Δεν φταίει η ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Η φωτιά ήταν «Γούι», μικρομέγαλη και τα πεύκα επιθετικά!

Και αν δεν σας έπεισαν η Βούλτεψη και ο Άδωνις, υπάρχει και το επιστημονικό «ξέπλυμα» του Συνολάκη

Must Read

Από τη μια οι «χαοτικές κηλιδώσεις», από την άλλη η μικρό-mega φωτιά της Βούλτεψη και τα επιθετικά πεύκα του Άδωνι, ακούσαμε και για το WUI δια στόματος Συνολάκη και τώρα είμαστε βέβαιοι. Ευθύνες για την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα και έφτασε σχεδόν 8 χιλιόμετρα από το Σύνταγμα, έχει οποιοσδήποτε άλλος εκτός από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή άλλωστε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, «μαθαίνει» και γίνεται καλύτερη κάθε φορά που μια φωτιά ξεφεύγει. Για την ακρίβεια, καλύτερη στις δικαιολογίες, θα προσθέταμε εμείς.

Πέρα από όσους φορούν τον μανδύα του παντογνώστη, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Συνολάκης, ως πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής έρχεται να δώσει τις πιο… απίστευτες πειστικές εξηγήσεις, από επιστημονικής πλευράς πάντα.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Συνολάκης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα εκκένωνε το Μάτι σε 20 λεπτά, η φωτιά που έκανε στάχτη πάνω από 100.000 στρέμματα στη βορειοανατολική Αττική, αφήνοντας πίσω καμένες περιουσίες και μια νεκρή, ήταν φωτιά «WUI».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ΕΡΤ, οι φωτιές Wildland Urban Interface ξεσπούν σε περιαστικά δάση, δηλαδή στα όρια μεταξύ δάσους και οικισμών. Βέβαια η φωτιά ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, αλλά αυτό μάλλον το ξέχασε. Σε ερώτηση που δέχτηκε για τον λόγο που οι φλόγες μπήκαν στον αστικό ιστό, ο κ. Συνολάκης απάντησε με τρόπο που μας άφησε άφωνους, όπως συνέβη και με τη Σοφία Βούλτεψη.

«Ο αστικός ιστός έχει εισφρύσει και πολλές φορές ανεξέλεγκτά στα περιαστικά δάση» είπε ο Κ. Συνολάκης με τον μέσο τηλεθεατή να αντιλαμβάνεται ότι δεν μπήκε η φωτιά στον αστικό ιστό, αλλά ο αστικός ιστός μπήκε στο δάσος.

Όσο για το πως φτάσαμε στο να βλέπουμε εικόνες πύρινης κόλασης στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, ο κ. Συνολάκης δεν είχε κάποια εξήγηση, ενώ περιορίστηκε να δηλώσει ότι… «χρειάζεται να γίνει ανάλυση». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού μας κάλεσε να σταθούμε στο ότι η φωτιά έσβησε: «Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε επιθετική πρώτη προσβολή της πυρκαγιάς, δηλαδή η πυρκαγιά ανιχνεύτηκε μέσα σε πέντε λεπτά. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να γίνει ανάλυση, σαν αυτή που είχα κάνει πριν έξι χρόνια με το Μάτι, για να δούμε αν υπήρχαν εναλλακτικά μέσα αντιμετώπισης. Αν δεν γίνει ανάλυση δεν μπορεί να πει κανείς αν υπήρχαν σενάρια. Αφού η πρώτη προσβολή έγινε μέσα σε πέντε λεπτά αλλά ας κάτσουμε στο γεγονός ότι μία μεγάλη πυρκαγιά με πολλαπλά μέτωπα σε δύσβατο σημείο, μέσα σε 48 ώρες. Εγώ προσωπικά φοβόμουν ότι η πυρκαγιά θα έκαιγε και σήμερα. Ας σταθούμε στο γεγονός ότι η φωτιά έσβησε» δήλωσε ο ακαδημαϊκός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που όπως φαίνεται ανέλαβε ρόλο «πλυντηρίου».




 

Η μικρό-mega φωτιά, το Τολέδο και τα πεύκα

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στο Πρώτο Θέμα, κατηγόρησε τα… πεύκα. Σύμφωνα με τον ίδιο: «το πεύκο από μόνο του είναι ένα δέντρο που καίγεται πάρα πολύ εύκολα και όταν έχει προηγηθεί ξηρασία ακόμα ευκολότερα και όταν έχει 8 μποφόρ ακόμα ευκολότερα. Αυτά είναι αυτονόητα πράγματα. Δηλαδή όποιος δεν τα λέει. Το Μέγα Αλέξανδρου Βαβυλώνα να φέρεις, τα πευκοδάση, σε αυτές τις συνθήκες καίγονται. Και δεν καίγονται μόνο στην Ελλάδα. Καίγονται στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Νότια Γαλλία, στην Τουρκία, παντού» είπε ο Άδωνις σε ρόλο περιβαλλοντολόγου.

Το κορυφαίο ρεσιτάλ ωστόσο δόθηκε από την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη. Στη νέα της εμφάνιση στον ΣΚΑΪ με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε τη βορειοανατολική Αττική, η «άριστη» υφυπουργός ανέλαβε διπλό ρόλο: αυτόν του πυρομετεωρολογου παγκόσμιας εμβέλειας (μιλάμε για αυθεντία χωρίς σύνορα…) και αυτόν του φωτεινού παντογνώστη! Όπως μας ενημέρωσε «ήταν μικρο-mega πυρκαγιά… έχει και στο Τολέδο».

 

Με τα χέρια στις τσέπες

Όλα τα παραπάνω ακούστηκαν σήμερα την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μακριά από τους πολίτες, βρέθηκε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας για να δώσει νέο σόου στις κάμερες, μετατρέποντας σε κομπάρσους τους ήρωες πιλότους των πυροσβεστικών. Από αυτά που είπε, δύο ήταν τα σημαντικότερα σημεία. Η δήλωσή του ότι με κάθε φωτιά που ξεφεύγει γίνονται καλύτεροι και η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ενισχυθεί ο στόλος των εναέριων μέσων. Να βολευτούμε με όσα έχουμε είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Μου κάνει εντύπωση ότι όλοι οι βουλευτές του Βόρειου τομέα έχουν εξαφανισθεί. Κανένας δεν ήταν δίπλα στους συμπολίτες του. Φαίνονται τόσο σίγουροι για τη ψηφο καθώς έχει αποδειχθεί ότι κερδίζεται επικοινωνιακά και όχι με το έργο τους. Για το λόγο αυτό οι πολίτες Βριλησσίων, Πεντέλης κλπ να μην διαμαρτύρονται.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This