Οι Σκοπιανοί επέβαλαν το (σκέτο) Μακεδονία!

Ο Μιτσκόσκι κατάργησε πλέον το «Βόρεια» σε όλες τις διεθνής επαφές του και ανακοινώσεις - Η ενδοτική κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να... κλαψουρίζει, αντί να ζητήσει επισήμως την αποπομπή των Σκοπίων από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Must Read

Άξονας «ΆγκυραΒουδαπέστηΣκόπια» έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί, με τον νεόκοπο πρωθυπουργό των Σκοπίων Κριστιάν Μιτσκόσκι να δρομολογεί τη συγκρότηση ανθελληνικού μετώπου, επιβάλλοντας ουσιαστικά την ονομασία «Μακεδονία» για τη χώρα του, καταργώντας τον Γεωγραφικό προσδιορισμό και ακυρώνοντας μονομερώς τη Συμφωνία των Πρεσπών (ΣτΠ).

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι, εφημερίδα «δημοκρατία»

Παράλληλα ο Μιστκότσκι όπου σταθεί και όπου βρεθεί αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία», ακόμα και σε διμερείς επαφές με ηγέτες χωρών τις οποίες η Αθήνα και η κυβέρνηση θεωρούν προνομιακούς «εταίρους» της χώρας μας, όπως η Γερμανία με τον «τσαλακωμένο» στις ευρωεκλογές Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Μίτσκοσκι βρέθηκε στο Λονδίνο (19/7) μαζί με πλήθος ηγετών, 46 τον αριθμό λένε οι ανταποκρίσεις, εκπροσώπους κρατών και οργανισμών, αλλά και την ηγεσία της Ε.Ε., στο πλαίσιο του σχήματος που αποκαλείται «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα – ΕΠΚ». Η ΕΠΚ είναι ένα νεόκοπο φόρουμ πολιτικών και στρατηγικών συζητήσεων που ασχολείται με το μέλλον της Ευρώπης. Εχει «ζωή» μόλις δύο ετών. Ιδρύθηκε το 2022, ύστερα από πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, και στην πρώτη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2022 συμμετείχαν 44 ευρωπαϊκές χώρες.

Στο περιθώριο της φετινής συνόδου στο Λονδίνο, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός είχε πλήθος διμερών επαφών, μεταξύ των οποίων με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξαντάρ Βούτσιτς και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, με τους οποίους συζήτησε θέματα επενδύσεων και στήριξης. Παρών και ο ηττημένος του ρωσοουκρανικού πολέμου πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο ο Μιτσκόσκι είχε επίσης διμερή συνάντηση.

Σε όλες ανεξαιρέτως τις συναντήσεις (και στις σχετικές αναρτήσεις) ο Κρ. Μιτσκόσκι αποκαλούσε τη χώρα του «Μακεδονία», χωρίς κανείς να τον διορθώσει ή έστω να προβεί σε κάποια «διπλωματική» επισήμανση, ούτε φυσικά και ο Ζελένσκι στον οποίο η Ελλάδα στέλνει σωρηδόν οπλισμό και στρατιωτική (όχι ανθρωπιστική) βοήθεια. Τις αναφορές του έκανε απροσχημάτιστα, φανερά και με «τσαμπουκά», όπως τον έχουν διδάξει οι πολιτικοί μέντορές του, οι Ορμπαν και Ερντογάν.

Είναι γνωστό ότι το κόμμα του Β. Ορμπαν έχει αναδειχθεί σε πολιτικό και οικονομικό σπόνσορα του VMRO-DPNME, εξέλιξη η οποία συμβαίνει ύστερα από συνεννόηση και με την Αγκυρα.

Είναι επίσης γνωστό, ήδη από το περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ότι στην εκεί συνάντηση Ορμπαν – Μιτσκόσκι οι δύο πλευρές συμφώνησαν η κυβέρνηση της Ουγγαρίας να χορηγήσει σε πρώτη φάση δάνειο 500 εκατ. ευρώ στα Σκόπια, ενώ αναγγέλθηκε ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν «ειδική οικονομική σχέση»!

Ο Μιτσκόσκι δήλωσε τότε ότι «οι κυβερνήσεις των δύο χωρών συμφώνησαν να καθιερώσουν μια ειδική οικονομική συνεργασία, η οποία θα σημαίνει ασφάλεια και χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τη μακεδονική οικονομία… Αγαπάμε τη Μακεδονία με πράξεις»!

Η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Στην ίδια συνάντηση ο Σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «το επιτόκιο θα είναι 3,25%, με τριετή περίοδο χάριτος και 12ετή περίοδο αποπληρωμής», ενώ χαρακτήρισε την Ουγγαρία του Ορμπαν «ειδικό οικονομικό εταίρο, στον οποίο θα μπορούμε να απευθυνθούμε ξανά εάν και όταν υπάρξει ανάγκη».

