Από απόλυτος κυρίαρχος, δέσμιος ο Μητσοτάκης

Η απώλεια 1.100.000 ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές φέρνει τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με την παραδοσιακή δεξιά βάση της Ν.Δ.

Must Read

Ενός κακού (ποσοστού) μύρια έπονται, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε μέρα που περνά το αντιλαμβάνεται όλο και πιο πολύ, καθώς προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια που έμειναν από το περυσινό 41%, να καταλάβει πώς έχασε 1.100.000 ψηφοφόρους και πώς από κυρίαρχος το 2023 έγινε δέσμιος εσωκομματικών ισορροπιών το 2024.

  • Πάνος Σώκος

Πλέον, έχει να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια της παραδοσιακής δεξιάς βάσης της Ν.Δ., τις αντιδράσεις βουλευτών είτε για τη μη κυβερνητική αξιοποίησή τους είτε για την πρόθεσή του να επανεκλέγει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τις ενστάσεις πολλών στελεχών για την πολιτική του στα εθνικά θέματα αλλά και τη γενικότερη αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε ακανθώδη θέματα της καθημερινότητας, όπως είναι η ακρίβεια.

Επίσης, με την κληρονομιά στο 28%, οι γύρω του (υπουργοί, βουλευτές, συνεργάτες του, ψηφοφόροι της Ν.Δ.) βλέπουν ότι ο αρχηγός τους τελικά δεν είναι ανίκητος – αντίθετα, φαίνεται και αδύναμος και ευάλωτος. Αυτό είναι και το πιο σοβαρό πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι σβήνει ο μύθος του ανίκητου που είχε χτίσει γύρω από το όνομά του με την αμέριστη βοήθεια του εκτεταμένου μιντιακού δικτύου που τον στηρίζει από το 2016. Τώρα, για πρώτη φορά αισθάνεται πως δεν είναι αυτός ο μόνος και βασικός διαμορφωτής των εξελίξεων, μέσα σε ένα εσωκομματικό πλαίσιο που ολοένα στενεύει…

1. Το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο κι αν είναι ακόμα μακρινό, δεν είναι τυχαίο που ανακινείται τώρα, μετά το κάκιστο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με τον πρωθυπουργό σε πιο αδύναμη θέση. Δεν έχει τόση σημασία αν το έθεσε ο Νότης Μηταράκης ή κάποιος άλλος, σημασία έχει πως αυτό που είπε, ότι υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ. ικανά να αναδειχθούν σε αυτή τη θέση, το συμμερίζονται πολλοί άλλοι βουλευτές. Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανεβάζουν τον αριθμό αυτών που φέρεται ότι έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι, σε περίπτωση που προταθεί η ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου, δεν θα την ψηφίσουν, τουλάχιστον στους 20. Θυμίζουν με νόημα, εξάλλου, πως ούτε ο κ. Μητσοτάκης είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει εξοργίσει τη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. όταν παραβρέθηκε σε τραπέζι μαζί με τον Ακη Σκέρτσο και τον Αλέξη Πατέλη, το βράδυ που ψηφίστηκε ο νόμος για την ισότητα στον γάμο και γιόρτασαν το γεγονός.

