Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν την Πέμπτη στην αγορά 20 F-35 ενώ όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφώνησαν κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής. Η αγορά των 20 F-35 θα κοστίσει 3,7 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τα γαλλικά ναυπηγεία για απόκτηση και 4ης φρεγάτες τύπου Belharra. Μάλιστα, για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ πρόσθεσε πως το ΓΕΝ δεν θέλει πλέον την αναβάθμιση που θα γινόταν στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (του εφοπλιστή Προκοπίου).
Η συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε από την συζήτηση Δένδια – Αποστολάκη. Για παράδειγμα, ο Ν. Δένδιας και ο Ευ. Αποστολάκης συμφώνησαν να μην γίνει η αναβάθμιση της ΜΕΚΟ ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον υπουργό να αποφασιστεί γρήγορα αν η Ελλάδα θα πάρει αμερικανικές ή γαλλικές κορβέτες.
Ο ΥΕΘΑ εισηγήθηκε ακόμη 3 προγράμματα (για τα οποία υπήρξε συναίνεση):
- Επιλογή υπηρεσιών σχεδίασης για την προμήθεια και συμπαραγωγή φρεγατών τύπου Constellation FFG-2 του Αμερικανικού Ναυτικού. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να καθοριστούν οι προδιαγραφές του πλοίου, να διερευνηθούν οι δυνατότητες των εγχώριων ναυπηγείων για συμπαραγωγή σε βάθος χρόνου το 2030. Η σχεδίαση κοστολογείται στα 2,5 εκατ. ευρώ.
- Γενική επιθεώρηση σε 14 από τις 36 κύριες μηχανές των πυραυλάκατων καθώς έχει συμπληρωθεί ο χρόνος ζωής τους, συνολικού κόστους 14 εκατ. ευρώ.
- Προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τις φρεγάτες Belharra κόστους 41 εκατ. ευρώ.
Αποστολάκης: Τώρα προέχει το Ναυτικό. Άλλες ανάγκες έχει η Αεροπορία
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η Αεροπορία τώρα χρειάζεται πρωτίστως μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καθώς έχει ήδη αγοράσει 24 Rafale και ετοιμάζεται να αγοράσει ακόμα 6 Rafale. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφωνεί στην προμήθεια των F-35, όμως θεωρεί ότι πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες του Ναυτικού και εκεί πρέπει να προσανατολιστούν τα 3,7 δισ. που είναι για τα F-35.
Ο Ευ. Αποστολάκης επεσήμανε ακόμη ότι τα F-35 κοστίζουν πολύ και για την λειτουργία και την συντήρησή τους. Η συντήρηση κοστίζει 7,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο και συνολικά τα 500 εκατομμύρια στον κύκλο ζωής του αεροσκάφους ενώ κάθε ώρα πτήσης φτάνει τα 35.000 ευρώ.
Η συζήτηση μπήκε και σε πιο ειδικά θέματα όπως είναι το «αόρατον» των F-35 (stealth), που έχει χαθεί και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin υπόσχεται ότι θα το έχει επιλύσει μέσα στα επόμενα χρόνια.
Καταπέλτης ήταν και ο Βασίλης Βιλιάρδος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος παρέθεσε τις τελευταίες εκθέσεις του Κογκρέσου για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, απαίτησε να μάθει τον προγραμματισμό συντήρησης και την γενικότερη επιμελητεία χωρίς να πάρει απάντηση.
Ως πρώτη προτεραιότητα έθεσε την επένδυση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, καθώς με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε η Ελλάδα να μπει δυναμικά στην αυτόνομη παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Δείτε επίσης:
- Ενίσχυση του Στόλου με σαπάκια από «μάντρες»!
- Προβλήματα συντήρησης και χαμηλές διαθεσιμότητες των F-35 βρήκε το Κυβερνητικο Γραφείο Λογοδοσίας (GAO) στις ΗΠΑ
- Επικοινωνιακό σόου Μητσοτάκη στο ναυπηγείο όπου κατασκευάζονται οι Belharra λίγο πριν τις ευρωεκλογές
ΠΑΡΤΕ ΚΟΣΜΕ. ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ. ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΑