Καιρός ήταν να ακουστεί δυνατά στην καρδιά της Ευρώπης η ελληνική απαίτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και να διαλυθεί πια αυτή η επιλεκτική και υποκριτική «ευαισθησία» που έχουν οι Ευρωπαίοι όταν αναφέρονται στην Ουκρανία και ξεχνούν την Κύπρο.
Στο περιθώριο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου από την ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), η οποία αναφέρθηκε στο Κυπριακό ζητώντας κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αλλά και λύση ενιαίου κράτους!
Στην πρωτοβουλία, η οποία ελήφθη από τον Κύπριο Ευρωβουλευτή του ECR Γεάδη Γεάδη, συμμετείχε και ο συμπρόεδρος της ομάδας, Νικολά Προκατσίνι, αλλά και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, Εμμανουήλ Φράγκος.
Μαζί με τον @GeadisGeadi και τον Πρόεδρο του @ecrgroup @NProcaccini διοργανώσαμε συνέντευξη τύπου για τα 50 χρόνια του #Αττίλα.
Η ΕΕ αδιαφορεί για την κατάληψη ευρωπαϊκού εδάφους από την #Τουρκία ενώ στέλνει όπλα και λεφτά στην #Ουκρανία.
Εμείς λέμε :
Κανένα διάλογο με την… pic.twitter.com/94fsxX4FMn— FRAGKOS EMMANOUIL FRAGKOULIS MEP🇬🇷 (@e_fragkos) July 17, 2024
«Ακούμε τους συναδέλφους να μιλούν για στήριξη στην Ουκρανία, γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί να εισβάλλει σε ευρωπαϊκό κράτος. Ξεχνάμε την Κύπρο και ότι η Τουρκία εισέβαλε σε ευρωπαϊκό κράτος και κατέχει σήμερα ευρωπαϊκά εδάφη», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεάδης.
Ζήτησε από την ΕΕ «στήριξη και αλληλεγγύη και κυρώσεις στην Τουρκία όπως στην Ουκρανία … για απελευθέρωση και επιστροφή των προσφύγων», αλλά και για το θέμα των αγνοούμενων, για το οποίο η Άγκυρα πρέπει να πιεστεί να «ανοίξει τα χαρτιά της» και να δώσει πληροφορίες.
Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει πιέσεις ώστε να βρεθεί λύση βιώσιμη και λειτουργική στο Κυπριακό. «Η λύση πρέπει να είναι και δημοκρατική», συμπλήρωσε.
Το ECR εξέφρασε τη διαφωνία του με τη λύση που προωθείται, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «παραπέμπει σε καθεστώς απαρτχάιντ» και ζήτησε «δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση, για ένα ενιαίο κράτος, με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων».
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Φράγκος έκανε λόγο για πολιτική «δύο μέτρων και δύο σταθμών» από την ΕΕ, για την οποία είπε ότι «στέλνει χρήματα στην Ουκρανία, ενώ δεν στηρίζει έμπρακτα την Ελλάδα και την Κύπρο και φροντίζει να μας το θυμίζει όταν βλέπει την Τουρκία ως εταίρο και εμπορικό συνομιλητή».
Τέλος, ο Νικολά Προκατσίνι επεσήμανε ότι «υπάρχει μόνο μία και μοναδική λύση, η λύση του ενιαίου κράτους» στην Κύπρο, ενώ σχολίασε (ερωτώμενος σχετικά) διπλωματικά μεν, ξεκάθαρα δε και την παρουσία του Βίκτορ Ορμπάν στη σύνοδο του Οργανισμού τουρκογενών κρατών: «Ήταν λάθος η επίσκεψη Ορμπάν στα τουρκογενή κράτη. Με καλές προθέσεις, αλλά λάθος».