Ο Κυριάκος σπόνσορας του Ερντογάν σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ο «σουλτάνος» αμφισβητεί με κάθε τρόπο την ελληνική κυριαρχία, την ΑΟΖ, τις βραχονησίδες, τα 10 ν.μ., τα σχέδια πτήσης, την περιοχή έρευνας και διάσωσης και το FIR Αθηνών

Must Read

Μια άκρως συγκρουσιακή πολιτική έχει αποφασίσει και εφαρμόζει ο Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα με τον μη διαπραγματεύσιμο όρο του για δύο κράτη στη νήσο, που θα νέμονται ισόποσα τον πλούτο της νήσου και θα πληρώνουν το ανάλογο «κεφαλικό φόρο» στην Τουρκία.

Η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν ουδεμία επίπτωση ή προσπάθεια σύγκλισης είχε στο Κυπριακό, με την εισβολή στην Κύπρο, 50 χρόνια μετά να «εορτάζεται πανηγυρικώς» από τον Ερντογάν στα Κατεχόμενα, με τις ελεύθερες περιοχές να κοιτάζουν το θέαμα με τα κιάλια. Στην πραγματικότητα οι δύο ηγέτες με την επαναπροσέγγισή τους έχουν απλώς συνεννοηθεί ο καθένας να παίρνει «το καλαθάκι του» και να πηγαίνει παρακάτω.

Ο Μητσοτάκης επαίρεται γιατί ο Ερντογάν δεν στέλνει τα F-16 του στο Αιγαίο καλοκαιριάτικα και ο «σουλτάνος» είναι ικανοποιημένος γιατί ο Μητσοτάκης σέβεται και δεν πειράζει τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Ομως, πίσω από αυτή τη ζαχαρωτή εικόνα η Αγκυρα υλοποιεί και παγιώνει με ακρίβεια, συνέχεια και συνέπεια κάθε είδους επεκτατική ενέργεια σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και εθνικών συμφερόντων σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Ο Ταγίπ Ερντογάν αυτό το καλοκαίρι δαγκώνει με λύσσα την ελληνική κυριαρχία, την ΑΟΖ, τις βραχονησίδες, τα 10 ν.μ. του ΕΕΧ, τα σχέδια πτήσης, την περιοχή έρευνας και διάσωσης, το FIR Αθηνών, σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι με την ηρεμία που επικρατεί στο Αιγαίο η Ελλάδα έχει τον χρόνο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της ικανότητα και να εξοπλιστεί για να αυξήσει την αποτρεπτική ικανότητά της. Δι’ αυτού του τρόπου, η κυβέρνηση αποκρύπτει την αλήθεια και την πραγματικότητα για να μην υποστεί το πολιτικό κόστος, γεγονός που θα οδηγήσει τη χώρα σε επικίνδυνες συνέπειες, καθότι σύντομα θα υπάρξει ελληνοτουρκικό αδιέξοδο.

Με βάση επίσημα στοιχεία και πραγματικές ενέργειες και παρά τις πολιτικές φαντασιώσεις της κυβέρνησης για θερινή ραστώνη στα Ελληνοτουρκικά, η Τουρκία αυτή τη στιγμή:

  • Εχει αναλάβει εργολαβία να ποντίσει καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσόγειο με κατεύθυνση προς την Ιταλία, όπως φαίνεται στον χάρτη της «κυριακάτικης δημοκρατίας», με κόκκινα βέλη, από το σημείο Α στο σημείο Β.

Το έργο αυτό ανατέθηκε στην Τουρκία με το αιτιολογικό ότι η ΑΟΖ από το σημείο Α στο σημείο Β αποτελεί τουρκική δικαιοδοσία. Ομως, η ΑΟΖ από τον 30ο μεσημβρινό μέχρι τον 28ο δεν έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας ουδείς έχει δικαιώματα. Ωστόσο, η Αθήνα, ως άτυπος σπόνσορας της Αγκύρας, έχει επιτρέψει στο πρόσφατο παρελθόν στο «Οruc Reis» να αλωνίζει στην περιοχή αυτή και μάλιστα μέχρι τα 6 ν.μ. από το Καστελόριζο, αφήνοντας τα εθνικά συμφέροντα στο έλεος του Ερντογάν, διότι δεν κατήγγειλε τότε την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αρκέστηκε όμως ο πρωθυπουργός να δηλώσει στη Βουλή ότι προασπίζει τα 6 ν.μ. χωρικών υδάτων. Ουσιαστικά μπέρδεψε τα 6 ν.μ., που αποτελούν ελληνική κυριαρχία, με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η ΑΟΖ στην περιοχή αυτή, και τη μετέτρεψε σε… Απρόσιτη Οικονομική Ζώνη.

