Ο δήμαρχος Αθηναίων βιάζεται να γίνει αρχηγός

Με το «Πάμε τώρα!» έθεσε την υποψηφιότητά του για το ΠΑΣΟΚ, με το βλέμμα στην ηγεσία της Κεντροαριστεράς, αν και δεν έχει παρουσιάσει ορατό έργο

Must Read

Από το επόμενο πρωί του ανέλπιστου θριάμβου του στον Δήμο Αθηναίων ο Χάρης Δούκας έδειχνε ήδη το πιο ισχυρό φαβορί του ΠΑΣΟΚ για τη μετά Ανδρουλάκη εποχή. Από τον Οκτώβριο ο χρόνος έμοιαζε να κυλά ξεκάθαρα υπέρ του. Ολο και περισσότεροι άρχισαν να τον αντιμετωπίζουν ως εν αναμονή πρόεδρο.

Του Βασίλη Γαλούπη

Ομως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «συμπίεσε» απότομα τον χρόνο. Η άνευρη άνοδος του ΠΑΣΟΚ έσπρωξε τις εξελίξεις, που εν τέλει έφεραν από χθες την υποψηφιότητα του Δούκα για την προεδρία, όποτε αποφασιστούν εσωκομματικές εκλογές. Πάντως, πολύ νωρίτερα απ’ όσο και ο ίδιος ίσως περίμενε.

Δίπλα στον δήμαρχο Αθηναίων συστρατεύονται οι δυσαρεστημένοι από τον Ανδρουλάκη, όχι και λίγοι, όπως φαίνεται. Ο Κρητικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να πάρει αποφάσεις για να αποφευχθεί το αδιέξοδο μιας εσωστρέφειας διαρκείας. Δύσκολα θα αφήσει τα πράγματα να «τρέχουν» ως έχουν, με την ατμόσφαιρα τόσο ηλεκτρισμένη για τον ίδιο και το κόμμα του.

Ο Χάρης Δούκας απάντησε χθες στο κάλεσμα του βουλευτή Μανώλη Χριστοδουλάκη «Πάμε, Χάρη;» με το «Πάμε τώρα!». Λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης έχει ήδη αντίπαλο. Ομως στην δήλωση του Δούκα διατυπώνεται και μια άλλη προοπτική, αρκετά βήματα πιο πέρα από τη σημερινή κατάσταση. «Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Ν.Δ., όπως το κάναμε στην Αθήνα» είπε.

Για να κερδίσει ο Δούκας τον Δήμο Αθηναίων χρειάστηκε να συνασπιστούν, ως γνωστόν, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κουβέντα που έχει αρχίσει μετά τις ευρωεκλογές στη Χαρ. Τρικούπη αφορά την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ. Ανάλογη κινητικότητα υπάρχει και στην Κουμουνδούρου με την αμφισβήτηση στον Κασσελάκη.

Ο Δούκας, με τη δήλωσή του, βλέπει ακόμα πιο πέρα. Σε ένα νέο σχήμα της Κεντροαριστεράς, που θα περιλαμβάνει πρακτικά τα δύο κόμματα. Το συγκεκριμένο σχέδιο, όμως, δεν έχει ακόμη αποκτήσει κάποια βάση υλοποίησης. Το ερώτημα είναι αν ο νέος στην πολιτική σκηνή Δούκας καταφέρνει πράγματι να συμβαδίζει με τα γοργά βήματα της επικαιρότητας στο ΠΑΣΟΚ, των απαιτήσεων των πολιτών της Αθήνας και των δικών του φιλοδοξιών.

Βρέθηκε ξαφνικά δήμαρχος ενώ ήταν τρίτο φαβορί στο ξεκίνημα της κούρσας. Στον Δήμο Αθηναίων δεν έχει πετύχει ακόμη να παράξει κάποιο έργο, όχι τουλάχιστον εμφανές στους πολίτες. Δεσμευόταν να ανοίξει τη Βασιλίσσης Ολγας, αλλά παραμένει κλειστή. Ελεγε ότι θα έχουμε μια πιο καθαρή Αθήνα, όμως ούτε αυτό συμβαίνει, όχι μέχρι σήμερα. Τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο από τον «Μεγάλο Περίπατο» παραμένουν επίσης.

