούω ότι χάσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ήττα η διαφορά των 24 μονάδων, που μας χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχει γίνει 2;».

Επιμένοντας και αυτός, όπως και ο Στέφανος Κασσελάκης να τοποθετεί το κόμμα του στην πλευρά των κερδισμένων της εκλογικής μάχης, συνέχισε: «Το 13% είναι αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα. Χωρίς στήριξη συμφερόντων και χωρίς μιντιακό ούριο άνεμο. Επειτα από δώδεκα χρόνια το χρώμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε στον εκλογικό χάρτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε 19 περιφέρειες».

Εκανε, μάλιστα, ευθέως λόγο για υπονόμευση της συλλογικής προσπάθειας από μερίδα στελεχών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπήρχε ένα αφήγημα από τη Νέα Δημοκρατία, στο οποίο βοηθήσατε και κάποιοι από εσάς, ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει το κέντρο και οι αποφάσεις του είναι στροφή στον λαϊκισμό. Πώς, λοιπόν, ήμασταν πρώτο κόμμα στους κεντρώους ψηφοφόρους; Εμείς πήραμε 31%, η Νέα Δημοκρατία 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 8%. Αρα, οι κεντρικές πολιτικές μας επιλογές όχι μόνο δεν τραυμάτισαν τη θέση της παράταξης στο πολιτικό σύστημα, αλλά την ενίσχυσαν. Στα μεγάλα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει στρατηγική. Να το συζητήσουμε».

Εν κατακλείδι, συνόψισε ότι «τα προβλήματα είναι δύο: μεγάλα αστικά κέντρα και κόσμος εκτός των τειχών. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναμιλήσει στην καρδιά και την ψυχή στα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα».

Εξάλλου, παρέπεμψε στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στις 30 Ιουνίου, τις αποφάσεις για τον οδικό χάρτη. Πρόθεσή του, όπως λέγεται στα πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη, είναι να κερδίσει τη θερινή ανάπαυλα αλλά και τους φθινοπωρινούς μήνες και να ανασυνταχθεί οργανωτικά, δεδομένου ότι διατηρεί ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, προκειμένου να συνεχίσει να έχει το σκήπτρο του.

Πρόκειται, όπως συνηγορούν οι εσωκομματικοί επικριτές του, για ασταθή υπόθεση εργασίας, καθώς, σύμφωνα με τα λόγια τους, το κόμμα είναι αδύνατον να πορευθεί εν μέσω γενικευμένης πολιτικής αστάθειας, χωρίς πυξίδες πορείας και βεβαίως και με μια νέα ηγεσία.

Παύλος Γερουλάνος, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Χάρης Δούκας βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, παρακολουθεί προσεκτικά από το παρασκήνιο.

Μετωπική σύγκρουση

Πάντως, περίμενε υπομονετικά ο Ν. Ανδρουλάκης και στη δευτερολογία του σήκωσε το γάντι υψώνοντας κατακόρυφα τους τόνους σε μια μετωπική σύγκρουση χωρίς επιστροφή, δίνοντας ραντεβού στην Κ.Ε. στο τέλος του μήνα. Προηγουμένως δήλωσε «ανεξάρτητος από συμφέροντα» και με βαριές εκφράσεις και υπαινιγμούς υπογράμμισε επιθετικά:

«Επειδή η παράταξη έχει πονέσει πολύ από τυχοδιωκτισμούς αλλά και παιχνίδια παρασκηνίου, πρέπει να έχουμε ιστορική μνήμη και να θυμόμαστε ότι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ έχει πολεμήσει και έχει πολεμηθεί πολλές φορές από τον καθεστωτισμό και τη γραφειοκρατία του ΠΑΣΟΚ. Οποτε νίκησε η ψυχή του ΠΑΣΟΚ με την αυτονομία, το πάθος, τις αξίες και τις ιδέες της, πήγε μπροστά. Οποτε ηττήθηκε, οι παλαιότεροι γνωρίζουν τι συνέβη».

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This