Ήττα εθνικών διαστάσεων της ΝΔ στο ΕΛΚ: Δεν επέτρεψαν στον Μπελέρη να ψηφίσει!

Τι συνέβη στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη αντιπροέδρων του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος

Must Read

Με κακούς οιωνούς εγκαινιάστηκε η νέα κοινοβουλευτική θητεία της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα. Η ισχύς της στο εσωτερικό αυτών των θεσμών έχει υποχωρήσει αισθητά μετά τις κακές εκλογικές επιδόσεις της στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Δύο γεγονότα φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους το πιστοποιούν.

  • του Μανώλη Κοττάκη

Το πρώτο: Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εστία», η ηγεσία του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος δεν επέτρεψε στον έγκλειστο στις αλβανικές φυλακές ευρωβουλευτή της ΝΔ Φρέντι Μπελέρη να μετάσχει με ηλεκτρονική ψήφο στις διαδικασίες για την ανάδειξη νέων αντιπροέδρων του ΕΛΚ! Σύμφωνα με μία εκδοχή, δεν του επετράπη καν να μετάσχει στην ψηφοφορία με mail, σύμφωνα με άλλην απέστειλε τελικώς mail, το οποίο όμως δεν προσμετρήθηκε στο τελικό αποτέλεσμα!

Όπως και να ’χει, πρόκειται για ήττα εθνικών διαστάσεων, ειδικώς όταν συνοδεύεται από την πληροφορία ότι, στις Βρυξέλλες, στις τάξεις της ηγεσίας του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Μάνφρεντ Βέμπερ το θέμα Μπελέρη θεωρείται για την ώρα αμειγώς εσωτερικό της Αλβανίας, θέμα διαφθοράς μάλιστα, υπό την έννοια ότι αποδέχονται το στημένο κατηγορητήριο του καθεστώτος εναντίον του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας περί δωροδοκιών και για τον λόγο αυτόν επιδιώκεται η μη εγγραφή του στις τάξεις του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος.

Αν αυτό κριθεί τελεσίδικα, σημαίνει βεβαίως ότι η γερμανική πολιτική, που επιθυμεί άριστες σχέσεις με την Αλβανία του Έντι Ράμα, στην πραγματικότητα δικαιώνει τις θέσεις του προκλητικού Πρωθυπουργού της γείτονος και «αδειάζει» την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, στο «πολιτικό ποινικό μητρώο» του οποίου θέλουν να εγγράψουν ότι εξέλεξε Βορειοηπειρώτη ευρωβουλευτή. Γεγονός που δεν μπορούν να χωνέψουν τα Τίρανα και το πολεμούν παρασκηνιακά με κάθε τρόπο. Εάν και εφ’ όσον δεν έγινε δεκτή η ψήφος του κύριου Μπελέρη και δεν αντέδρασαν οι υπεύθυνοι της ευρωομάδας της ΝΔ στις Βρυξέλλες, εγείρεται μέγα θέμα.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μοναδικό θέμα που σκιάζει τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα σε μια κρίσιμη για τα εθνικά συμφέροντα περίοδο. Το δεύτερο είναι η μη εκλογή του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μειμαράκη σε θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ, η οποία αρχικά εμφανίστηκε στα εσωτερικά μέσα ως «άδειασμά» του από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο οποίος φέρεται ότι δυσαρεστήθηκε από επιλογές αποστασιοποίησής του κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. (Ο κύριος Μειμαράκης απουσίασε από την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας διαφωνώντας με την κεντροαριστερή απολιτίκ κατεύθυνσή του, ενώ λίγες μέρες πριν τις εκλογές τόνισε ότι η ακρίβεια δεν είναι θέμα προτεραιότητας για τις Βρυξέλλες). Σύμφωνα όμως με νεώτερη εκδοχή που κυκλοφορεί και υποστηρίζεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών, η μη εκλογή του κυρίου Μειμαράκη είναι αποτέλεσμα «αδειάσματος» του προέδρου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος κυρίου Βέμπερ προς την ίδια την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία χρεώνει ότι επιδιώκει την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο αξίωμα της προέδρου της Κομισιόν.

Παρά την φαινομενική νηνεμία, στο εσωτερικό του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το γεγονός, ιδιαίτερα στην γερμανική συνιστώσα, ότι η πρόεδρος της Κομμισσιόν επιβάλλει δασμούς στα κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μάλλον κατόπιν ατλαντικών επιθυμιών και παρά τις αντιρρήσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία φοβάται αντίποινα από το Πεκίνο . Η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε ήδη και με τις ψήφους που έλαβε η Ούρσουλα στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Βουκουρέστι, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, την καταψήφισε το 20% των συνέδρων του κόμματος.

