Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Must Read

Ανήμερα της μαύρης επετείου των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την κατοχή του ενός τρίτου του νησιού, ο πολιτικός κόσμος έστειλε τα δικά του μηνύματα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη σήμερα το πρωί στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και, στη συνέχεια, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Κατάθεση στεφανιού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024.
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
  • Σε δήλωσή της, η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε:

«Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη βάρβαρη εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνεχίζεται η κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας.

Δεν ξεχνάμε τους ήρωες, Κυπρίους και Ελλαδίτες, που αντιστάθηκαν στον εισβολέα με απαράμιλλη γενναιότητα και θυσίασαν και τη ζωή τους πολεμώντας έναν υπέρτερο εχθρό, ενώ συνεχίζουμε να συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειες των αγνοουμένων, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη όλων τους.

Η οριστική δικαίωση του ιερού κυπριακού αγώνα, με την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποτελεί κορυφαία επιδίωξή μας και χρέος μας προς την ιστορία».

Ανδρουλάκης: Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία επιλογή διχοτόμησης του νησιού και λύσης δύο κρατών

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη δεύτερη μέρα της παραμονής του στη Κύπρο, παρέστη νωρίτερα το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Το μνημόσυνο έγινε παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, Σάββατο 20 Ιουλίου 2024. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ/EUROKINISSI)
  • Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε:

«Πενήντα χρόνια από την αποφράδα ημέρα της εισβολής του “Αττίλα”. Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς μας. Δεν ξεχνάμε τους αγνοούμενους και τις χιλιάδες οικογένειες, που δυστυχώς έχασαν τις πατρογονικές τους εστίες. Δεν δεχόμαστε καμία πρόκληση και καμία αμφισβήτηση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία επιλογή διχοτόμησης του νησιού και λύσης δύο κρατών. Συνεχίζουμε σταθερά τον αγώνα μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για να ζει κάθε πολίτης στο νησί με σεβασμό των δικαιωμάτων του. Με σεβασμό της προοπτικής όλων των γενεών».

Βελόπουλος: Η μόνη «δίκαιη και βιώσιμη λύση» για το Κυπριακό, είναι η απελευθέρωση

Δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου για τα «50 χρόνια γενοκτονίας του Κυπριακού Ελληνισμού»:

Υπό το απαθές βλέμμα της «διεθνούς κοινότητας» και της υποτιθέμενα «ενωμένης» Ευρώπης, συμπληρώνονται 50 χρόνια εθνοκάθαρσης του Κυπριακού Ελληνισμού από τους βάρβαρους Τούρκους εισβολείς. Η Κύπρος δεν είναι «διαιρεμένη», αλλά κατά το ήμισυ, σκλαβωμένη, καθώς ηρωικοί υπερασπιστές κράτησαν Θερμοπύλες για να σταματήσουν τα υπεράριθμα βάρβαρα στίφη. Αυτούς τους ήρωες και την θυσία τους τιμούμε σήμερα. Και δεν πρόκειται να προδώσουμε την θυσία τους, «νομιμοποιώντας» με οποιοδήποτε τρόπο τους Τούρκους δολοφόνους τους. Η Τουρκία δεν είναι «μέρος της λύσης», αλλά ένοχη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η μόνη «δίκαιη και βιώσιμη λύση» για το Κυπριακό, είναι η απελευθέρωση.

Φάμελλος: Το Κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.”Δεν Ξεχνώ”

«Η παράνομη κατοχή της Κύπρου συνιστά ένα συνεχιζόμενο έγκλημα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και εντός των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

  • Η δήλωσή του:

«Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από το διπλό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, με το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών και την παράνομη τουρκική εισβολή τον μαύρο Ιούλη του 1974.

Ένα έγκλημα, με τραγικό απολογισμό χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους και περισσότερους από 200 χιλιάδες πρόσφυγες, που οδήγησε στην παράνομη κατοχή του 37% της Νήσου και τη de facto διχοτόμησή της. Ένα συνεχιζόμενο έγκλημα και μια πληγή ανοιχτή για τον ελληνισμό όσο θα καθυστερεί η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της Κύπρου.

