Τα F-16, οι S-300 και τα άλλα «δώρα» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην Ουκρανία

«Ωστόσο, η Ουκρανία ζητά περισσότερα», σχολιάζει το Al Jazeera - Οι Ρώσοι ενοχλημένοι με τους Έλληνες

Must Read

Η αυξημένη υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία έχει γίνει εις βάρος των σχέσεών της με τη Ρωσία, διαπιστώνει το Al Jazeera σε άρθρο του, αναφέροντας μάλιστα ότι η χώρα μας εξετάζει φόρμουλα ώστε σταλούν 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στο Κίεβο!

Γράφει συγκεκριμένα, ότι η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να παροπλίσει 32 παλιά μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30 και θα προτιμούσε να τα στείλει… μέσω ΗΠΑ στον Ζελένσκι:

«Η Ελλάδα πρόκειται να παροπλίσει 32 παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block-30 καθώς αναβαθμίζει 82 F-16 σε Block-70 και αποκτά 24 μαχητικά Rafale τέταρτης γενιάς από τη Γαλλία. Μια επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ έδωσε επίσης άδεια στην Ελλάδα να αγοράσει έως και 40 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-35 πέμπτης γενιάς. Η Ουκρανία δεν έχει κρύψει ότι τα θέλει. Μια έκθεση ανέφερε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να περιμένει 60 παροπλισμένα F-16 από τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία. Η Ουκρανία έχει πει ότι χρειάζεται περίπου 150. Τα 32 μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας, θα συμβάλουν σε κάποιο βαθμό για να κλείσουν το χάσμα».

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Al Jazeera, η προτιμώμενη φόρμουλα της Ελλάδας για τη μεταφορά αυτών των μαχητικών, είναι να τα πουλήσει πίσω στις ΗΠΑ, οι οποίες θα τα αναβαθμίσουν και θα τα περάσουν στο Κίεβο.

F-16 Viper

Ορισμένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες είναι διστακτικοί στο να παραχωρηθούν δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, λέγοντας ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια που κάνουν την ελληνική πολιτική φιλοουκρανική, την περιορίζουν επίσης.

«Δυστυχώς, λόγω των γειτόνων μας (Τουρκία), είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις», είπε ένας μηχανικός της πολεμικής αεροπορίας στο Al Jazeera υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Η πώληση 32 F-16 … θα άνοιγε μια μεγάλη τρύπα στην αεροπορία. … Πρέπει να υπάρχει απαρτία περίπου 200 αεροσκαφών, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με πιο σύγχρονα και ακριβά μαχητικά αεροσκάφη».

Θυμίζουμε ότι στις 10 Ιουλίου, οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Δανίας και της Ολλανδίας, που ηγούνται του συνασπισμού μαχητικών αεροσκαφών, ανακοίνωσαν ότι η Ουκρανία θα παραλάβει το πρώτο της αεροσκάφος F-16 αυτό το καλοκαίρι. Στις αρχές Ιουλίου, ανακοινώθηκε ότι η Ολλανδία θα αρχίσει σύντομα να προμηθεύει την Ουκρανία με το πρώτο από τα 24 μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι Ρώσοι ενοχλημένοι με τους Έλληνες

Η ΜΚΟ έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις, όπως αναφέρει το Al Jazeera,  αποκάλυψε ότι περίπου το 70% των Ελλήνων είχαν μια ευνοϊκή άποψη για τη Ρωσία, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Αυτό το γεγονός προκάλεσε δραστική πτώση στο 50% μετά το 2022 και περαιτέρω, στο 30% πέρυσι.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων που διευθύνει το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Υποθέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είπε ότι ο ρωσόφιλος πληθυσμός μειώνεται δραματικά.

«Οι Ρώσοι είναι πολύ ενοχλημένοι με τους Έλληνες», είπε ο κ. Φίλης στο Al Jazeera. «Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία πολύ ξεκάθαρα από την αρχή».

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη τα δίνει όλα – Στο «παζάρι» ξανά και οι S-300

Από το ξεκίνημα του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα έχει στείλει 20.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, πυραύλους Stinger και 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 της Σοβιετικής εποχής.