Η Τουρκία έχει αναλάβει εργολαβία να ποντίσει καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσόγειο με κατεύθυνση προς την Ιταλία, όπως φαίνεται στον χάρτη της «κυριακάτικης δημοκρατίας»

Το θέμα των καλωδίων γίνεται περισσότερο σοβαρό και εξόχως επικίνδυνο διότι δυτικά του 28ου μεσημβρινού προς το σημείο Β η πόντιση των καλωδίων γίνεται μέσα στην ήδη νόμιμη από τον ΟΗΕ ελληνική ΑΟΖ με την οριοθέτηση που έχει γίνει με την Αίγυπτο (με πράσινο χρώμα στον χάρτη). Η απουσία μέχρι τώρα αντίδρασης της κυβέρνησης να προασπίσει την -έστω- λειψή μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο στην πράξη απεμπολεί τη νόμιμη ελληνική ΑΟΖ υπέρ της Τουρκίας, με αντάλλαγμα ενδεχομένως «το ήσυχο καλοκαίρι», με αποτέλεσμα ολόκληρη η Μεσόγειος να χορηγείται στην Τουρκία ως γονική παροχή.

Σημειώνεται ότι η πόντιση των τουρκικών καλωδίων από το τουρκικό πλοίο δεν αγγίζει την αιγυπτιακή ΑΟΖ είτε εν όψει τουρκοαιγυπτιακής συμφωνίας είτε για να μη δημιουργηθεί τουρκική ένταση με την Αίγυπτο. Ταυτόχρονα με την πόντιση των καλωδίων, τουρκικά στρατιωτικά UAV πετάνε για έλεγχο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και επιπλέον δύο τουρκικά πολεμικά πλοία κάνουν άσκηση με UAV στην περιοχή νότια των Ρόδου – Καστελόριζου για να επιτηρούν την τουρκολιβυκή ΑΟΖ και την πόντιση καλωδίων (με κόκκινο χρώμα στον χάρτη).

  • H Τουρκία στις 17 Ιουλίου 2024 εξέδωσε τη ΝΑVΤΕΧ 0664/24, με την οποία ανακοινώνει και ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα και τους ναυτιλλομένους ότι θα κάνει επιστημονική έρευνα με το τουρκικό πλοίο «AKDENIZ» σε περιοχή νοτίως και νοτιοανατολικά της Καρπάθου από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Τμήμα της περιοχής των ερευνών βρίσκεται 6 ν.μ. νοτίως και νοτιοδυτικά του Καστελόριζου και εντός του FIR Αθηνών, σε συντεταγμένες 2916Ε 2918Ε και 2945Ε . Το τμήμα αυτό κείται εντός του 30ού μεσημβρινού και υπενθυμίζεται ότι στο τμήμα αυτό το 2020 αλώνιζε το «Oruc Reis». Πέραν αυτών η τεράστια περιοχή των τουρκικών ερευνών εξαφανίζει την ΑΟΖ Καστελόριζου – Ρόδου και καθιστά αδύνατη την οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου.

Η περιοχή αυτή δεν έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου, όπως προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας, και ουδείς έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε οποιεσδήποτε ενέργειες σε μη οριοθετημένη περιοχή. Η κυβέρνηση οφείλει να καταγγείλει την Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και όχι να διαμαρτύρεται με επιστολές στον ΟΗΕ, οι οποίες είναι τελείως αναποτελεσματικές, ενώ παγιώνεται τουρκικό ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή αυτή.

Τα τουρκικά UAVs σε καθημερινή βάση εκτελούν πτήσεις έως τη Θάσο

Στο Αιγαίο η Τουρκία ασκεί έλεγχο πλήρους κυριαρχίας, διότι σε καθημερινή βάση εκτελεί πτήσεις με UAV από την περιοχή του DALAMAN και από τουρκικά πλοία και μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου τα UAVs εισέρχονται στο FIR Αθηνών και 12 ώρες το 24ωρο και «κατασπαράσσουν» την ελληνική κυριαρχία, φτάνοντας μέχρι νοτίως της Θάσου με επιστροφή, όπως φαίνεται στον χάρτη με κόκκινα βέλη.