Μισό αιώνα μετά, έχοντας ως βάση το διαπραγματευτικό κεκτημένο του Κραν Μοντανά, η Κύπρος διεκδικεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και εντός των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η τροπολογία που κατέθεσα πρόσφατα ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ στη διακήρυξη της ετήσιας συνέλευσης και η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, για την παράνομη τουρκική κατοχή της Κύπρου αλλά και για την ανάγκη σεβασμού και εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια και να αποφεύγει την αναφορά στη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή. Γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής.”Δεν Ξεχνώ”».

ΚΚΕ: Υπέρ της αποχώρησης των κατοχικών και όλων των άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο:

Το ΚΚΕ εδώ και 50 χρόνια, από τότε που εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, η οποία οδήγησε σε χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους, καθώς και στη μέχρι σήμερα κατοχή του 37% της Κύπρου, επιμένει σταθερά να την καταδικάζει, να αναδεικνύει τον διεθνή χαρακτήρα του Κυπριακού, να εκφράζει τη διεθνιστική αλληλεγγύη στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες ή Λατίνους.

Η μαύρη επέτειος των 50 χρόνων της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο δίνει τροφή για τη μελέτη εκείνων των ιστορικών γεγονότων, καθώς και για προβληματισμό που πρέπει να αναπτυχθεί στους λαούς γύρω από τον αρνητικό και επικίνδυνο ρόλο που έπαιξαν διαχρονικά και παίζουν έως σήμερα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος οι ΗΠΑ, η Βρετανία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, και οι σχεδιασμοί που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου.

Έτσι, δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός πως στα 1974 το Κυπριακό αποτελούσε ήδη ένα κουβάρι πολλών διαπλεκόμενων μεταξύ τους αντιθέσεων, με βαθιές ιστορικές ρίζες. Κομβικό σημείο αναφοράς στην τελευταία φάση όξυνσης των εν λόγω αντιθέσεων υπήρξαν οι Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.

Με τις Συμφωνίες της Ζυρίχης (11/2/1959) και του Λονδίνου (19/2/1959) η Κύπρος υπαγόταν ουσιαστικά υπό τριμερή βρετανική – ελληνική – τουρκική συγκυριαρχία. Η ίδρυση του κυπριακού κράτους, ως προϊόν ενδοκαπιταλιστικών συμβιβασμών, με την παρουσία των βρετανικών βάσεων, στρατευμάτων τριών κρατών και τον διαχωρισμό στα τοπικά όργανα των Ελληνοκυπρίων από τους Τουρκοκύπριους, ουσιαστικά υπονόμευε από την αρχή την ενότητα της Κύπρου, δημιουργούσε δηλαδή προϋποθέσεις διχοτόμησης, ακόμη και διπλής ένωσης. Το περιεχόμενο των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με τις οποίες τρία κράτη γίνονταν εγγυητές της ανεξαρτησίας μιας άλλης χώρας, δεν μπορούσε να αποτελέσει έναν μόνιμο συμβιβασμό. Έτσι, μετά από μια ολιγόχρονη ανάπαυλα, ακολούθησε νέα φάση όξυνσης των εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων στην Κύπρο.

Το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο και η εισβολή του τουρκικού στρατού, που ακολούθησε, υπήρξαν η δραματική κορύφωση και κατάληξη της αλυσίδας των όσων προηγήθηκαν.

Κεντρική θέση στο πλέγμα των εν λόγω αντιθέσεων είχε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας για την αναβάθμιση του ρόλου τους στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (η μία σε βάρος της άλλης). Η ύπαρξη στην Κύπρο δύο κοινοτήτων, της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής, αποτέλεσε την ιδανική βάση για την αιτιολόγηση και υλοποίηση των στόχων των δύο αντίπαλων αστικών τάξεων, με την εκατέρωθεν καλλιέργεια του ελληνικού εθνικισμού και του τουρκικού επεκτατισμού.

