Γερουλάνος: Η Ελλάδα να γίνει, ξανά, παράγοντας σταθερότητας με πολυδιάστατη διπλωματία

Must Read

Παράγοντας σταθερότητας με δυνατή οικονομία, στρατό και ενεργή πολυδιάστατη διπλωματία. Αυτός, είναι ο ξεκάθαρος ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, τόνισε σε συνέντευξή του στο militaire.gr και τον δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική:

«Πώς γίνεσαι παράγοντας σταθερότητας σε μια περιοχή; Γίνεσαι, καταρχάς, όταν έχεις δυνατή οικονομία, διπλωματία και στρατό. Αυτά, είναι 3 πράγματα που αν ένα από αυτά χάσει τη δύναμή του, αμέσως, η χώρα αποδυναμώνεται και η διαπραγματευτική της δύναμη γίνεται μικρότερη. Αλλά, γίνεσαι κυρίως, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, με πολυδιάστατη και ενεργή διπλωματία. Αν παρατηρήσετε, σε όλη μας την ιστορία, η Ελλάδα ευδοκιμεί όταν είναι γέφυρα και μαραζώνει όταν είναι σύνορο. Ευδοκιμεί, όταν μπορεί να μιλήσει και με τους Παλαιστίνιους και με τους Ισραηλινούς και με τους Ρώσους και με τους Ουκρανούς. Μαραζώνει, κάθε φορά που τη βάζουν να αποφασίσει «με ποιον είσαι και με ποιον δεν είσαι».

 

Και, συμπλήρωσε:

 

«Προφανώς, πολύ σωστά, καταδικάσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολύ σωστά, καταδικάσαμε τις τρομοκρατικές ενέργειες απέναντι στο Ισραήλ, όπως καταδικάζουμε και αυτήν την υπέρμετρη αντίδραση απέναντι σε αυτό το οποίο συνέβη, από τη μεριά του Ισραήλ. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο να καταδικάζεις, δεν είναι μόνο να ταμπουρώνεσαι πίσω από μια θέση και να μένεις σε αυτήν. Πρέπει, η Ελλάδα να έχει ενεργή πολιτική και να παίζει ρόλο σε αυτές τις περιοχές. Η δύναμή μας είναι ότι μιλάμε σε όλους, ότι όλοι μάς μιλάνε, ότι όλοι μάς εμπιστεύονται».

 

Ο κος Γερουλάνος επέκρινε την Κυβέρνηση για τις επιλογές της, λέγοντας πως η χώρα μας, με τον κο Μητσοτάκη στο τιμόνι, έχει απωλέσει τον ρόλο που έπαιζε διαχρονικά: 

 

«Ο κος Μητσοτάκης έχει απωλέσει αυτόν τον ρόλο. Έχει αποφασίσει ότι θα είμαστε μια δύναμη, η οποία θα εκπροσωπεί την Αμερική σε όλες της τις διαμάχες. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για εμάς, ούτε για την Αμερική. Θυμάμαι, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε εξωτερική πολιτική, στην Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, η δύναμη της Ελλάδας και η δύναμή της απέναντι στην Αμερική, ήταν το γεγονός ότι παίζαμε ρόλο στα Βαλκάνια, ότι παίζαμε ρόλο στη Μέση Ανατολή. Ότι παίζαμε ρόλο μέχρι και στην Ασία, με τις πρωτοβουλίες που έπαιρνε η Ελλάδα».

 

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη:

Εδώ ολόκληρη η συνέντευξη:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This