Μείωση του ορίου αυτοδυναμίας και πλαφόν 5% για τα μικρά κόμματα!

Σε πειρασμό η κυβέρνηση να αλλάξει τον εκλογικό νόμο Γεραπετρίτη μετά τις ευρωεκλογές και τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που την δείχνουν σταθερά κάτω από το 30%

Must Read

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου με πρόσχημα την ανάγκη σταθερότητος με φόντο την πολιτική αστάθεια που προεκάλεσαν οι γαλλικές εκλογές.

  • της Μύρνας Νικολαΐδου, εφημερίδα «Εστία»

Η κατακόρυφη πτώσις των ποσοστών της ΝΔ στις ευρωεκλογές από 41% στο 28% προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, βλέποντας τον πήχη της αυτοδυναμίας όλο και να απομακρύνεται δεδομένου ότι ο χρόνος δεν κυλάει με το μέρος του.

Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι τώρα θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για να ψηφισθεί μια παραλλαγή του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου, που έδιδε μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, προβάλλοντας ως παράδειγμα το βρεταννικό μοντέλο.

Το βασικό χαρακτηριστικό του απλού πλειοψηφικού συστήματος (first-past-the-post) που ισχύει στην Βρετανία είναι ότι μετατρέπει τις εκλογικές σχετικές πλειοψηφίες σε κοινοβουλευτικές απόλυτες πλειοψηφίες. Τουτέστιν ο «νικητής τα παίρνει όλα». Εξ ού και οι Εργατικοί απέσπασαν 412 έδρες σε σύνολο 650 εδρών, συγκεντρώνοντας μόλις 35%!

Εν προκειμένω η ΝΔ θα μπορούσε να μείωνε το όριο αυτοδυναμίας στο 34% αν αυξανόταν το μπόνους του πρώτου κόμματος στις 70 έδρες. Αυτή την στιγμή πάντως ακόμη και το 34% φαίνεται μακρινό καθώς η πλέον πρόσφατη δημοσκόπησις της MRB δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επανέκαμψε ούτε μετά τον ανασχηματισμό. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 24,9 % και με αναγωγή φθάνει το 29,7%.

Όσον αφορά στις σκέψεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την αύξηση του ορίου εισόδου των κομμάτων στην Βουλή στο 5% όπως ισχύει στην Γερμανία, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει την σφοδρή αντίδραση των μικρότερων κομμάτων.

Ωστόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο πέρα από την ΝΔ θα ωφελούσε και τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει μεγάλες διαρροές προς την Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και το ΜΕΡΑ25. Εάν συναινούσε λοιπόν και ο ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μπορούσε να περάσει από την Βουλή ακόμη και από τον πρώτο γύρο που χρειάζεται 200 ψήφους.

Πάντως η κυβέρνησις επιχείρησε να διαψεύσει τις διαρροές περί αλλαγής του εκλογικού νόμου. «Όχι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη. Συνεχίζουμε όπως έχουμε πορευθεί μέχρι σήμερα, με το εκλογικό σύστημα το οποίο έχουμε, ούτως η αλλιώς έχουμε δρόμο μέχρι τις εκλογές, αλλά δεν υπάρχει τέτοια σκέψη», απήντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Έδωσε ωστόσο ιδιαίτερη έμφαση στην σημασία της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ασφαλές συμπέρασμα που προκύπτει είναι «η μεγάλη αξία που έχει η πολιτική σταθερότητα για μια χώρα».

Με σύνθημα ακριβώς την σταθερότητα, έμπειροι αναλυτές επισημαίνουν στην «ΕτΚ» ότι τώρα είναι η ιδανική στιγμή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου καθώς η ΝΔ δύναται να αξιοποιήσει την δυνατότητα που τις δίδει ο νόμος για προκήρυξη εκλογών με λίστα εντός 18μήνου, κάτι που μπορεί να προκύψει παρ΄ αυτά λόγω εθνικών θεμάτων.

Άλλωστε στην συνάντηση των κ.κ ΜητσοτάκηΕρντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ την περασμένη Τετάρτη επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο χώρες θα συζητήσουν «τα πιο βαθιά θέματα» κατά την συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες το φθινόπωρο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Πρόσφατα δε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά την σύνταξη ενός συνυποσχετικού μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που θα άνοιγε τους «Ασκούς του Αιόλου».

«Είναι αδύνατη και αδιανόητη η σύναψη συνυποσχετικού που θα κρύβει τεχνηέντως και εκ του πονηρού, υπό το πρόσχημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, την εκχώρηση με ασαφείς και διπλωματικά ευρηματικές διατυπώσεις, δικαιώματος στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί περί του εύρους των χωρικών υδάτων ή ακόμα και της εδαφικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων», προειδοποίησε ο κ. Καραμανλής στην εκδήλωση για το βιβλίου του κ. Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».

Σε περίπτωση λοιπόν που προκύψει μείζον εθνικό θέμα που θα οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, θεωρείται πολύ δύσκολο η ΝΔ να λάβει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Εν τούτοις η πολιτική αστάθεια που θα δημιουργηθεί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν με το νέο εκλογικό σύστημα των μπόνους. Και αν δεν γινόταν κάποια μεγάλη έκπληξη, η ΝΔ θα σκαρφάλωνε και πάλι στην εξουσία για άλλα τέσσερα χρόνια!

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι η επιστροφή των δεξιών ψηφοφόρων της. Ούτε είναι διατεθειμένη να κλίνει προς τα δεξιά όσο και αν πιέζει η παραδοσιακή βάσις της. Αυτό που απασχολεί πρωτίστως το Μαξίμου είναι να «κλειδώσει» το κέντρο αλλά και να «νομιμοποιήσει» τα πασοκικής προελεύσεως ανώτερα στελέχη του, τα οποία έχουν δεχτεί σκληρή κρητική ως εξωκοινοβουλευτικοί.

Και η επιλογή της λίστας θα είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη λύσις για την καθολική εδραίωσή τους καθώς δεν θα χρειαστεί να τους θέσει ενώπιον των ψηφοφόρων, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το πολιτικό τους μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, δεν εξελέγη ούτε ένας ευρωβουλευτής προσκείμενος στο ΠΑΣΟΚ παρά τις πολλές επιλογές που προσέφερε το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Μόνο ο ορμώμενος από το Ποτάμι, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας εξελέγη και όχι άνετα. Συνεπώς ο καθείς αντιλαμβάνεται ότι το έδαφος έχει καλλιεργηθεί, το θέμα είναι αν υπάρχει και η πολιτική βούλησις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This