Από την άλλη ο βρετανικός ιμπεριαλισμός έβαλε τη σφραγίδα του στη μη έγκαιρη και ουσιαστική επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος, δημιουργώντας το πλαίσιο για τις εκατέρωθεν επεμβάσεις και τον διαχωρισμό των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Ταυτόχρονα η Μεγάλη Βρετανία συνέχιζε να διατηρεί ισχυρά συμφέροντα, καθώς και δύο στρατιωτικές βάσεις στο νησί. Σε μια πορεία, στην ωμή παρεμβατικότητα της Μ. Βρετανίας προστέθηκε και η αντίστοιχη των ΗΠΑ.

Επίσης, η ελληνοκυπριακή αστική τάξη, μη επιθυμώντας να παρακολουθεί και να εξαρτά την πορεία της από τους υπολογισμούς και τις πρακτικές της εξωτερικής πολιτικής της ελληνικής αστικής τάξης (η οποία αρχικά χωρίς σταθερότητα τασσόταν υπέρ της ένωσης), προέκρινε όλο και περισσότερο τον στόχο της ανεξαρτησίας (από τον στόχο της ένωσης, τον οποίο τελικά απέρριψε εντελώς). Ως εκ τούτου, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες αντιθέσεις και η αντίθεση Ελλάδας – Κύπρου.

Η προσφυγή της κυπριακής κυβέρνησης στη συνδρομή της Σοβιετικής Ένωσης δημιουργούσε δυνητικά και εξ αντικειμένου μια σφήνα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο μάλιστα έντασης των αντιθέσεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αλλεπάλληλων αραβοϊσραηλινών πολεμικών συγκρούσεων.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται φανερό γιατί τα σχέδια που τέθηκαν στο τραπέζι οδηγούσαν αντικειμενικά και αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της Κύπρου και κατ’ επέκταση στη διπλή ένωση των κυπριακών εδαφών με την Ελλάδα και την Τουρκία αντίστοιχα, που θα εξασφάλιζε και τη μετατροπή του «αβύθιστου αεροπλανοφόρου», δηλαδή της Κύπρου, σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ήδη από τη δεκαετία του ’60, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της συγκρότησης θυλάκων και μεταφέρθηκαν Τουρκοκύπριοι σε συγκεκριμένες περιοχές, για τη διαμόρφωση εδαφικής τουρκοκυπριακής ζώνης.

Μέσα στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, η δικτατορία των συνταγματαρχών τάχθηκε αρχικά υπέρ μιας δυναμικής και σύντομης επίλυσης του Κυπριακού μέσω της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, με ή χωρίς εδαφικά ανταλλάγματα στην Τουρκία, στη βάση της μη δεσμευτικής συμφωνίας των υπουργών Εξωτερικών των δύο κρατών (1966). Ο ηγετικός κύκλος της δικτατορίας έκρινε ότι η συγκεκριμένη πρόταση εξασφάλιζε και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, αφού ουσιαστικά θα μετέτρεπε την Κύπρο σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος. Ωστόσο, μετά τη σφοδρή αντίδραση του τουρκικού κράτους, την απειλή πολεμικής σύγκρουσης και την αποστασιοποίηση των ΗΠΑ, στα ηγετικά της κλιμάκια αναπτύχθηκαν δύο διαφορετικές τάσεις: Την πρώτη εξέφραζε κυρίως ο Παπαδόπουλος και αποτελούσε συνέχεια της πολιτικής των προδικτατορικών αστικών κυβερνήσεων, ενώ υπέρ μιας δυναμικής επίλυσης συνέχισε να τάσσεται μια ομάδα πραξικοπηματιών γύρω από τον Ιωαννίδη. Ύστερα από την ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη, το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου και τον διορισμό του χουντικού Σαμψών ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, δόθηκε η ιδανική αφορμή για την επέμβαση της Τουρκίας. Οι τουρκικές επιδιώξεις για την Κύπρο ολοκληρώθηκαν με την εισβολή και κατοχή, με τον «Αττίλα 1» και τον «Αττίλα 2», τον Ιούλη και τον Αύγουστο του 1974 αντίστοιχα.