Πλέον κανείς δεν ορκίζεται για το τι θα συμβεί στην μυστική ψηφοφορία που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο για την επανεκλογή της. Στο πλαίσιο αυτό, όποιος Ευρωπαίος ηγέτης εμφανίζεται ως διαπρύσιος υποστηρικτής της επανεκλογής της δέχεται πυρά από τον κύριο Βέμπερ, ο οποίος δεν ξεχνά ότι αυτός ήταν η πρόταση του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος για πρόεδρος της Κομισιόν το 2019 αλλά την τελευταία στιγμή, με πρόταση Μακρόν καθ’ υπαγόρευση Μέρκελ αλλά και με υποστήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, απεσύρθη η υποψηφιότητά του και κέρδισε το αξίωμα η τέως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας. Τότε ο κύριος Μητσοτάκης έπαιξε διπλό παιχνίδι. Υποστήριζε τον κύριο Βέμπερ, αλλά στο τέλος της κούρσας υποστήριξε την κυρία φον ντερ Λάυεν.

Το ερώτημα που τίθεται στην παρούσα συγκυρία είναι αν και τώρα ο Πρωθυπουργός παίζει διπλό παιχνίδι στηρίζοντας την απερχόμενη πρόεδρο της Κομμισσιόν αλλά και παίζοντας τα χαρτιά για τον εαυτό του στο παρασκήνιο εν όψει της υποψηφιότητας Ντράγκι που φέρονται ότι στηρίζουν οι ΗΠΑ. Διότι είναι άλλο πράγμα η αποδυνάμωση της Νέας Δημοκρατίας ως κόμματος στο εσωτερικό του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος και άλλο πράγμα η αποδυνάμωση του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος μέσα στην προηγούμενη πενταετία έδωσε επανειλημμένως εξετάσεις σε κομβικά θέματα για τους συμμάχους (όπλα στην Ουκρανία, γέφυρα διαλόγου με την Τουρκία, εμβόλια σε αμερικανικές πολυεθνικές, πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σε ΔΝΤ, εξοπλισμοί και παραγγελίες φρεγατών και μαχητικών σε Αμερικανούς και Γάλλους, νομιμοποίηση μεταναστών, ατζέντα Μπλίνκεν για ΛΟΑΤΚ ).

Εάν τυχόν, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος θεωρεί τον Πρωθυπουργό ¨ αυτονόητο διάδοχο της κυρίας φον ντερ Λάυεν στην Κομμισσιόν, ο κύριος Πρωθυπουργός παίζει διπλό παιχνίδι, τότε αυτό, εάν δεν γίνει αντιληπτό εγκαίρως, δεν θα έχει κόστος για τον ίδιο, αλλά σίγουρα θα έχει κόστος για το κόμμα του και βεβαίως για τα εθνικά συμφέροντα. Πολύ δε περισσότερο αν πρόκειται για συμφωνημένο μετά την περυσινή συνάντηση των Χανίων με την πρόεδρο της Κομμισσιόν διπλό παιχνίδι . («θα σε στηρίξω, αλλά, αν αποτύχεις, θα στηρίξεις εσύ εμένα»). Καθώς ο γερμανικός παράγων θα εκτονώσει την δυσφορία του στον Βορειοηπειρώτη ευρωβουλευτή και σε άλλα ζητήματα δευτερευούσης σημασίας, όπως αυτά που αφορούν στην εκλογή αντιπροέδρων του ΕΛΚ.

Αν όμως αυτά αποτύχουν και συνδυαστούν με τυχόν μη εκλογή Έλληνα αντιπροέδρου στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, θέση που παραδοσιακά καταλαμβάνουν Έλληνες ευρωβουλευτές τα πολλά τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την μη εκλογή Μειμαράκη σε θέση αντιπροέδρου του ΕΛΚ, αυτό αθροιστικά θα είναι ένα πολύ ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της χώρας. Ο κύριος Βέμπερ δεν ξεχνά, όπως έδειξε και με την αποχή του στην ψηφοφορία του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, ενώ βουλευτές της επιρροής του από το ΕΛΚ επίσης ψήφισαν το καταδικαστικό ψήφισμα για την ελληνική κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Μπελερης Φρεντυ – Λαγος Γιαννης: Ευρωβουλευτες .
    Βιοι παραλληλοι: Εκοβαν και οι δυο “ψηφαλακια” απο τους διωκτες τους.

  2. Όταν ο έμπορος κοκαΐνης ο γελοίος Αλβανός κατσαπλιάς Έντι Ράμα κάνει τέτοια παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σύσσωμη η ηττημένη Ελληνική κυβέρνηση δεν παραιτείται. Ούτε μια ανάκληση των αδειών εργασίας των εκατοντάδων χιλιάδων φονιάδων Αλβανών δεν είναι σε θέση να κάνει. Εγώ σαν Έλληνας πολίτης λέω ελεύθερα την γνώμη μου. Γ@μώ τον Ράμα, την Αλβανία και την Εντέλα Φουρειράι. Λέω αυτά που δεν τολμούν να πούνε Μητσοτάκης και ο Δένδιας. Ρεμάλια.

  3. κ. Κοττάκη μου ΔΕΝ υπάρχει σταγόνα από γόητρο της χώρας εκεί έξω. Τέτοια χώρα ασόβαρη δεν υπάρχει πουθενά σαν την δική μας.

    • Οι Αλβανοί είναι κλέφτες και φονιάδες.
      Οι Νεοδημοκράτες είναι Εθνοπροδότες. Κυβέρνηση μονίμως με κατεβασμένα τα βρακιά της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This