Μακρύ και… βασανιστικό καλοκαίρι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το αφήγημα του Μητσοτάκη για ήρεμα νερά στο Αιγαίο «χάλασε» στην Κάσο - Η οικονομία παραμένει στάσιμη και η κοινωνία είναι στα... κάγκελα λόγω της παρατεταμένης ακρίβειας

Must Read

Μακρύ, ατέλειωτο και βασανιστικό μοιάζει το φετινό καλοκαίρι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα προβλήματα πολλά, οι αναποδιές ακόμα περισσότερες και η φθορά που επιβεβαιώθηκε εκλογικά στις 9 Ιουνίου συνεχίζεται και δεν ανακόπτεται παρά την ωραιοποίηση της κατάστασης που επιχειρεί η κυβερνητική προπαγάνδα.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Στα εθνικά θέματα η πολιτική του κατευνασμού και της αποτροπής της έντασης που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι της Αγκυρας βούλιαξε στα νερά της Κάσου, ενώ ακόμα και τώρα ο υπουργός Εξωτερικών δεν σταματά να προβάλλει αβάσιμες δικαιολογίες προκειμένου να υπερασπιστεί τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, που λίγο έλειψαν να οδηγήσουν σε νέα Ιμια.

Είχαν προηγηθεί η «απόβαση» των Τούρκων με επικεφαλής τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν στην κατεχόμενη Κύπρο στις 20 Ιουλίου και η ένοχη σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια. Ο υπουργός στις 15 Ιουλίου είχε καταδικάσει «τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού στρατού κατοχής στην Κύπρο». Οι δηλώσεις του προκάλεσαν την αντίδραση της Αγκυρας, που έκανε λόγο για «υπονόμευση της κοινής θέσης των ηγετών των δύο χωρών».

Η οικονομία παραμένει στάσιμη. Οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πλέον δημόσια ότι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων από το εξωτερικό, που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, δεν γίνονται. Και κάποιες που εξαγγέλθηκαν με πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες πριν από μερικά χρόνια πλέον τα μαζεύουν και φεύγουν… όπως η Cisco που αποχώρησε από το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη.

Μόνο η αγορά ακινήτων σε τουριστικές περιοχές παρουσιάζει κινητικότητα, αλλά αυτές δεν είναι επενδύσεις αναπτυξιακές. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα φυτοζωεί περιμένοντας μήπως πάρουν κάτι από τα υπόλοιπα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης πρόσφατη έκθεση του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Επιστημών) πιστώνει ότι οι εξαγωγές, εκτός από τα πετρελαιοειδή και τα αγροδιατροφικά, δεν έχουν τη δυναμική που έχουν άλλες χώρες με παρόμοια κρίση όπως η Πορτογαλία. Ο μόνος τομέας που παρουσιάζει άνθηση είναι ο τουριστικός, όμως μία οικονομία που δεν στηρίζεται στην παραγωγή και στις επενδύσεις δεν μπορεί να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα, ανθεκτικά και ανταγωνιστικά.

Η παραπάνω κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα την καθήλωση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα. Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού για την οποία μιλάει συχνά ο πρωθυπουργός αφορά μόνο το 20% των εργαζομένων, ενώ εξαντλείται σε ένα 15νθήμερο λόγω της ακρίβειας που φέρνουν «τα ουρανοκατέβατα κέρδη», όπως τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός και στα οποία δεν θέλει να βάλει φρένο.