Εχει να αντιμετωπίσει και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που θα μιλήσουν στην ίδια εκδήλωση την 1η Ιουλίου και οι οποίοι, ως γνωστόν, ασκούν συχνά αυστηρή κριτική στην εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη, ιδίως στα ελληνοτουρκικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τι θα πουν οι πρώην πρωθυπουργοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε δύσκολη θέση γιατί και στελέχη της Ν.Δ. τού καταλογίζουν ότι η πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί απέναντι στην Τουρκία την ενθαρρύνει αντί να την αποθαρρύνει, ενώ ενθαρρύνει και άλλους γείτονες σε ενέργειες εις βάρος της χώρας μας (π.χ., Αλβανία, Σκόπια). Ως προς αυτό, θυμίζουν μια φράση του Κώστα Καραμανλή από ομιλία του τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την οποία «η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία -ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο- να νομίσει ότι, με αντίτιμο τη μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Μια συνεδρίαση που αναγκάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ορίσει ύστερα από αίτημα βουλευτών (Μάριος Σαλμάς, Νικήτας Κακλαμάνης κ.ά.), με την ελπίδα να σταματήσουν η δημόσια κριτική και ένταση. Θα δοθεί ο λόγος σε όλους όσοι θελήσουν να ανέβουν στο βήμα και να καταθέσουν τις απόψεις τους, ενώ μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι η αδυναμία της κυβερνητικής παράταξης να πιάσει τον στόχο του 33%, που είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό. Μία μέρα μετά, εκτός απροόπτου, θα δειπνήσουν σε ταβέρνα στην Αθήνα πολλοί βουλευτές για να συζητήσουν πιο ελεύθερα τις εξελίξεις, με πρωτοβουλία του Νότη Μηταράκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι είναι αρκετοί οι δυσαρεστημένοι βουλευτές μετά τον ανασχηματισμό που περίμεναν να μπουν στην κυβέρνηση και δεν μπήκαν, γι’ αυτό ο Γιώργος Μυλωνάκης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε… μασάζ, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Κυρίως αυτοί που, αν και διαφωνούσαν με το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, στο τέλος το υπερψήφισαν -με ό,τι σημαίνει αυτό για τη σχέση τους με τους ψηφοφόρους τους- για να μην προκαλέσουν ζήτημα στο κόμμα τους, και τελικά είδαν βουλευτές που επέμειναν στο «όχι» μέχρι τέλους να επιβραβεύονται με τη συμμετοχή τους στο νέο σχήμα.

«Από τη στιγμή που το ποσοστό μας έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 33% και έγραψε μπροστά τον αριθμό 2, τα στόματα θα ανοίξουν» λένε «γαλάζιοι» βουλευτές, προϊδεάζοντας για το κλίμα στην επικείμενη συνεδρίαση.

Αν και ο πρωθυπουργός πήρε σαφές μήνυμα ότι δεξιά της Ν.Δ. αναδεικνύονται ισχυρά κόμματα λόγω της δικής του κεντρώας στροφής, λέει πως «δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η Ν.Δ. να γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης ιδεολογικής. Πλήρωσε τέτοιες επιλογές με ποσοστά χαμηλότερα στο παρελθόν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει τη δεξιά στροφή, γιατί θα του έπληττε το κεντρώο μεταρρυθμιστικό προφίλ που χτίζει. Μέχρι και τον πρόσφατο ανασχηματισμό έδειξε ότι επιμένει στον προσανατολισμό που τον ανέδειξε και τον διατηρεί στην εξουσία, όμως στελέχη της κυβέρνησης παρατηρούν ότι, αν εξαιρέσει κανείς τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που όμως είναι πλέον γύρω στα 10 χρόνια στη Ν.Δ. και υπήρξε άλλες δύο φορές υπουργός, τώρα ήταν πολύ συγκρατημένος και δεν διεύρυνε την κεντρώα συνιστώσα της κυβέρνησης.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Εάν υπήρχε σοβαρή αντιπολίτευση τώρα θα είχαμε προεκλογική περίοδο. Δεν είναι δημοκρατικό ούτε δείχνει ότι έχουμε ποιοτική δημοκρατία όταν κυβερνά κάποιος με το 11%.

  2. Γράφετε: «νόμος για την ισότητα στο γάμο». Σας παρακαλώ, μην κάνετε νοηματικά άλματα, ως άλλοι σοφιστές – αφήστε τους επαγγελματίες «δικαιωματιστές» γι’ αυτό. Δεν υπάρχει ισότητα στο γάμο όταν πρόκειται για διαφορετικά πράγματα. Γάμος νοείται η ένωση ανδρός και γυναικός. Όλες οι άλλες (παρά φύσιν και ξέρω ‘γω) «ενώσεις» αποτελούν δικαιοπρακτικές δεσμεύσεις, καθόλα σεβαστές ως προς τις προσωπικές προτιμήσεις των ανθρώπων, αλλά δεν συνιστούν γάμο.

  3. Παντα εξαρτημένος ήταν. Απλά οι απαιτήσεις μεγάλωσαν και δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Τι αλλο να πάρει απο ένα λαό που εχει καταστρέψει ο κολλητος των παιδοβιαστων !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This