Προκλήσεων συνέχεια: Η Τουρκία εκδίδει νέα NAVTEX και ο Φιντάν απειλεί

Δεσμεύει την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης

Must Read

Το επίπλαστο «θετικό κλίμα» στα ελληνοτουρκικά, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δυναμιτίζει εκ νέου η Ἀγκυρα. Η θρυλούμενη Διακήρυξη των Αθηνών μηδαμώς εμπόδισε την Τουρκία να εκδώσει νέα απαράδεκτη και προκλητική NAVTEX αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κρήτης δεσμεύτηκε μονομερώς ως τουρκική ΑΟΖ βάσει του τουρκολυβικού μνημονίου και του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Με την NAVTEX (0592/24) δεσμεύει την περιοχή για την πόντιση καλωδίων από το C/S Teliri για το διάστημα 1 έως 21 Ιουλίου και υποστηρίζει πως η περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Τα καλώδια που θα τοποθετηθούν (Cable Blue System) έχουν στόχο την σύνδεση της Κύπρου με την Ιταλία, την Γαλλία και το Ισραήλ για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας.

Η αντίδραση της Αθήνας

Η Ελλάδα εξέδωσε αντι-NAVTEX (NAVWARN 576/24) δεσμεύοντας την ίδια περιοχή για το διάστημα 25 Ιουνίου έως 23 Ιουλίου επίσης για εργασίες τοποθέτησης υποθαλάσσιου καλωδίου. Σε αυτήν πισημαίνεται πως η εν λόγω θαλάσσια περιοχή εμπίπτει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.



 

Δηλώσεις Φιντάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ότι τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή.

«Εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη απειλή και τον κίνδυνο εξάπλωσης. Αυτός ο κίνδυνος θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η γενοκτονία του Ισραήλ. Ειδικά τώρα, ο Λίβανος είναι στην ατζέντα. Το γεγονός ότι οι “παίκτες” στο Λίβανο απειλούν την Κύπρο είναι προάγγελος αυτού. Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις στην περιοχή της Συρίας. Επί του παρόντος, αυτές οι συγκρούσεις χαμηλής έντασης είναι πιθανό να προσελκύσουν άλλους παράγοντες» υποστήριξε ο Φιντάν και πρόσθεσε:

«Από την αρχή προειδοποιούσαμε τους παράγοντες στην Ευρώπη για την ελληνοκυπριακή διοίκηση (σημ: αυτόν τον όρο χρησιμοποιεί η Άγκυρα για την Κύπρο). Το γεγονός ότι αυτός ο τόπος και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή δεν θα ωφελήσει ούτε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση ούτε την Ελλάδα. Η συμβουλή μας, αυτό που είπαμε στους Έλληνες, είναι να μείνετε μακριά από αυτά τα θέματα, γιατί όταν εμπλακείτε με αυτόν τον τρόπο στους εν εξελίξει πολέμους στην Μέση Ανατολή, αν γίνετε μέρος αυτών, θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει».



 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This