Τσαλάκωσε το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου

Οι εποχές που κανένας δεν ύψωνε φωνή στον Μητσοτάκη τελείωσαν και η μαζική αφωνία στελεχών μετατρέπεται σε όλο και πιο σκληρή κριτική

Must Read

H εποχή που κανένας δεν τολμούσε να υψώσει φωνή στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει τελειώσει Η καθίζηση του 28% στις ευρωεκλογές μετατρέπει τη μαζική… αφωνία «γαλάζιων» στελεχών από το 2019 μέχρι και πέρυσι, παρά τα μεγάλα σκάνδαλα, σε σκληρή κριτική και ευθεία αμφισβήτηση των ηγετικών ικανοτήτων του πρωθυπουργού, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να αιφνιδιάζεται και να δυσανασχετεί χθες από τον… εξάψαλμο εναντίον του στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Του Βασίλη Γαλούπη

Μπορεί στη Ν.Δ. να μην τίθεται θέμα ηγεσίας, όπως στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι η πρώτη φορά που, από την ψηφοφορία για τους γάμους ομοφυλοφίλων κι έπειτα, ο Μητσοτάκης και η σκληροπυρηνική σέχτα των 4-5 άμεσων συνεργατών του στο Μαξίμου αδυνατούν να περάσουν καθολικά τη «γραμμή» τους στο κόμμα, συναντώντας όλο και μεγαλύτερες αντιστάσεις. Οι αντιδράσεις έχουν πληθύνει μετά και το στραπάτσο του -13% στην ευρωκάλπη, τσαλακώνοντας το μέχρι πρότινος αλώβητο, τουλάχιστον εντός Ν.Δ., προφίλ του Μητσοτάκη. Ακόμα και το μασάζ που επιχειρήθηκε από το Μαξίμου πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση απέτυχε.

Μια από τις ισχυρές φωνές αμφισβήτησης προέρχεται από τον Μάριο Σαλμά, έναν εκ των παλαιότερων βουλευτών της Ν.Δ., που έχει αναλάβει πόστα ευθύνης τόσο επί Κώστα Καραμανλή όσο κι επί Αντώνη Σαμαρά.

Ο ιατρός εκλέγεται συνεχώς από το 2000 στην Αιτωλοακαρνανία και η δυναμική του στην περιοχή δεν αμφισβητείται. Στις περσινές εκλογές ήρθε πρώτος σε ψήφους και το κόμμα του συγκέντρωσε 39%. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές η Ν.Δ. υπέστη κραχ στην ίδια περιφέρεια, με ελεύθερη πτώση στο 26%. Το 2019, ξανά για την ευρωκάλπη, το ποσοστό της ήταν 34,5%.

Ο Σαλμάς πήγε με «άγριες» διαθέσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (και δεν ήταν ο μόνος). Σχολίασε τα περί φυγής προς τα εμπρός του πρωθυπουργού και εξαπέλυσε ευθείες βολές: «Δεν ξέρω τι σημαίνει το μπροστά. Είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Τους λίγους ή πολλούς; Για παράδειγμα, πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα; Επιμείνατε στον γάμο ομοφύλων χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε. Κάνετε πολιτική με πέντε συνεργάτες σας. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

Σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Σαλμάς έφερε ως παράδειγμα έναν ύποπτο -όπως τον περιέγραψε – διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού για εταιρία που έχει σχέση με υπηρεσίες καφέ.

Ο Μητσοτάκης αντέδρασε λέγοντας ότι «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους. Στηρίζουμε τους πολλούς». Ομως, ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά πως το 41% ανήκει στο παρελθόν, όχι στο παρόν. Η τελευταία κάλπη «ζύγισε»… ελαφρύτερη τη Ν.Δ. από την περσινή επανεκλογή της. Κι όσο κι αν θεωρείται ότι η σύγκριση ευρωεκλογών – βουλευτικών είναι αταίριαστη, το… καλάθι συλλογής ψήφων είναι το ίδιο.

Οσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά του κυβερνώντος δεν εξεπλάγησαν από την επίθεση Σαλμά. Είχε, άλλωστε, ρίξει τις προειδοποιητικές του βολές μία εβδομάδα πριν, με δηλώσεις του στο Kontra Channel. Τότε είχε ρίξει, έστω και πιο κομψά, τις ευθύνες για το αδύναμο κυβερνητικό έργο στο επιτελικό κράτος, όχι στους υπουργούς: «Οι υπουργοί θα είχαν διαφορετική παρέμβαση απ’ αυτή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο επιτελικό κράτος. Τα πρόσωπα έχουν πάντα τη σημασία τους, αλλά όχι τόσο πολύ πλέον».

Ο Σαλμάς είχε ζητήσει από τότε ότι «πρέπει επιτέλους να κάνουμε σοβαρή ανάλυση στα θεσμικά μας όργανα, τα σοβαρά κόμματα συζητούν στα θεσμικά τους όργανα και λένε τι φταίει», αποδεχομένος ότι «δεν καταφέραμε να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες, αν το είχαμε επιτύχει, ο κόσμος θα συμμετείχε διαφορετικά στις ευρωεκλογές και θα ήταν πιο χαρούμενος».

Κατά τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, μια από τις αιτίες της πτώσης ήταν ο νόμος για τον γάμο ομοφυλοφίλων επειδή «κλονίστηκε ένα μέρος της Ν.Δ.» αλλά και η ακρίβεια, αφού «δεν φάνηκε ότι ο κόσμος μάς επιβράβευσε ότι ελέγξαμε την ακρίβεια κι όσο δεν επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, θα υπάρχει απώλεια πολιτική».

Ο Σαλμάς είχε κρατήσει σκληρή στάση στο θέμα του γάμου ομοφυλοφίλων και δεν είχε ψηφίσει. Είχε πει τότε στον λόγο του στη Βουλή: «Δεν θα ψηφίσω αυτό το σχέδιο νόμου, θα το καταψηφίσω με απόλυτη ηρεμία στην ψυχή μου. Σέβομαι όλους τους πολίτες, τους ομοφυλοφίλους, τους ετερόφυλους, τους γκέι, σέβομαι ότι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με όλους, δεν πρέπει να υπάρχει ρατσισμός, με βάση το φύλο και τις σεξουαλικές ιδιαιτερότητες. Διαφωνώ να θέλουν να έχουν και να υιοθετούν παιδιά. Διότι περί αυτού πρόκειται».

Σιγά σιγά αποδεικνύεται ότι η πίστη όλο και περισσότερων βουλευτών στον πρωθυπουργό αδυνατίζει ή ακόμα και χάνεται. Ο Μάριος Σαλμάς είναι ένας από αυτούς που βαρέθηκε να απελπίζεται σιωπηρά. Και τόλμησε να μιλήσει. Η χθεσινή συνεδρίαση κι όσα άλλα ακούστηκαν εκεί αποτελούν ουσιαστικά την αποδοχή και εκ των έσω για την κρίση ταυτότητας της Ν.Δ.

Παρεμβάσεις όπως του Σαλμά μπορεί να προσπερνιούνται ως παραφωνίες όταν ένα κόμμα έχει καβαλήσει το κύμα της ανόδου, αλλά, όταν έχει ξεκινήσει η πτώση, τότε χτυπούν ως καμπάνες ξεκάθαρης αμφισβήτησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This