Politico: «Ο Μητσοτάκης μπορεί να τοποθετηθεί ως ηγέτης ηγετών» στην ΕΕ

 «Σημαντικό ρόλο στην Κομισιόν» για την Ελλάδα ζητά ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την Ούρσουλα

Must Read

Στις διεργασίες που γίνονται στην ΕΕ μετά την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν αναφέρεται σημερινό άρθρο του Politico, το οποίο φιλοξενεί και δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός «μπορεί να πάρει αυτό που θέλει, αφού έπαιξε βασικό ρόλο βοηθώντας την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία».

«Σίγουρα θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που να αναδεικνύει αφενός την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα οικονομικά, αλλά και τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στη νοτιοανατολική πλευρά της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο POLITICO, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο.

Ερωτηθείς εάν η χώρα μας στοχεύει στον νεοσύστατο ρόλο του Επιτρόπου της Μεσογείου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε: «Δεν λέω αυτό, αλλά λέω ότι υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να ταιριάζουν. Σίγουρα πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε έναν Επίτροπο για τη Μεσόγειο. Υποθέτω ότι τελικά θα είναι μια μεσογειακή χώρα. Δεν σηκώνω το χέρι μου επειδή υπάρχουν άλλα χαρτοφυλάκια που θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα για εμάς και στο τέλος της ημέρας είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από την Πρόεδρο».

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την επιλογή της Ελλάδας για την επόμενη Επιτροπή. Ο σημερινός Έλληνας Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχoινάς, είπε πρόσφατα στο Playbook των Βρυξελλών ότι θα ήθελε να παραμείνει και θα ήταν «μεγάλη τιμή».

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα ονόματα στο παιχνίδι, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, όπως σημειώνει το Politico.

Στο άρθρο αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στέλνουν τους υποψηφίους τους για την επόμενη Επιτροπή και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβει υπόψη την ισορροπία των φύλων, την ισορροπία των πολιτικών κομμάτων και τη γεωγραφική ισορροπία κατά τη διαίρεση των χαρτοφυλακίων.

«Ηγέτης ηγετών»

Για να επιτευχθεί συμφωνία για κορυφαίες θέσεις, διορίστηκαν έξι διαπραγματευτές για να πείσουν τους ομολόγους τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, εκπροσώπησαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ήρθε πρώτο στις εκλογές της ΕΕ.

Με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε αποδυναμωμένες θέσεις και με «γεφυροποιούς» όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου να αποχωρούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Politico υποστηρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί «να τοποθετηθεί ως ηγέτης των ηγετών».

«Ο Μητσοτάκης, ο οποίος μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου το 2019, κέρδισε άνετα τις περσινές βουλευτικές εκλογές, αν και το κεντροδεξιό κόμμα του είχε χειρότερη απόδοση από το αναμενόμενο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Μετά από χρόνια που βρισκόταν στο μάτι της καταιγίδας στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2007-2008, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον ‘ως το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης’, κάτι που του επιτρέπει να διαδραματίσει περισσότερο ρόλο στο ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή», σχολιάζει κατόπιν το Politico.

«Εναπόκειται στους συναδέλφους μου να κρίνουν ποιος έχει πραγματικά πολύτιμες συνεισφορές», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ενώ τόνισε τον αριθμό των Συνόδων Κορυφής στις Βρυξέλλες στις οποίες έχει παρευρεθεί

Έκανε ο ίδιος και την… αγιογραφία του: «Έτσι και πάλι, προσπαθώ πάντα να προσθέτω αξία, όχι απλώς να μιλάω εκ μέρους της Ελλάδας, όπως πρέπει, αλλά και να κοιτάζω το ευρύτερο τοπίο και να προσπαθώ να λαμβάνω αποφάσεις που ενισχύουν επίσης την Ευρώπη. Έτσι βλέπω τον ρόλο μου».

Υποβάθμιση του σκανδάλου των υποκλοπών

Στη συνέχεια το Politico κάνει αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών στα τέλη του καλοκαιριού του 2022, σχολιάζοντας: «Η κυβέρνηση της Αθήνας παραδέχτηκε ότι υποκλοπή τηλεφώνου ενός ηγέτη της αντιπολίτευσης — μια κίνηση που χαρακτήρισε νόμιμη αλλά λανθασμένη εκείνη την εποχή. Ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την ‘ανοιχτή’ προσέγγισή του για τη διαχείριση του σκανδάλου spyware και είπε ότι η κυβέρνησή του ανέλαβε την ευθύνη».

Υποβαθμίζοντας το όλο θέμα, όπως κάνει συνήθως στα μεγάλα και στα σημαντικά, είπε ο ίδιος στο Politico: «Αλλά νομίζω ότι συνολικά, η θετικότητα έρχεται από την Ελλάδα και υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών. Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε τέλειοι, αλλά πάντα αναγνωρίζαμε τα λάθη που έγιναν».

Κοινός δανεισμός

«Ανυπομονώντας για τα επόμενα πέντε χρόνια, η Ευρώπη θα χρειαστεί να έχει μια δύσκολη συζήτηση για το πώς θα πληρώσει για το κλίμα, την ανταγωνιστικότητα και τις αμυντικές φιλοδοξίες της», είπε ακόμα και υποστήριξε ότι υπάρχει μια «διανοητική ασυνέπεια μεταξύ του βάθους των στόχων μας και των οικονομικών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας».

Ενώ χώρες όπως η Πολωνία, η Γαλλία και η Ελλάδα πιέζουν για κοινό δανεισμό για να επενδύσουν στην άμυνα, η Γερμανία και η Ολλανδία μέχρι στιγμής έχουν εμποδίσει τη χρήση των λεγόμενων αμυντικών ομολόγων.

Αλλά ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με το Politico, είναι αισιόδοξος ότι τα κεφάλαια αυτά μπορούν να πειστούν να αλλάξουν στάση, καθώς συμφώνησαν με κοινό δανεισμό στον απόηχο της πανδημίας.

«Ήταν ακριβώς η ίδια ιστορία πριν συμφωνήσουμε για το Next Generation EU [το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μετά τον κορωνοϊό]. Ειδικά τώρα με αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ, δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς όσον αφορά όχι μόνο τη στρατηγική μας αυτονομία, αλλά την ικανότητά μας να χρηματοδοτούμε έργα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά την άμυνα», είπε, υπονοώντας ίσως την προετοιμασία για πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το μέλλον

Τους τελευταίους μήνες, γράφει το Politico, το όνομα του Μητσοτάκη εμφανιζόταν μερικές φορές ως εναλλακτική λύση της φον ντερ Λάιεν, εάν εκείνη δεν είχε αρκετή υποστήριξη για μια δεύτερη θητεία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε πάντως ότι εστίαζε πάντα στην Αθήνα.

«Θα μπορούσε αυτό να αλλάξει σε πέντε χρόνια;» ρωτήθηκε από το Politico. «Πέντε χρόνια είναι σαν αιώνας στην πολιτική», απάντησε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This