Η κούρσα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και ο «πόλεμος» για το Μητρώο Μελών

Η μάχη, όπως προεξοφλείται, θα κριθεί στον δεύτερο γύρο από τις συμμαχίες που θα προκύψουν

Must Read

Στις 3 Σεπτεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ θα κλείσει μισό αιώνα πολυτάραχου πολιτικού βίου. Η επέτειος βρίσκει το Κίνημα σε αναζήτηση ηγεσίας, μέσω μιας πυρετώδους διαδικασίας που άρχισε το βράδυ των εκλογών και συνεχίζεται μεσούντος του θέρους στο περιθώριο του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Οι υποψήφιοι περιέρχονται τη χώρα σε συνθήκες πολιτικής άπνοιας, δίνοντας μια κοπιαστική μάχη η οποία, ωστόσο, φαίνεται πως αφορά πολύ περισσότερο κόσμο από το στενό κομματικό ακροατήριο. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνδέσει την πολιτική τους μοίρα με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας ότι οι κάλπες θα αναδείξουν πρόσωπα που βλέπουν θετικά την υπόθεση της συνεργασίας των αριστερών/προοδευτικών δυνάμεων και πως θα απελευθερώσουν, όπως ευελπιστούν, τις στάσιμες σήμερα διαδικασίες, με ευθύνη των ηγεσιών, στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Καθώς περνά ο καιρός, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια κούρσα για τέσσερα πρόσωπα, τους (αλφαβητικά) Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Αννα Διαμαντοπούλου και Χάρη Δούκα, με ισχυρό αουτσάιντερ τον Μιχάλη Κατρίνη. Η μάχη, όπως προεξοφλείται, θα κριθεί στον δεύτερο γύρο από τις συμμαχίες που θα προκύψουν καθ’ οδόν. Καθοριστικό παράγοντα, ωστόσο, συνιστά το ύψος της συμμετοχής.

Παύλος Γερουλάνος – Χάρης Δούκας

Στα επιτελεία ορισμένων υποψηφίων προβλέπουν ότι ο κόσμος θα ξεπεράσει τους 270.000 ψηφοφόρους που είχαν συμμετάσχει, στέλνοντας ένα ευχάριστο προμήνυμα, που όμως δεν επιβεβαιώθηκε από όσα ακολούθησαν το 2021. Τα μεγέθη αυτά κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, διότι, εάν επιβεβαιωθούν οι φιλόδοξες προσδοκίες, τότε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. θα έχει μια δεύτερη μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή με στόχο στις εθνικές εκλογές, όπου επιδιώκει να αναδειχθεί σε κυρίαρχη δύναμη η οποία θα καταθέσει εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης.

Για κάποιους υποψηφίους, πάντως, μαζική συμμετοχή σημαίνει και αρτιότερη προετοιμασία, προκειμένου το βράδυ των εκλογών να μην υπάρχουν ψίθυροι και κραυγές που θα αφήσουν σκιά στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ξαφνικά, το διαδικαστικό σκέλος έχει αναδειχθεί δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς υποψήφιοι, αλλά και στελέχη της Επιτροπής Δεοντολογίας αξιώνουν αυστηρότερες δικλίδες ασφαλείας, ώστε οργανωτικά το σύστημα να αντέξει τη μαζική προσέλευση ψηφοφόρων.

Ο Μιχάλης Κατρίνης

Αιτία «πολέμου», την ίδια ώρα, αποτελεί και το Μητρώο Μελών. Οι σχετικοί κατάλογοι παραδόθηκαν προ 10ημέρου στα επιτελεία των υποψηφίων, ωστόσο ορισμένοι από αυτούς υποστηρίζουν ότι πρόκειται για καταστάσεις ελλιπείς και σχετικά μόνο αξιόπιστες, αφού δεν έχουν επικαιροποιηθεί.

Χάρης Δούκας και Αννα Διαμαντοπούλου με αντίστοιχες επιστολές έβαλαν τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας σε αναμμένα κάρβουνα καλοκαιριάτικα, ζητώντας αυξημένες εγγυήσεις εγκυρότητας της διαδικασίας. Οπως υποστηρίζουν, το Μητρώο Μελών που πήραν με αξιοσημείωτη βραδυπορία στα χέρια τους μοιάζει περισσότερο με τηλεφωνικό κατάλογο που περιλαμβάνει μόνο ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, δεν συνέβη την προηγούμενη φορά. Αυτό, όπως προσθέτουν, σημαίνει ότι δεν ξεκινούν όλοι οι υποψήφιοι από την ίδια αφετηρία και με τις ίδιες δυνατότητες για μια έντιμη προεκλογική μάχη.

Ζητούν ακόμα και οι δύο την προμήθεια τουλάχιστον 1.400 νέων tablets, τα οποία θα αναλάβουν έμπειροι χειριστές, καθώς και να προηγηθούν οι απαραίτητες δοκιμές ώστε να προληφθούν πιθανά απρόοπτα.

Η πλευρά Ανδρουλάκη προσπαθεί να υποβαθμίσει την όλη συζήτηση, παραπέμποντας στο καλό προηγούμενο του 2021, και προτρέπει τους υποψηφίους να αναδείξουν τα θετικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας, χωρίς περιττούς εσωκομματικούς ανταγωνισμούς που θολώνουν το μήνυμα αναγέννησης που πρέπει να σταλεί στους πολίτες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ζητά η κ.Διαμαντοπουλου πρόσβαση στο μητρώο μελών του ΠΑΣΟΚ όταν η ίδια απέχει από το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά. Είχε έρθει πολύ κοντά στη ΝΔ και παρά λίγο να την τοποθετήσει σε θέση ο Μητσοτάκης. Τώρα ζητάει να ψηφιστεί από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ για την θέση του προέδρου, που εάν εκλεγεί θα λειτουργήσει ως δεκανικι του Μητσοτάκη,διότι στις επόμενες εκλογές όποτε και να γίνουν αυτοδυναμία δεν θα υπάρχει. Κυρία μου ανήκετε στο παρελθόν και δεν έχετε θέση στο μέλλον εάν υπάρχει για το ΠΑΣΟΚ. Επαγγελματίας πολιτικός είστε τίποτε παραπάνω. Από νομάρχης Καστοριάς μετέπειτα φυτευτη ευρωβουλευτής αργότερα βουλευτής πορεία που έφτασε στο τέλος της διαδρομής. Αρκετά πια τη σύνταξή σας και στο σπίτι σας, ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες που προσφέρατε στη χώρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This