Μετά την εισβολή, το τουρκικό κράτος δούλεψε συστηματικά για να περάσει η θέση της Δικοινοτικής – Διζωνικής Ομοσπονδίας και πέτυχε να περιληφθεί η θέση αυτή – ως συμβιβασμός – στα υλικά των συνομιλιών, ως βάση εκ μέρους του, για διχοτομική, συνομοσπονδιακή λύση, δύο κρατών.

Το 1983 ανακηρύχθηκε η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και το ψευδοκράτος αξιοποιήθηκε και πάλι για τη δημιουργία τετελεσμένων.

Στην πράξη, αποδεικνύεται πως μια θέση τακτικής, ένας «έσχατος συμβιβασμός» της ελληνοκυπριακής πλευράς, που οδήγησε στη θέση της Δικοινοτικής – Διζωνικής Ομοσπονδίας, μετατράπηκε στη συνέχεια σε θέση αρχής και θεμέλιο της λύσης για το Κυπριακό.

Σε αυτά τα 50 χρόνια επιδιώχθηκε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις η νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της τουρκικής εισβολής και κατοχής, με εμβληματικό ορόσημο το «σχέδιο Ανάν» πριν 20 χρόνια.

Το ΚΚΕ ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που καταδίκασε αποφασιστικά και καθαρά το συνομοσπονδιακό, διχοτομικό «σχέδιο Ανάν» και στήριξε το ΟΧΙ του κυπριακού λαού στο σχετικό δημοψήφισμα τον Απρίλη του 2004. Σχέδιο που δεν ήταν ούτε δίκαιο ούτε βιώσιμο, και η προώθησή του ενέπλεκε τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας σε νέες περιπέτειες. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο που οργάνωσε κινητοποίηση κατά του σχεδίου αυτού και κάτω από τη δική του πίεση αποτράπηκε κοινό ανακοινωθέν υπέρ του «σχεδίου Ανάν» στη σύσκεψη υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Σήμερα, εξετάζοντας τις εξελίξεις με κριτήριο τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα βλέπουμε να ανακυκλώνονται επικίνδυνες θέσεις, που διαιωνίζουν τις συνέπειες της εισβολής – κατοχής και προωθούν τη διχοτόμηση της Κύπρου, με την προσέγγιση των «δύο συνιστώντων κρατών», που συνιστούν συνομοσπονδιακή, διχοτομική λύση.

Επιπλέον, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν ως στόχο να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία, στις συνθήκες της όξυνσης των γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή μας, στην οποία μαίνονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στην Ουκρανία και σε Μέση Ανατολή – Ερυθρά Θάλασσα και έχει εκδηλωθεί η επιχείρηση γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ στη Γάζα.

Το έδαφος πάνω στο οποίο στηρίζεται η θέση του ΚΚΕ είναι τα ενιαία συμφέροντα του εργαζόμενου λαού όλης της Κύπρου, η αναγκαιότητα συντονισμού της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας, η αντιμετώπιση του καθεστώτος που προκάλεσε η εισβολή – κατοχή από τη σκοπιά της ταξικής πάλης, στην προοπτική της απελευθέρωσης από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Συγκεκριμένα, η θέση του ΚΚΕ για το κυπριακό πρόβλημα καθορίζεται από τους ακόλουθους άξονες:

Το κυπριακό πρόβλημα είναι διεθνές πρόβλημα, εισβολής και κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Έχει τη σφραγίδα της επέμβασης του ΝΑΤΟ και των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. Ο διεθνής χαρακτήρας προκύπτει και από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τασσόμαστε υπέρ της αποχώρησης των κατοχικών και όλων των άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο και γενικότερα υποστηρίζουμε την εξάλειψη των συνεπειών της τουρκικής κατοχής, το σταμάτημα του εποικισμού, το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους και την αποχώρηση εποίκων, παίρνοντας υπόψη κοινωνικά, ανθρωπιστικά κριτήρια.

