Αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης στην «παράσταση» Μητσοτάκη για τα καμένα στην Πεντέλη

Πυρ ομαδόν

Must Read

Ο… θίασος του Κυριάκου Μητσοτάκη και η καθυστερημένη «παράσταση» στις πυρόπληκτες περιοχές έγινε δεκτά την Τρίτη με γιουχαΐσματα και κράξιμο από τους πολίτες στην Πεντέλη. Η Αντιπολίτευση σχολιάζει την παρουσία του πρωθυπουργού και την διυπουργική σύσκεψη για τα καμένα στην βορειοανατολική Αττική σκωπτικά και θέτει ερωτήματα.




 

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης να μην παριστάνει τον περισπούδαστο τεχνοκράτη όταν επί διακυβέρνησής του έχει καεί το 2,8% της χώρας»

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Σε προστατευμένο περιβάλλον, με τα ΜΑΤ απέναντι στους πολίτες που διαμαρτύρονταν, με κλειστούς τους δρόμους προς την Πεντέλη, ο Κυρ. Μητσοτάκης εδέησε να επισκεφτεί τις καμένες περιοχές της πρωτεύουσας, μια βδομάδα και πλέον μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Το πλέον λυπηρό, ωστόσο, είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είχε τίποτα χειροπιαστό να πει, πέρα από χιλιοειπωμένες εξαγγελίες σε νέο περιτύλιγμα.

Θα καθαριστούν τα καμένα, θα φτιαχτούν «ειδικά σχέδια» και θα γίνουν νέες «μελέτες».

Ενδεικτικά:
Εξήγγειλε καθαρισμούς εντός των οικισμών που εισέβαλε η φωτιά στο πλαίσιο του προγράμματος anti-nero και της έκτακτης επιχορήγησης του Υπ. Εσωτερικών προς τους δήμους. Μόνο που σκοπός του προγράμματος “antinero” δεν είναι το κλάδεμα και ο καθαρισμός, αλλά η δημιουργία μεγάλων αντιπυρικών ζωνών για να μην επεκτείνεται μια δασική πυρκαγιά.
Εξήγγειλε μελέτες που θα ανατεθούν στον ΟΦΥΠΕΚΑ και στις δασικές υπηρεσίες. Δηλαδή επιβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν σοβαρές μελέτες αντιπυρικής προστασίας.
– Αναφέρθηκε στα δισ. για την αναβάθμιση των συστημάτων και των υποδομών της πολιτικής προστασίας, αλλά ξεχνά πως στο πρόγραμμα «Αιγίς» η εξέλιξη είναι αργή και οπισθοβαρής. Η χώρα χρειάζεται ένα πιο φιλόδοξο εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει πολλά σοβαρότερα μέσα για την πολιτική προστασία και την πρόληψη. Με διαφάνεια και χωρίς κατασπατάληση των πόρων υπέρ των “ημετέρων της κυβέρνησης.

Προσπάθησε μάλιστα για μια ακόμη φορά να βάλει μπροστά την «ατομική ευθύνη», αναφερόμενος σε εποπτικά εργαλεία, δυνατότητες ελέγχων και κυρώσεων και την πολιτική για τους καθαρισμούς οικοπέδων».

Η Πολιτεία οφείλει, μέσα από το πρόγραμμα anti-nero, να υπηρετήσει την αποστολή της για τη μείωση της καύσιμης ύλης σε μια δασική έκταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να παριστάνει τον περισπούδαστο τεχνοκράτη της αριστείας όταν επί διακυβέρνησής του έχει καεί το 2,8% της χώρας. Ας σηκώσει μια φορά πραγματικά τα μανίκια, γιατί αλλιώς η ζημιά που προκαλεί η ανύπαρκτη πολιτική του στην πυροπροστασία θα χρειαστεί προσπάθειες δεκαετιών για να αντιστραφεί.»

ΚΚΕ: Κυβερνητική φιέστα

«Μια ακόμη κυβερνητική φιέστα με “σχέδια” πάνω στα καμένα μόνο περαιτέρω οργή προκαλεί και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκαλύψει το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της πολύπαθης από τις καταστροφικές πυρκαγιές Βορειοανατολικής Αττικής, με την πρόσφατη να σβήνει λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Προφανώς εδώ εντοπίζει ο πρωθυπουργός τα “βήματα προόδου” της κυβέρνησης του. Ντροπή!

