Κυβερνητικά σχέδια για απεγκλωβισμό πολιτών από τον Λίβανο

Must Read

Σε ετοιμότητα φαίνεται πως βρίσκεται η Αθήνα σχετικά με τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει στο Μεσανατολικό, καθώς, όπως όλα δείχνουν, απεργάζεται σχέδια απεγκλωβισμού πολιτών από τον Λίβανο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» και της «Καθημερινής», η ελληνική κυβέρνηση αναμένει καταρχάς την εκδήλωση ιρανικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ το αργότερο έως τον Δεκαπενταύγουστο, επομένως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εφόσον θεωρείται δεδομένο ότι η κρίση θα κλιμακωθεί, εξετάζονται σενάρια απεγκλωβισμού πολιτών με ελληνικό ή κυπριακό διαβατήριο, ενώ, αν ζητηθεί βοήθεια από άλλες κυβερνήσεις, συνδρομή θα παρασχεθεί και για πολίτες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι στον Λίβανο διαμένουν 3.000 με 3.500 άμαχοι με ελληνικό διαβατήριο. Για τον απεγκλωβισμό τους έχουν τεθεί σε επιφυλακή τα αρματαγωγά «Σάμος» και «Ικαρία», τα οποία θα προσεγγίσουν συνοδευμένα από φρεγάτα για να τους εξασφαλίσει αντιαεροπορική/αντιπυραυλική προστασία.

Αεροσκάφη

Στόχος, όπως αναφέρει ο «Ριζοσπάστης», είναι να μπορέσουν να δέσουν στον νότιο Λίβανο, συγκεκριμένα στο λιμάνι της Naqoura, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, βεβαίως, η φρεγάτα «Κουντουριώτης» πλέει ήδη στα ανοιχτά του Λιβάνου, ενταγμένη ακριβώς στην επιχείρηση UNIFIL.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που θελήσει να απομακρυνθεί μικρός μόνο αριθμός Ελλήνων, γύρω δηλαδή στα 200 άτομα, από τον Λίβανο, τότε προκρίνεται εναλλακτικό σχέδιο, αυτό του απεγκλωβισμού τους με μεταγωγικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με ερωτήματα βέβαια πού θα προσγειωθούν και υπό ποιες συνθήκες.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», βασικές χώρες που επιθυμούν να επαναπατρίσουν πολίτες τους από τον Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία και η Γερμανία, βρίσκονται σε άμεση επαφή με την ελληνική κυβέρνηση. Κατά την ίδια πηγή πληροφόρησης, το αεροδρόμιο της Αθήνας και η αεροπορική βάση της Σούδας αποτελούν σημεία στα οποία αεροπλάνα που θα χρησιμοποιηθούν από αυτές τις χώρες για απεγκλωβισμούς πολιτών τους μπορεί να μετασταθμεύσουν και να εξυπηρετηθούν, όπως άλλωστε συνέβη το φθινόπωρο 2023.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σούδα «βούλιαξε» ήδη από πλοία των Αμερικανών, καθώς τις τελευταίες μέρες έδεσαν εκεί τα φορτηγά πλοία υποστήριξης του αμερικανικού στόλου. Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι οι δυνάμεις των Αμερικανών που σταθμεύουν σε Σούδα και Λάρισα έχουν εισέλθει σε κατάσταση επιφυλακής, προκειμένου ακριβώς να υποστηρίξουν την ανάπτυξη αυτών των μονάδων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εντολές για παροχή κάθε είδους «διευκολύνσεων» προς τους Αμερικανούς φέρεται ότι έχουν λάβει και τα αρμόδια στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This