Η ανεργία είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, αφού η μείωσή της είναι αργή και οριακή και δεν δικαιολογεί την ενθουσιώδη δήλωση του πρωθυπουργού που επέλεξε πριν από τέσσερις μέρες να αναδείξει ως μείζον επίτευγμα της σημερινής κυβέρνησης τη μείωση της ανεργίας τον Ιούνιο στο 9,6%. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός θριαμβολογούσε και για τη «βελτιωμένη εικόνα» του πληθωρισμού, όμως ούτε αυτό ανταποκρίνεται στην αλήθεια αφού, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3% τον Ιούλιο, από 2,5% τον Ιούνιο…

Επίσης, η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την παρατεταμένη ακρίβεια και αυτό μήνυμα έστειλε μέσω της κάλπης. Και η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι παρούσα και απειλητική, όπως έδειξε η μεγάλη αύξηση της τιμής του ρεύματος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και οποιαδήποτε δικαιολογία βρίσκει η κυβέρνηση η κοινωνία πλέον την αντιλαμβάνεται ως διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Η πίεση προς την κυβέρνηση όμως αυξάνεται και σε πολιτικό επίπεδο. Οσο κι αν η απόφαση του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές ανακούφισε τους κυβερνώντες, στην πραγματικότητα υπάρχει έντονο κλίμα ανησυχίας, καθώς σε μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης ενισχύεται η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση, η πίεση και προς τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που ήταν στόχοι «νόμιμων παρακολουθήσεων» δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι το ζήτημα θα διατηρηθεί στο πολιτικό προσκήνιο με ορίζοντα και το ορόσημο της ΔΕΘ.

Ο Κυριάκος ψάχνει νέο αφήγημα για να ξεφύγει από τη «γαλάζια» μέγκενη

Στο εσωκομματικό πεδίο τα προβλήματα για τον κ. Μητσοτάκη είναι επίσης μεγάλα και πιεστικά. Οι βουλευτές της Ν.Δ. που σήκωσαν τους τόνους της κριτικής μετά τις ευρωεκλογές και ζήτησαν αλλαγή πολιτικής και επιστροφή στις ιδεολογικές ρίζες της παράταξης -παρά τη θερινή ανακωχή των τελευταίων εβδομάδων- από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσουν ξανά τις πιέσεις, αν δεν δουν αλλαγή πολιτικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να ικανοποιήσει εν μέρει τη δεξιά παραδοσιακή βάση της Ν.Δ. και να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιότερα κόμματα, έκανε ορισμένες κινήσεις με τον διορισμό σε θέσεις γενικών γραμματέων στελεχών από τη Ν.Δ. απομακρύνοντας άλλα στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ -όπως τη Ζέφη Δημαδάμα, που είχε ενεργό ρόλο και στον νόμο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών ως γενική γραμματέας Ισότητας, που ήταν-, ενώ και η επιλογή του Απ. Τζιτζικώστα για τη θέση του επιτρόπου έχει δεξιό πρόσημο, όπως μας έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο πρωθυπουργός αναζητεί ένα νέο σχέδιο για να αφηγηθεί στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, γιατί και ο ίδιος και οι επιτελείς του στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πλέον καταλάβει ότι η αρχική ερμηνεία που έδωσαν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ότι οι πολίτες ζήτησαν μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού έργου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

Ομως το πρόβλημα για την κυβέρνηση, όπως ομολογούν κυβερνητικά στελέχη, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των πολιτών, που θα άλλαζαν το κλίμα. Γι’ αυτό το κυβερνητικό επιτελείο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια, δηλαδή τις προγραμματισμένες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, τα νέα μέτρα στήριξης της οικογένειας και των νέων κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός θα ξαναπεί ότι θα ανέβει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950, θα αναφερθεί στις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, όπως η κατάργηση από το πρώτο ευρώ της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και η ενεργοποίησή του μόνο για ποσά άνω των 1.400 ευρώ, η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων…

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ανακοινώσει αύξηση του επιδόματος τέκνων, ενώ είναι πιθανό να ανακοινώσει την ένταξη των οικογενειών με τρία παιδιά στους πολυτέκνους, με τα αντίστοιχα προνόμια. Αυτό εξετάζεται ως ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος , το οποίο δεν περνά απαρατήρητο πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όπως είναι ο Moody’s, που στην τελευταία έκθεσή του αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτό ως ένα μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας της οικονομίας της χώρας μεσομακροπρόθεσμα.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This