Πριν καν αποδείξει ότι ήταν σωστή η επιλογή των ψηφοφόρων να του δώσουν τον Δήμο της Αθήνας ο Χάρης Δούκας βάζει άλλο στόχο, ακόμα υψηλότερο: Να γίνει πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ, κοιτώντας ακόμα πιο μακριά, όπως φαίνεται. Να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς ώστε, στον επόμενο τόνο, να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας. Η ερώτηση παραμένει: Είναι πράγματι έτοιμος ο Δούκας για τέτοιες προκλήσεις;

Μέχρι να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων τα πράγματα για τον 44χρονο μηχανικό ήταν απολύτως ξεκάθαρα. Στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, προσκεκλημένος στα τηλεοπτικά πάνελ ως τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, είχε μπορέσει να «επικοινωνήσει» με σαφή τρόπο τις γνώσεις του στο κοινό. Με το ήπιο προφίλ του και τον συγκροτημένο λόγο του επιβεβαίωνε σχεδόν καθημερινά ότι ο Ανδρουλάκης είχε κάνει διάνα να τον ορίσει στο συγκεκριμένο πόστο.

Με την ιδιότητα του καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής στο Μετσόβιο μιλούσε με την επιστημονική και όχι την ξύλινη πολιτική γλώσσα. Δίχως ακρότητες φτηνού εντυπωσιασμού. Η θετική εικόνα που είχε δημιουργηθεί για το πρόσωπό του και η επιστημονική εγκυρότητα του λόγου του στο γνωσιακό του πεδίο έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε να χριστεί υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων από το ΠΑΣΟΚ. Με 1.200 ψήφους διαφορά πήρε τη 2η θέση από τον Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ στον α΄ γύρο κι έτσι βρέθηκε στον «τελικό», όπου μετά τη συσπείρωση του κεντροαριστερού χώρου έκανε μια ιστορική και θεαματική ανατροπή, νικώντας τον Μπακογιάννη.

Πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Δούκας ήταν ένα άφθαρτο πρόσωπο, δίχως να χρειάζεται τη σοβαροφάνεια και τα επικοινωνιακά τρικ του πολιτικού προσώπου. Δεν παρίστανε τον πολιτικό, ακριβώς επειδή δεν ήταν πολιτικός.

Τα δεδομένα από τότε έχουν αλλάξει. Ως δήμαρχος Αθηναίων καλείται να ανταποκριθεί στα πολλά και υπαρκτά προβλήματα των δημοτών του. Τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει βρίσκονται κι εκτός της επιστημονικής εμπειρίας του, αλλά πρέπει να τα λύσει κι αυτά. Καθημερινά οι πράξεις ή η απραξία του «ζυγίζονται» από τους πολίτες, είτε τον ψήφισαν είτε όχι.

Αν και θα μπορούσε να έχει κάνει κάποια πράγματα έως τώρα, η αλήθεια είναι πως δεν έχει κλείσει ακόμα καν χρόνο, ενώ πρέπει να ξεπεράσει και τρικλοποδιές. Εχει άλλα τέσσερα χρόνια μπροστά του στον δήμο για να πείσει ότι καλώς εξελέγη δήμαρχος. Ομως πλέον κρίνεται ως πολιτικό πρόσωπο για τα πρακτικά ζητήματα, όχι ως ένας αξιόπιστος καθηγητής πανεπιστημίου με βαθιά θεωρητική γνώση. Τώρα αποφασίζει να προσθέσει έναν ακόμα υψηλότερο δείκτη δυσκολίας, να διεκδικήσει την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Το ένα πρόσωπο του Δούκα, που ήδη μας το έχει δείξει, είναι ότι δεν φοβάται τις νέες προκλήσεις. Το άλλο πρόσωπο, που περιμένουμε να δούμε, είναι ότι τα καταφέρνει κιόλας σ’ αυτές τις προκλήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ο πιο άχρηστος και ανίκανος Δήμαρχος, που είχε η Αθήνα εδώ και δεκαετίες. Ξεπέρασε σε αχρηστία και τον Λαθροκαμίνη. Και κάτι πολύ επικίνδυνο που διαπράττει ο Δούκας. τα έχει βρει με τον Μπακογιάννη και με διάφορα λογιστικά τρικ, κλείνει την τρύπα των δυόμιση εκατομμυρίων Ευρώ στον Δήμο Αθηναίων. Λεφτά που δόθηκαν σε παράνομους μετανάστες για την στέγαση, την σίτιση και τον ρουχισμό τους. Ο περούκας είναι ένα μηδενικό, που την είδε ξαφνικά ηγέτης.

  2. Άμα δεις πως είναι η Αθήνα, θα καταλάβεις για τις ικανότητες διοίκησης, καινοτομίας και νοικοκυρέματος του εν λόγω ανδρός. Από το κακό στο χειρότερο. Έχουμε δεί τα αποτελέσματα της πολιτικής από άσχετους καθηγητές και δασκάλους. Φαντάσου τον και αρχηγό του πασοκ. Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This