Ξέφραγο αμπέλι έχει γίνει το Αιγαίο

Αμείλικτα ερωτήματα γεννά το νέο περιστατικό με ιταλικό πλοίο που ποντίζει καλώδια οπτικών ινών εντός της ελληνικής ΑΟΖ

Must Read

Το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε «σουρωτήρι» ξένων δυνάμεων και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να έχει ρόλο παρακολουθητή. Αμείλικτα ερωτήματα γύρω από την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προστατεύσει και να προασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας γεννά το νέο περιστατικό παραβίασης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από τρίτη χώρα.

Πέρα από την Τουρκία, που εκμεταλλεύεται με κάθε τρόπο τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο για να προάγει την ατζέντα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και να προωθεί μέρα με τη μέρα τα συμφέροντά της έναντι της Ελλάδας, ρόλο παραβιαστή των ελληνικών θαλάσσιων ζωνών φαίνεται πως παίρνει και η Ιταλία, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε πόντιση καλωδίων οπτικών ινών στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες του ιταλικού πλοίου «Teliri» έγιναν υπό την παρακολούθηση μονάδων του ελληνικού και του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εντός δυνητικής ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας. Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», το «Telilri» κινείτο αρκετές δεκάδες μίλια νοτιοδυτικά του Καστελόριζου, ενώ εντός των επομένων 24ώρων αναμένεται να πλεύσει και προς την περιοχή που έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δηλαδή στα νότια της Ρόδου και δυτικότερα.

Από την πρώτη στιγμή το ιταλικό πλοίο παρακολουθούσαν κορβέτες του ναυτικού της Τουρκίας, ενώ από τη στιγμή που πέρασε εντός της περιοχής δυνητικής ελληνικής ΑΟΖ, έπλευσε και η πυραυλάκατος του Π.Ν. «Γρηγορόπουλος». Το ερώτημα είναι αν η τουρκική κορβέτα θα αποχωρήσει όταν οι δραστηριότητες συνεχιστούν δυτικότερα, στην οριοθετημένη περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που αποτελεί συμφωνία η οποία έχει ακυρώσει στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Είχαν ειδοποιήσει

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική κυβέρνηση είχε ειδοποιήσει αρμοδίως τόσο την Αθήνα όσο και την Αγκυρα για τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες του «Teliri» για λογαριασμό της εταιρίας Elettra Tlc SpA. Σημειώνεται ότι ο Σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού είχε εκδώσει προ ημερών NAVTEX με το πρόγραμμα εργασιών πόντισης υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών από το «Teliri» για την περίοδο μεταξύ 29 Ιουνίου και 18 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική δραστηριότητα στα ελληνικά νερά.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή η «δημοκρατία» αποκάλυψε το σχέδιο Ερντογάν περί πόντισης τουρκικών καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε μη οριοθετημένη περιοχή για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Πηγή: «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Γράφετε ανακρίβειες! Η πόντιση των καλωδίων γίνεται από τον ΑΔΜΗΕ της Ελλάδας και τον αντίστοιχο της Κύπρου για να συνενωθούν ηλεκτρικά Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ!

  2. Καλημέρα κύριοι, παρακαλώ μην γράφετε ανακρίβειες μόνο για να κάνετε εντύπωση,ο γιός μου εργάζεται σε Ελληνική εταιρία με το ίδιο αντικείμενο και βρίσκεται συνεχώς σε ξένες ΑΟΖ χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανείς, είναι ιδιωτικές συμφωνίες που δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με κυριαρχικά δικαιώματα είναι εργολαβίες που τις αναλαμβάνουν κατόπιν συμφωνίας,οι τουρκικές ενέργειες να σας ανησυχούν όχι οι Ιταλοί που απλά κάνουν την δουλειά τους
    Καλημέρα σας

  3. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εγκαταλείψει το θέμα Ελληνικής ΑΟΖ. και Κυπριακό στις ορέξεις των Τούρκων,(που δε 20 μέρες θα γιορτάσουν στην Κυπρο.τα 50 χρόνια απ’ την εισβολή του “Αττίλα”,γιατί όταν “τα νερά στο Αιγαίο” κ τν Μεσόγειο δεν είναι ήρεμα. ζαλιζεται…Τιποτ άλλο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This