BMP-1

Τέσσερις κολοσσιαίοι μετασχηματιστές που μετατρέπουν το ρεύμα υψηλής τάσης που παράγεται από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη χαμηλότερη τάση AC, ετοιμάζονται επίσης να σταλούν στην Ουκρανία. Αυτοί οι μετασχηματιστές χρησιμοποιούνται σε τοπικά δίκτυα διανομής που τροφοδοτούν νοικοκυριά.

Το Al Jazeera συμπληρώνει: Μόλις τρεις ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι έστελνε στην Ουκρανία δύο αεροπλάνα C-130 με τουφέκια, πυρομαχικά και χειροβομβίδες. Η γερμανική εφημερίδα Bild αποκάλυψε ότι συμπεριλαμβάνονταν και 20.000 τουφέκια Καλάσνικοφ που είχε κατασχέσει η Ελλάδα το 2013 καθ’ οδόν προς τη Λιβύη, η οποία τελεί υπό εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ουκρανία φέρεται επίσης να ενδιαφέρεται για τις γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται τώρα αχρησιμοποίητες σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, που έχει παροπλίσει η Ελλάδα, η οποία, προσθέτει το άρθρο, είναι επίσης ο αγωγός για πολεμικό υλικό τρίτων.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με την Οδησσό μέσω Ρουμανίας ή μέσω του Λβιβ της Πολωνίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει τη δική τους στρατιωτική προβλήτα υλικοτεχνικής υποστήριξης στο ελληνικό λιμάνι, από την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα το 2019.

Ο στρατιωτικός εξοπλισμός, σημειώνει το Al Jazeera,  μπορεί να φτάσει στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την εκφόρτωση στην Αλεξανδρούπολη, έναν από τους πιο γρήγορους αγωγούς προς την Ουκρανία.

Ανεπίσημα, η Ελλάδα έχει στείλει στην Ουκρανία ακόμη πιο άμεση στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινούμενων όπλων, με ορισμένους αξιωματούχους να υπολογίζουν τη συνολική αξία της βοήθειας, στην περιοχή των 300 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο χρόνια. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να προσφέρει πράγματα που μπορούν να αντικατασταθούν», είπε διπλωματική πηγή στο Al Jazeera. «Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε αντιαεροπορικά πυροβόλα και συστήματα αεράμυνας S-300».

Η Ελλάδα διαθέτει μια ρωσικής κατασκευής μπαταρία αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-300, η ​​οποία βρίσκεται στην Κρήτη και κυβερνητικές πηγές είπαν ότι προσφέρθηκε να την στείλει στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ την αντικαταστήσουν με μια μπαταρία πυραύλων Patriot.

Η πρώτη βολή S-300 από ελληνικό έδαφος έγινε από το Πεδίο Βολής Κρήτης, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, στο Ακρωτήρι Χανίων.

Το Aljazeera στέκεται στο ότι η Ελλάδα και η Ουκρανία διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή μια 10ετή συμφωνία βοήθειας, παρόμοια με αυτές που έχουν υπογραφεί από τα συνοδεύοντα μέλη του ΝΑΤΟ.

Διπλωματική πηγή σχολίασε ότι «η Ελλάδα θέλει μια συμφωνία… βασισμένη σε πλεονάσματα στρατιωτικού προϋπολογισμού – υλικά που πρέπει να πουληθούν ή να καταστραφούν  πριν από την ημερομηνία χρήσης τους… δεν θέλουμε ξεχωριστή γραμμή προϋπολογισμού για την Ουκρανία».

Όχι άλλες δαπάνες για την Ουκρανία, όχι άλλα όπλα

Μια πρόσφατη έρευνα σε 15 ευρωπαϊκές χώρες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων έδειξε ότι το 55% των Ελλήνων αντιτίθεται στην αύξηση των αμυντικών δαπανών για την Ουκρανία, όπως και περισσότεροι Ευρωπαίοι.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους περισσότερους Ευρωπαίους, παρόμοιος αριθμός Ελλήνων αντιτίθεται επίσης στην αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία.

Αν και η Ελλάδα δαπανά περισσότερα από τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ στην άμυνα – αφιέρωσε το 3,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της στον στρατό της πέρυσι – η ανησυχία για τη δική της ασφάλεια την εμποδίζει να είναι πιο γενναιόδωρη, σημειώνει το Al Jazeera.

«Ωστόσο, η Ουκρανία ζητά περισσότερα», σχολιάζει το άρθρο…

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This