Υποστηρίζουμε το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων και την κατάργηση του καθεστώτος που απολαμβάνουν τόσα χρόνια.

Το ΚΚΕ θεωρεί πως η πάλη της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να κατευθύνεται στον στόχο για μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες. Μια Κύπρος Ενιαία, Ανεξάρτητη, με Μία και Μόνη Κυριαρχία, μία Ιθαγένεια και Διεθνή Προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.
Για το ΚΚΕ, Κύπρος Ενιαία σημαίνει:
– Ενιαία Κρατική Συγκρότηση: Ένα κράτος και όχι δύο κράτη.

– Δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και διαμονή εργατικών-λαϊκών οικογενειών σε όλες τις περιοχές του Νησιού, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για Τουρκοκύπριους, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες ή Λατίνους.

– Εξασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, κοινωνικών δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις. Σεβασμός στο δικαίωμα να μιλούν τη γλώσσα τους, να μορφώνονται τα παιδιά τους. Σεβασμός στις θρησκευτικές επιλογές και πολιτιστικές παραδόσεις.

Στη βάση αυτή, η θέση του ΚΚΕ για Κύπρο Ενιαία αντιπαλεύει τον εθνικισμό και την γκετοποίηση, που προκαλούν η «διζωνικότητα» και τα δύο «συνιστώντα κράτη», και εκφράζει την αναγκαιότητα της ενιαίας οργάνωσης και της κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Λατίνων και Μαρωνιτών, ενάντια στην αστική τάξη, ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ.
Η σύγκρουση με την καπιταλιστική εκμετάλλευση και η αντιμετώπιση της επιθετικότητας του κεφαλαίου, η διεκδίκηση στόχων πάλης που υπηρετούν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, πολύ περισσότερο σήμερα στις σύνθετες συνθήκες των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή μας, απαιτούν αξιοποίηση της πείρας που έχει συγκεντρωθεί, ενίσχυση του προλεταριακού διεθνισμού και του συντονισμού της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων χωρών της περιοχής.

Συνολικά, η κοινή συντονισμένη πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Τουρκία και άλλων λαών της περιοχής πρέπει να κατευθύνεται ενάντια στα μονοπώλια και στο εκμεταλλευτικό σύστημα, για την εργατική – λαϊκή εξουσία και την κοινωνικοποίηση του πλούτου τους, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τη διαμόρφωση των συνθηκών για διεθνείς σχέσεις που θα στηρίζονται στο αμοιβαίο όφελος.

Κικίλιας: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί ο ελληνισμός έχει ιστορικό βάθος και μεγάλη ψυχή»

«50 χρόνια «Δεν ξεχνώ» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο “X” ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

  • Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας αναφέρει:

«50 χρόνια «Δεν ξεχνώ» την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού. 50 χρόνια καταπάτηση του διεθνούς δικαίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και μελανή κηλίδα στη διεθνή κοινότητα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα γιατί ο ελληνισμός έχει ιστορικό βάθος και μεγάλη ψυχή. Γιατί για εμάς τους Έλληνες ισχύει ότι ο γενναίος πεθαίνει μια φορά, ενώ ο δειλός κάθε μέρα. #ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ»

Χατζηδάκης: Δεν ξεχνώ και εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες! 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την εξής ανάρτηση για την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο:

«Ήμουν 9 ετών παιδί στην Κρήτη. Ξύπνησα με τη μητέρα μου φοβερά αναστατωμένη. «Πόλεμος! Οι Τούρκοι μπήκαν στην Κύπρο!». Ένταση, σύγχυση και ανησυχία στα τριγύρω σπίτια. Τι θα συμβεί; Τι θα κάνει η Ελλάδα; Και τι σημαίνει αυτό για μας;

Ο πατέρας μου, που ήταν στο παρελθόν αξιωματικός του Στρατού και είχε πολεμήσει στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του ‘40 – ‘41 έλειπε εκείνες τις στιγμές από το σπίτι. Μέχρι να επιστρέψει σε λίγη σχετικά ώρα, το διάστημα αυτό μου φάνηκε τεράστιο: έλειπε το στήριγμά μας. Γύρισε και μας είπε: «Μα φοβάστε; Οι Έλληνες θα νικήσουμε στον πόλεμο!». Ανακουφίστηκα. Έδειξε τόσο σίγουρος, που άρχισα να το πιστεύω.

