Αύριο, 2 Ιανουαρίου, αναμένεται να διεξαχθεί στην Αθήνα η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Στη συνάντηση θα μετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών, οι οποίοι και θα υπογράψουν τη συμφωνία παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Εξασφαλίζει την ειρήνη
Ως ένα «σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.
«O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός.
Δείτε επίσης: Μήνυμα ενότητας από τον Προκόπη Παυλόπουλο για το 2020
Μάλιστα, ο ίδιος κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κάλεσε και τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην υπογραφή της συνεργασίας αφού πρόκειται για «ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ΄εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Γι΄αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη,. Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην μεθαυριανή τελετή για τον EastMed, καθώς συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη».
Η αντίδραση του Ερντογάν
Τον εκνευρισμό του Τούρκου ηγέτη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προκαλέσει εδώ και καιρό η εν λόγω Διακυβερνητική Συμφωνία, αφού βλέπει επί της ουσίας την Τουρκία να μένει εκτός του σχεδίου. Παράλληλα, η απαίτηση των αραβικών χωρών για παύση στην παρέμβαση της Άγκυρας στη Λιβύη έχει φέρει τον Ερντογάν στα… σχοινιά.
Παρά όμως την αν μη τι άλλο δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία, ο Ερντογάν εμμένει στην αποστολή στρατιωτικής ενίσχυσης στον Αλ Σάρατζ. Πρόκειται για μισθοφόρους από τη Συρία που πολέμησαν στο πλευρό της Τουρκίας στην «επιχείρηση Ειρήνη».
Την ώρα που θα υπογράφεται η Διακυβερνητική Συμφωνία, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συζητείται το νομοσχέδιο που θα επικυρώσει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.
Οι φόβοι του Αραβικού Συνδέσμου
Σε έκτακτη συνεδρίασή του, ο Αραβικός Σύνδεσμος έκρινε αναγκαίο να εμποδιστούν οι όποιες παρεμβάσεις στη Λιβύη που προβλέπονται από τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας.
Στα πλαίσια αυτά ο παναραβικός οργανισμός υπογραμμίζει «την ανάγκη να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».
Αξιοσημείωτη είναι, δε, η ανησυχία των χωρών μελών του Συνδέσμου για τη στρατιωτική κλιμάκωση που επιδεινώνει την κατάσταση στη Λιβύη και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα των γειτονικών χωρών αλλά και ολόκληρης της περιοχής.