Η αναγκαία συζήτηση για την επόμενη μέρα μπορεί να γίνει μόνο σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης και του αστικού κράτους, που δεν έχει κανένα απολύτως σχεδιασμό αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη! Άλλωστε και το περίφημο κυβερνητικό «σχέδιο των 10 σημείων» κινείται στην ολέθρια πεπατημένη και γνωστή από ανάλογες καταστροφές λογική. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ούτε να δώσει λύση στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστροφών, γιατί αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που αντιμετωπίζει ως κόστος την προστασία της ζωής του λαού, που εμπορευματοποιεί τα δάση και που μας έφτασε να μετράμε συνεχώς καμένες δασικές εκτάσεις και λαϊκές περιουσίες!

Η κυβέρνηση στη γνωστή λογική “μετατροπής της καταστροφής σε ευκαιρία”, εντείνει την εμπορευματοποίηση των δασών αφού παραδίνει τη διαχείριση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους, με τα λεγόμενα “υβριδικά” σχήματα, με πιλοτική εφαρμογή στα 1,4 εκ. στρέμματα δασών της Αττικής.

Το λεγόμενο “ειδικό σχέδιο για την αντιπυρική προστασία και την ανάταξη των δασών και των ρεμάτων της Αττικής”, είναι αποσπασματικό, χωρίς καμιά ουσιαστική αξία, αφού δεν εντάσσεται στο πλαίσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών της Αττικής και συνδυασμένης αντιμετώπισης όλων των κίνδυνων (πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ).

Αντίστοιχα, προκαλεί και η εξαγγελία για αναδασώσεις των 58.340 στρεμμάτων αφού αφορά μόλις το 5% των καμμένων εκτάσεων της Αττικής των τελευταίων χρόνων. Ενώ το ειδικό πρόγραμμα «πρασινίζω τον κήπο μου – πρασινίζω την Πεντέλη» μετατρέπει ως συνήθως την κρατική – κυβερνητική ευθύνη πλήρους αποκατάστασης αναδάσωσης και βελτίωσης του καμμένοι δάσους σε ατομική ευθύνη.

Ταυτόχρονα, τα μέτρα αποζημίωσης όπως και σε προηγούμενες καταστροφές σε καμιά περίπτωση δεν εξασφαλίζουν την πλήρη και 100% αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους πληγέντες.

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις διεκδικήσεις των μαζικών φορέων της περιοχής για:

– Την αποζημίωση στο 100% των ζημιών όσων υπέστησαν καταστροφές στις περιουσίες τους.

– Τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.

– Την απόδοση 100% αποζημίωσης επίσης σε όσους υπέστησαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών, στο ρεύμα και στο νερό.

– Την ολική αποκατάσταση του φυσικού και δασικού πλούτου που καταστράφηκε. Να κηρυχτούν αναδασωτέες όλες οι δασικές περιοχές που καταστράφηκαν. Καμία σκέψη για νέες επενδύσεις από τα επιχειρηματικά κοράκια.

Το κρίσιμο για τον λαό μας είναι να μη δείξει καμιά ανοχή, να μην συμβιβαστεί με αυτό το συνεχές έγκλημα σε βάρος της ζωής του. Να δυναμώσει τον αγώνα για ουσιαστική πρόληψη και προστασία, σε σύγκρουση με την πολιτική “κόστους – οφέλους” της ΕΕ, των κυβερνήσεων και του κράτους που έχει ως αποτέλεσμα τα συνεχή εγκλήματα σε βάρος του φυσικού πλούτου και της ίδιας του της ζωής!»

Βελὀπουλος: Η κυβέρνηση αποκρὐπτει την καταστροφή

«Μαθημένοι στα ψέμματα η ΝΔ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός παίζουν, δυστυχώς, με την δυστυχία των Ελλήνων και τα καμμένα σπίτια. Μιλούν για 100, 140, 150, όταν ο ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, ο Ευρωπαϊκός φορέας, μιλάει για 1.238 κτίσματα. Την αλήθεια λοιπόν την φτιάχνει κανείς, ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμμα η ΝΔ, παραφράζοντας τον Οδυσσέα Ελύτη. Και ψεύτες και ανίκανοι




 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This