Με ομοβροντία διπλωματικών κινήσεων απαντά η Αθήνα στις ανυπόστατες «συμφωνίες» Τουρκίας – Λιβύης, που έχουν σκοπό (στο τέλος της ημέρας) τη νοτιαία στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία. Την ώρα που ο Ερντογάν επιχειρεί εξάπλωση της Τουρκικής επιρροής στη Β. Αφρική, η Ελλάδα διευρύνει τον ιστό των διεθνών συμμαχιών της, μέσω των οποίων τα τουρκολιβυκά μνημόνια θα καταστούν άκυρα στην πράξη.
Δύο σημαντικές κινήσεις της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται ότι θα αναδείξουν το «άκυρο» των «Συμφωνιών» Αγκυρας – Τρίπολης επί του πεδίου. Η γεννηθείσα τετραμερής Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Γαλλίας, που θα συνέλθει στο Κάιρο (4/1/20) σε επίπεδο ΥΠΕΞ, και η υπογραφή την προσεχή Πέμπτη (2 Ιανουαρίου) στην Αθήνα της συμφωνίας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας για τον East Med (με την Ιταλία σε αναμονή), με την παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ισραήλ, Μητσοτάκη και Νετανιάχου, και του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, αποτελούν καθοριστικές παραμέτρους στον κεντρικό διπλωματικό άξονα οριστικής αποδυνάμωσης και εν τέλει απόρριψης των τουρκολιβυκών συμφωνιών από τη διεθνή κοινότητα.
Δείτε επίσης: Την «κοπάνησε» ο Αλ Σαράτζ;
Σταθμό, με προσδοκίες για επισφράγιση αυτής της προσπάθειας, θα αποτελέσουν οι επισκέψεις του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο (7/1/20) και στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι (29/1/20), ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επέρχεται και νέα ρητή τοποθέτηση της Ε.Ε. κατά των τουρκολιβυκών συμφωνιών, στις 20 Ιανουαρίου, στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.
Ταυτόχρονα, τρέχουν οι διαδικασίες για συνολική διευθέτηση των ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, οι οποίες, εάν ευοδωθούν, θα συνιστούν την ουσιαστική περιθωριοποίηση της «συμφωνίας» Τουρκίας–Λιβύης.
Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι αύριο 30 Δεκεμβρίου τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις επί του θέματος, τονίζοντας ότι «με την Ιταλία θα βρούμε μια εγκάρδια συνεννόηση για την ΑΟΖ» και προσθέτοντας ότι αμέσως μετά θα γίνουν ανάλογες διπλωματικές κινήσεις και με το (διστακτικό) Κάιρο. Στη συνέχεια αναμένεται και ο ίδιος να επισκεφθεί την Ιταλία, με στόχο οι δύο χώρες να καταλήξουν σε οριοθέτηση ΑΟΖ. Θα έχει μεσολαβήσει η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, με την οποία δημιουργείται η βάση για την προώθηση της ΑΟΖ.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα επιδιώκει πλέον στενότερες σχέσεις με τη διακυβέρνηση της Βεγγάζης και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, έχοντας διερευνήσει το έδαφος ακόμα και για επίσκεψη του ίδιου στην Ελλάδα μέσα στο προσεχές διάστημα.
Παράλληλα, η μαραθώνια προσπάθεια απομόνωσης της Αγκυρας στα lobbies και τα διεθνή φόρα συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο να κόβονται οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ερντογάν, το τουρκικό προεδρικό μέγαρο και το τουρκικό ΥΠΕΞ. Η τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Τρίτη (24/12), μία ημέρα πριν ο Ελληνας ΥΠΕΞ επισκεφθεί το Φανάρι, σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καταδεικνύει το γεγονός ότι, παρά τις απειλές της νεοοθωμανικής «υψηλής πύλης», Αθήνα και Αγκυρα συνομιλούν και μάλιστα, σύμφωνα με εξακριβωμένες ενδείξεις, επί συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.
Το περιεχόμενο της συνομιλίας Δένδια – Τσαβούσογλου δεν έγινε γνωστό. Κατά την «ιδιωτική» παραμονή του στην Κωνσταντινούπολη ο Ν. Δένδιας έγινε κατ’ ιδίαν δεκτός για περίπου μία ώρα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Πατριαρχείο, όπου (επισήμως) βρέθηκε για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Η συνάντηση έγινε μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, όπου εκκλησιάστηκε ο κ. Δένδιας. Στις δηλώσεις του μετέπειτα δεν αναφέρθηκε κατ’ ελάχιστον στις τρέχουσες εξελίξεις, τονίζοντας ότι έλαβε τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ ευχήθηκε «χρόνια πολλά» σε όλους τους Ελληνες και τους «ανθρώπους απανταχού της οικουμένης»!
Η συνάντηση Δένδια – Ιμάμογλου
Η παρουσία στο Φανάρι του νέου δημάρχου Κωνσταντινούπολης δεν χαρακτηρίζεται «αθώα» ούτε απλώς εθιμοτυπική. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ανατέλλων αστέρας της τουρκικής πολιτικής σκηνής και «αντίπαλος» αλλά συνομιλητής του Τ. Ερντογάν, παρευρέθη στους εορτασμούς των Χριστουγέννων, οι οποίοι φέτος γιορτάστηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα στο Φανάρι. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη μετά τη θεία λειτουργία για να του ευχηθεί «χρόνια πολλά» για την ημέρα και με την ευκαιρία είχε μια πολύ «σύντομη» (όσο χρειάζεται) συνομιλία με τον Νίκο Δένδια.
Φαίνεται πως ήταν τόσο μεγάλης σημασίας αυτό το ολιγόλεπτο συναπάντημα Δένδια – Ιμάμογλου που τα τουρκικά ΜΜΕ βρήκαν μόνο να σχολιάσουν την αναφορά του Ν. Δένδια αργότερα στο twitter, ο οποίος αποκάλεσε τον Ιμάμογλου «δήμαρχο Κωνσταντινούπολης» και όχι «δήμαρχο της Istanbul», ενώ υπάρχει οπτικοακουστικό «ντοκουμέντο» (video στη διάθεση της «κυριακάτικης δημοκρατίας») που δείχνει ότι αυτούσιο τον όρο «Constantinople» χρησιμοποίησε και ο Τ. Ερντογάν σε περσινή ομιλία του στην Πόλη, καθώς ακόμα και σήμερα η πολίτικη ελίτ θεωρεί περισσότερο «λόγια» την ονομασία της Πόλης με το αρχικό και όχι το εκτουρκισμένο της όνομα.
Η σκοπιμότητα που απέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ στην επίσκεψη του Ε. Ιμάμογλου στο Πατριαρχείο ανήμερα τα Χριστούγεννα, όπου βρισκόταν και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, εστιάζεται στο γεγονός ότι το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αντιτίθεται στην πολιτική Ερντογάν στη Λιβύη. Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχίζει την πολιτική των προκλήσεων, αναζητώντας τώρα, σύμφωνα με διπλωματικές εκτιμήσεις, ερείσματα και σε άλλες «ομονοούσες» χώρες της Β. Αφρικής προκειμένου να στηρίξει το παιχνίδι «καταστροφής» οποιασδήποτε συνεννόησης Αθήνας – Ρώμης για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.