Τέσσερα χρόνια ανακύκλωσαν μόνο την αποτυχία!

Ακόμα ένα νομοσχέδιο προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού τα δύο προηγούμενα δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα

Must Read

Ομολογία αποτυχίας των πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ανακύκλωσης αποτελεί η πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να φέρει νέα μεταρρύθμιση. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η χώρα μας ανακυκλώνει μόλις το 20% των αστικών αποβλήτων, την ίδια στιγμή που οδηγείται σε ταφή το 78%.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το σχετικό νομοσχέδιο (το τρίτο σε τέσσερα χρόνια) αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, θα δοθεί έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση των βιοαποβλήτων και την αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων, που κρατούν τα ελληνικά νοικοκυριά μακριά από την ανακύκλωση. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους πολίτες να οργανώσουν καλύτερα την ανακύκλωση. Δεν υπάρχει γνώση για το τι ανακυκλώνουμε και πώς. Επικρατεί σύγχυση στον κόσμο» είπε ο υπουργός, προαναγγέλοντας κεντρική εκστρατεία ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί έως το 2030 να οδηγείται σε ταφή λιγότερο από το 10% των αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται εντός του 2024 να υπογραφεί η σύμβαση για τουλάχιστον 5 νέες μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, με στόχο το 2025 να έχουν υπογραφεί όλες οι σχετικές συμβάσεις ανά τη χώρα. Μετά την ολοκλήρωση των μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων θα αρχίσει η ενεργειακή αξιοποίησή τους και, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Μανώλης Γραφάκος, έως το 2030 θα καλύπτεται το 1,5% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδας.

Θόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την ενοποίηση των δύο συστημάτων ανακύκλωσης, την ανάληψη της ευθύνης για τη συλλογή από τους δήμους των ανακυκλώσιμων από τους ίδιους τους υπόχρεους παραγωγούς, όπως και ειδική χρηματοδοτική μέριμνα πέραν των προβλέψεων του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων.

Οσον αφορά το σύστημα επιστροφής εγγυοδοσίας για τα πλαστικά και τα αλουμινένια μπουκάλια, το ΥΠΕΝ τοποθετεί πλέον την εφαρμογή του στο τέλος του 2025. Η εφαρμογή του συστήματος DRS (Deposit Return Scheme), όπως ονομάζεται, αφορά τις ακόλουθες συσκευασίες μίας χρήσης: αλουμίνιο έως 1 λίτρο, γυαλί έως 1,3 λίτρα, και πλαστικό έως 3 λίτρα. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες χρησιμοποιούνται για προϊόντα όπως μπίρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, στιγμιαία ποτά και γάλα.

Το ύψος του εγγυοδοτικού αντιτίμου ορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως και 0,5 λίτρα και σε 0,15 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που έχει ενταχθεί στο σύστημα. Οι καταναλωτές που θα επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στο κατάστημα θα λαμβάνουν ένα «κουπόνι» ως ανταμοιβή.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ..Μπορεί ν ανακύκλωναν μόνο αέρα κοπανιστό,αλλά τα πακέτα μέσω ευρωπαικών προγραμμάτων,έπεφταν και πέφτουν κανονικά και στην ώρα τους,σωστά;;

    🤓 🤓

    🇹🇬🇿🇼🇬🇦🇪🇺💪🏿✌️🏿

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This