Τουρκικό UAV μοστράρει τον πλήρη οπλισμό του

Η Αγκυρα με τις πτήσεις των UAVs εκτελούν και έρευνα και διάσωση (SAR), δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης και διέρχονται – πετάνε πάνω από την ελληνική κυριαρχία σε πλείστες βραχονησίδες και στέλνουν στα άχρηστα τα 10 ν.μ. του ΕΕΧ. Με την εκτέλεση SAR από τα UAVs η Τουρκία καταργεί στην πράξη τις αρμοδιότητες της Αθήνας για SAR μέχρι τα όρια του FIR Αθηνών – Κων/πολης.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ από τον Ιανουάριο 2006 σε ό,τι αφορά στη θαλάσσια SAR έχει αποφανθεί ότι «στη διεθνή θάλασσα του Αιγαίου η χώρα μας δεν έχει αποκλειστικότητα για SAR, συνεπώς και η Τουρκία μπορεί να εκτελεί SAR». Αντί, λοιπόν, η σημερινή κυβέρνηση Ν.Δ. να διορθώσει τη θέση σε βάρος της χώρας μας από την προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ., αφήνει να παγιώνεται κατάσταση διχοτόμησης του Αιγαίου για την έρευνα – διάσωση.

Η ελληνική διεθνή αγγελία Α 2552/2024, όπου η κυβέρνηση δηλώνει ότι η τουρκική άσκηση ASFAO και οι πτήσεις των τουρκικών UAV καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία

Τα τουρκικά UAVs δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης στο FIR Αθηνών και η κυβέρνηση αντιδρά, ισχυριζόμενη διεθνώς ότι με βάση τη σύμβαση του Σικάγου/ICAO επιβάλλεται να καταθέτει σχέδια πτήσης κάθε αεροπορικό μέσο που ίπταται στο FIR Αθηνών. Η θέση αυτή της κυβέρνησης μπορεί να είναι σωστή για τα ελληνικά συμφέροντα, πλην όμως η Αθήνα κατά την εφαρμογή της κατ’ ουσία την καταργεί.

Και τούτο διότι η κυβέρνηση απαιτεί μόνο από την Τουρκία κατάθεση σχεδίων πτήσης και δεν απαιτεί από τις άλλες χώρες Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ισπανία, ΗΠΑ, Γερμανία κ.λπ., δηλαδή κάνει εκπτώσεις στη σύμβαση του Σικάγου, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται η θέση της Αγκυρας.

Προκλητικές αεροναυτικές ασκήσεις στο κέντρο του Αρχιπελάγους

Η Αγκυρα εκτελεί άσκηση συνδυασμένων αεροναυτικών επιχειρήσεων (ASFAO) με πυρά στο κεντρικό Αιγαίο, όπως φαίνεται η περιοχή στον χάρτη με κόκκινο χρώμα. Η τουρκική περιοχή έχει σχεδιαστεί στα 6 ν.μ. από τις ελληνικές ακτές, θέτοντας στον Αδη τα 6 ν.μ. του ΕΕΧ, ενώ καταλαμβάνει μέρος του Πεδίου Βολής Ανδρου και την κυριαρχία της βραχονησίδας Καλόγεροι.

Η ελληνική διεθνής αγγελία Α 2502/2024, όπου αναφέρεται ότι οι τουρκικές πτήσεις στο Αιγαίο καταλαμβάνουν επίσης ελληνική κυριαρχία

Η κυβέρνηση, για το καλό κλίμα στο Αιγαίο από πλευράς της, ανέστειλε την ενεργοποίηση του Πεδίου Βολής Ανδρου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2024, προκειμένου να είναι σύννομη με το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ. Ωστόσο, επιτρέπει στην Αγκυρα να εκτελεί ασκήσεις στο Πεδίο Βολής Ανδρου χωρίς να αντιδρά. Στην πράξη αυτό ισοδυναμεί με αποδοχή κατάργησης του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, το οποίο απαγορεύει ασκήσεις στο Αιγαίο από 15 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου.

Η περιοχή της άσκησης ASFΑΟ καταλαμβάνει κυριαρχία στις βραχονησίδες Καλόγεροι. Σε συνδυασμό με τις πτήσεις των στρατιωτικών τουρκικών UAVs, που καταλαμβάνουν κυριαρχία σε πλείστες βραχονησίδες (Χήνα, Μελαμπιοί, Χταπόδια κλπ.), οι βραχονησίδες του Αιγαίου παραδίδονται στη διάθεση του Ερντογάν και μάλιστα με τις ευλογίες των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν επίσημα τις βραχονησίδες αυτές αδέσποτες χωρίς να ανήκουν στην Ελλάδα (ακόμα και τη Ζουράφα).

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Απόλυτο αποτροπιασμό προκαλεί η παρούσα κυβέρνηση στους λίγους εναπομείναντες σκεπτόμενους πολίτες.

    Σε φυσιολογικές συνθήκες, όχι απλά θα είχε πέσει η κυβέρνηση αλλά το ίδιο το κόμμα θα είχε καταρρεύσει.

    Αναρωτιέμαι για τους βουλευτές, τους πρώην πρωθυπουργούς, και τα στελέχη: πώς είναι να ζεις και να πολιτεύεσαι μονίμως στα 4;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This