Παρακολουθώντας τις επόμενες ώρες και μέρες τι συνέβαινε φάνηκε πως, δυστυχώς, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ακριβώς 50 χρόνια πριν, προχώρησε και οι πληγές είναι ακόμα στο σώμα της Μεγαλονήσου και του Ελληνισμού.

Δεν ξεχνώ και εγώ, όπως όλοι οι Έλληνες! Έχουμε υποχρέωση με ενότητα, σοβαρότητα και εθνική ευθύνη να βρούμε μια δίκαια και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο, χώρα-μέλος της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια, είναι μια ιστορική παραφωνία. Μια μεγάλη αδικία. Και ένα μεγάλο «γιατί» και «ως πότε» που το κουβαλάω και εγώ μαζί με σας, εδώ και 50 χρόνια.

Αυτή λοιπόν «η γη της πικραμένης Παναγιάς» πρέπει να βρει το δρόμο της. Τα χρόνια που περνούν χωρίς λύση το επιβάλλουν στη συνείδησή μας ακόμα περισσότερο!»

Γερουλάνος: Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ποτέ δεν θα ομαλοποιηθούν, όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα, πρόβλημα και εισβολής και κατοχής

Ο Παύλος Γερουλάνος, για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο:

Συμπληρώνονται 50 χρόνια, από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 50 χρόνια κατοχής. Το «Δεν ξεχνώ» δεν αφορά μόνο τα ιστορικά γεγονότα, την προδοσία της Μεγαλονήσου από τη Χούντα και το αιματοκύλισμά της από τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις.

Aφορά κάθε μας σκέψη και πράξη, στην εξωτερική και αμυντική μας πολιτική, σήμερα. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ποτέ δεν θα ομαλοποιηθούν, όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα, πρόβλημα και εισβολής και κατοχής. Όσο η Τουρκία χρησιμοποιεί το Κυπριακό ως πυρήνα της αποσταθεροποιητικής της πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το «Δεν Ξεχνώ» μάς οδήγησε στην στρατηγική επιλογή να βάλουμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια επιτυχία για την οποία, όσοι τότε δουλέψαμε στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, νιώθουμε υπερήφανοι, διότι έδωσε προοπτική ευημερίας και ειρηνικής συνύπαρξης σε όλο το μαρτυρικό νησί. Διότι, έβαλε τις βάσεις για να παίξει η Κύπρος τον δικό της εποικοδομητικό ρόλο στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών της περιοχής, παρά τις απειλές και την κατοχή της Τουρκίας.

Για αυτό, το «Δεν ξεχνώ» επιβάλλει και σήμερα σε όλους μας απόλυτη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού. Και δεν επιτρέπει να μένουμε, ως Ελλάδα, άφωνοι μπροστά σε οποιαδήποτε πρόκληση, όπως η απαράδεκτη παρουσία του Ούγγρου Πρωθυπουργού και προεδρεύοντος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Όρμπαν, στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, όπου μετείχε επίσημα το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος.

Οι ιστορίες από την εποχή της εισβολής είναι συγκλονιστικές. Επειδή, το «Δεν ξεχνώ» σημαίνει να θυμόμαστε ανθρώπους, αυτούς που χάσαμε, αυτούς που αγνοούνται, αυτούς που έχασαν το σπιτικό τους, τον τόπο τους, και αυτούς που δεν λογάριασαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν την Κύπρο, σας αφήνω με μια μόνο από αυτές: αυτή του Ιπταμένου της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Ευάγγελου Πετρουλάκη, που συμμετείχε στην ηρωική αποστολή ΝΙΚΗ, όπως τη διηγήθηκε πρόσφατα στο facebook ο ανιψιός του και στενός μου συνεργάτης Γιώργος Πετρουλάκης.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This