Είναι καινοφανείς και πρωτότυπες οι αλλαγές στην οργανωτική δομή και τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ο Στέφανος Κασσελάκης; Όχι. Και με όση σημασία έχει αυτό (ή συνειρμούς γεννά), αντιγράφει τον (επίσης αμερικανοθρεμμένο) Γιώργο Παπανδρέου και όσα έκανε στο ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα με 20 ολόκληρα χρόνια διαφορά!
- του Ανδρέα Καψαμπέλη, εφημερίδα «δημοκρατία»
Το πρώτο βήμα έγινε τον Μάρτιο του 2005, όταν στο πλαίσιο της «ανασυγκρότησης του κόμματος, την επικαιροποίηση του καταστατικού και την εκλογή νέων οργάνων» η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ μετονομάστηκε σε Εθνικό Συμβούλιο και γραμματέας εξελέγη (τι ειρωνεία!) η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η κατάργηση της προηγούμενης δομής ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2008, όταν πραγματοποιήθηκε το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ύστερα από την επανεκλογή του ΓΑΠ στην ηγεσία του κόμματος, παρά τη δεύτερη εκλογική ήττα από τη Ν.Δ. το προηγούμενο φθινόπωρο και την έντονη εσωτερική αμφισβήτηση. Ηταν τότε που είχε επικρατήσει με 55,9% έναντι του Ευ. Βενιζέλου (38,1%) και με τρίτο τον Κ. Σκανδαλίδη (5,7%) στις εσωκομματικές κάλπες που δηλώθηκε ότι προσήλθαν 769.156 μέλη και φίλοι του κόμματος.
Με σύνθημα «μια εσωτερική επανάσταση, για αλλαγή», ο Γ. Παπανδρέου είχε δώσει στον εαυτό του το δικαίωμα να «διορίζει» τα 150 από τα συνολικά 300 μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πάλι καλά που τα υπόλοιπα 150 ήταν αιρετά.
Ο Κασσελάκης πρότεινε τώρα και αυτός, εν όψει του καταστατικού συνεδρίου, την κατάργηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και την αντικατάστασή της από το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣΥΜ), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη. Και μέχρι στιγμής το μόνο που μάθαμε είναι τους… ex officio που θα συμμετέχουν.
Η δεύτερη ειρωνεία είναι ότι σε εκείνο του οργανωτικό μόρφωμα του 2008 νέος γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου είχε εκλεγεί ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος σήμερα (στον ΣΥΡΙΖΑ) είναι κάθετα αντίθετος σε όλα αυτά.
Διαδοχικά τότε καταργήθηκε και το Εκτελεστικό Γραφείο (ως δήθεν… κακόηχο), τη θέση του οποίου πήρε το Πολιτικό Συμβούλιο. Τώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης εισηγείται το τέλος της Πολιτικής Γραμματείας και την αντικατάστασή της από το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών. Θα αποτελείται, λέει, από 21 μέλη που θα είναι κι αυτά όλα ex officio…
Αναλογικά είχαν γίνει αλλαγές και στην ενδιάμεση κομματική πυραμίδα με τις νομαρχιακές επιτροπές, τις τοπικές οργανώσεις κ.ο.κ. που μετονομάστηκαν και αλλοιώθηκαν. Το ίδιο επιχειρεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας τη δική του «επανάσταση» με κατάργηση των νομαρχιακών επιτροπών και αντικατάστασή του από «περιφερειακά» όργανα. Το μόνο που έχει απομείνει είναι να «αντιγράψει» τον ΓΑΠ και στη δημιουργία υπερ-οργάνου «συντονιστών» που είχε τότε επικεφαλής τον Ρέππα…
Για την ιστορία, πάντως, όλα αυτά όχι μόνο δεν άντεξαν στον χρόνο και στην ελληνική πραγματικότητα, αλλά και δεν έσωσαν τον Παπανδρέου όταν μετά τα οργανωτικά καμώματα made in USA ήρθαν και τα ζόρικα…
Πόσο δίκιο είχε ο πατέρας του…
..Μολις κατάλαβε, τί ακριβώς είναι τούτο εδώ το πράμα ..
..Τον έστειλαν τον γέρο..Κοίτα κάτι ΜΑΛΑΚΕΣ που έστειλαν τον γέρο,για να γίνουν αυτοί κυβέρνηση!…
Γειά σου ελλαδάρα μεγάλε!..