Ο Μιτσκόσκι πετάει στο καλάθι των αχρήστων το γεγονός ότι η χώρα του «αναπνέει» ως «περίκλειστη χώρα» από την Ελλάδα, μέσω των παροχών που υποχρεούται να εκχωρήσει η Αθήνα και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο σύντομο άρθρο 13 της Συμφωνίας, με τίτλο «Οικονομική συνεργασία», αναφέρεται: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι το δεύτερο μέρος (Σκόπια) είναι περίκλειστο κράτος, τα δύο μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές διατάξεις της Σύμβασης των Ην. Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, στο μέτρο που εφαρμόζονται τόσο στην πράξη όσο και όταν συνάπτουν συμφωνίες που αναφέρονται στο άρθρο 18 της παρούσης συμφωνίας». Το άρθρο 18 είναι εκείνο που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών συμφωνιών που συνάπτει η γειτονική χώρα με τρίτα κράτη.

Το άρθρο 13 της ΣτΠ είναι επίσης εκείνο το οποίο είχε επικαλεστεί ο τότε πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (27/9/2018) για να ενισχύσει την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών στη χώρα του: «Οι ψαράδες μας θα μπορούν να έρχονται να ψαρεύουν σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, θα μπορούν να φτιάξουν εμπορικό στόλο, να καθιερώσουν ναυτική σημαία και να έχουν προνόμια σε μεταφορές και τελωνεία» είχε δηλώσει τότε ο Ζάεφ.

Συμπτωματικά ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης – ΟΛΘ (25/7/24) ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε λογισμικά συστήματα διαχείρισης εμπορευμάτων «προσφέροντας αξιόπιστες και αποδοτικές λύσεις εφοδιαστικής και συνδυασμένων μεταφορών, παρέχοντας απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ του λιμένα της Θεσσαλονίκης και της Βουλγαρίας (Σόφια), της Σερβίας (Νις) και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια), ενώ εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση μέσω κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας».

Επενδύσεις- μαμούθ με εντολή της Άγκυρας

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα έχει ήδη αρχίσει να θέτει σε εφαρμογή το σύστημα διάβρωσης της κρατικής εξουσίας των Σκοπίων, στο πρότυπο της λεγόμενης «διάβρωσης των Τιράνων».

Η Τουρκία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος επενδυτής στα Σκόπια, ενώ τουρκικές επενδύσεις συνεχώς αυξάνονται. Η τουρκική TAV Company έχει ήδη κατασκευάσει δύο αερολιμένες στη χώρα, ενώ αυξάνονται και οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας, που εξ ορισμού αποκτούν μέγιστο επικοινωνιακό μέγεθος απέναντι στον λαό. Είναι επίσης η Αγκυρα παρούσα στον τραπεζικό τομέα με την Chevahir Holding, ενώ μέσω της εταιρίας Sutash επενδύει και στον γεωργικό τομέα.

Όλα αυτά συμβαίνουν με κεντρική κυβερνητική καθοδήγηση και όχι όπως οι σκόρπιες ελληνικές επενδυτικές προσπάθειες Ελλήνων επιχειρηματιών ακάλυπτων σε διπλωματικό – στρατηγικό επίπεδο, με τις εταιρίες να προσπαθούν μόνες τους να παρακάμψουν εμπόδια και δυσκολίες.

Στο πλάνο δέον να προστεθεί και η αναμενόμενη αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της Ουάσινγκτον. Ο Μιτσκόσκι έχει ήδη αρχίσει να καλλιεργεί σχέσεις με το περιβάλλον Τραμπ, μέσω των υποστηρικτών του υποψήφιου προέδρου Ορμπαν – Ερντογάν.

Ο Μιτσκόσκι συναντήθηκε επίσης (22/7/24) στα Σκόπια πρώτη φορά με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε. Ουδείς εκ των διπλωματών σκέφθηκε να υπενθυμίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι η Ε.Ε. στην οποία προσβλέπει η Αθήνα για στήριξη.

Η στάση του Μιτσκόσκι είναι πλέον σταθερά προκλητική. Εχει εξαφανίσει τη συνταγματική erga omnes, ονομασία της χώρας του και την αναφέρει αποκλειστικά και μόνο ως «Μακεδονία».

Τη στάση αυτή τηρεί σταθερά, ήδη από την προεκλογική περίοδο. Αγνοεί πλήρως την Αθήνα και εμφανίζεται απολύτως αδιάφορος για τις προειδοποιήσεις που του έχουν απευθυνθεί. Το φθινόπωρο θα υπάρξουν εξελίξεις, όταν αρχίσουν να λειτουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μετά τις ευρωεκλογές, με τον Μίτσκοσκι να έχει διαλέξει στρατόπεδο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This