Κύπρος: Στην κόψη του ξυραφιού η επανέναρξη των συνομιλιών

Must Read

Δεν βαδίζει σε καλό δρόμο η προσπάθεια του γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο παραμένει θεόρατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Μαρία Αγγέλα Ολγκίν Κουεγιάρ έχει προειδοποιήσει εμμέσως (αλλά και ευθέως) ότι η προσπάθεια και η αποστολή της βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή του, στον βαθμό που οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει τις απόψεις τους, οι οποίες επ’ ουδενί συγκλίνουν σε συμφωνία ικανή να «ξεκλειδώσει» το αδιέξοδο για επανέναρξη των συνομιλιών.

  • Νικ. Σταυρουλάκις

Αυτήν ακριβώς τη λέξη χρησιμοποίησε η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε σε προηγούμενο χρόνο στην «Καθημερινή της Κύπρου» -αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για διστακτικότητα κινήσεων, έναντι των προκλήσεων. Στη συνέντευξη η Ολγκίν Κουεγιάρ τόνιζε με νόημα: «Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης κι εκείνος γνωρίζει πώς να ξεκλειδώσει τη διαδικασία»!

Αυτό υπό την έννοια ότι η ίδια γνωρίζει πως ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχει κάνει γνωστές από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του: Δεν επιθυμεί λύση, δεν επιθυμεί επανέναρξη του διαλόγου, δεν ενδιαφέρεται για καμία άλλη εκδοχή πλην της αναβάθμισης της διεθνούς θέσης και αναγνώρισης του ψευδοκράτους, είναι ικανοποιημένος από την οριστικοποίηση της διχοτόμησης και δεν εκδηλώνει την παραμικρή διάθεση να υποχωρήσει από τις έξαλλες θέσεις περί δύο κρατών ή -σε περίπτωση διαλόγου- από την κυριαρχική ισότητα. Συνεπώς το βάρος της ευθύνης για τη συνέχεια -κατά την κολομβιανή διπλωμάτισσα- πέφτει στην ελληνοκυπριακή πλευρά, προς την οποία απευθύνει έκκληση να προχωρήσει εντός του πλαισίου που έχει ορίσει ο γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες, χωρίς να θέτει όρους, προϋποθέσεις και αστερίσκους.

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, με βάση διαβαθμισμένα στοιχεία, από την πρόσφατη συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει, με βάση τη δυναμική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, να προχωρήσει οπωσδήποτε η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ… Μάλιστα, πηγές από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι ο Τ. Ερντογάν έχει διαμηνύσει ρητά πως τις αποφάσεις τις λαμβάνει ο ίδιος και όχι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. «Μη θεωρείτε εμπόδιο τον Τατάρ. Αυτόν μπορώ με ένα φύσημα να τον εξαφανίζω, όπως εξαφάνισα παλαιότερα τον Ραούφ Ντενκτάς και τον Μουσταφά Ακιντζί» φέρεται ότι έχει δηλώσει στην κατ’ ιδίαν συνάντηση της Αγκυρας…

Και ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν την Ολγκίν Κουεγιάρ να μεταβαίνει στην Κύπρο την επόμενη εβδομάδα, νεότερες εξελίξεις φέρουν την προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. να καταθέτει την οριστική έκθεσή της προς τον προϊστάμενό της απευθείας, χωρίς να πραγματοποιεί νέο κύκλο επαφών στην Κύπρο. Ηδη έχει πραγματοποιήσει επαφές με τα πέντε μόνιμα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και δεν θεωρεί ότι ένας νέος κύκλος επαφών θα προσφέρει κάτι περισσότερο.

Να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο παροχής των υπηρεσιών της Ολ. Κουεγιάρ λήγει στις αρχές του επόμενου μήνα, καθώς ανέλαβε την αποστολή της τον Ιανουάριο ((6/1/24). Στην πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη με τον γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες στη Ν. Υόρκη συμφωνήθηκε «άτυπα» παράταση της αποστολής της, στην προοπτική νέων συζητήσεων κατά τις καθιερωμένες συναντήσεις του ερχόμενου Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη, στο περιθώριο της επόμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This