Τουρκικό drone εντός των χωρικών μας υδάτων – Ο Ερντογάν επιβάλλει διά των όπλων το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο «σουλτάνος» κατακερματίζει την ελληνική κυριαρχία αξιοποιώντας τη δειλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη - Το drone υπερύπταται πάνω από το ιταλικό ερευνητικό ελέγχοντας τις έρευνες

Must Read

Δεν χάνει από τα μάτια της η Άγκυρα το ιταλικό σκάφος «Ievoli Relume», που διενεργεί έρευνες για λογαριασμό της Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κάσου. Μετά τη φρεγάτα F-493 TCG Gelibolu, που παρακολουθούσε το προηγούμενο 24ωρο τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους, η Τουρκία «σήκωσε» drone προκειμένου να έχει εικόνα και από τον αέρα για να παρακολουθεί το ιταλικό πλεούμενο.

  • Από τον Νίκο Σταυρουλάκι, εφημερίδα «δημοκρατία»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό drone κινήθηκε εντός του FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας παραβίαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας ενώ επιτηρούσε το ιταλικό σκάφος, πετώντας μέσα στον Ελληνικό Εναέριο Χώρο των 10 ναυτικών μιλίων.

Δεν έχει διευκρινιστεί, εν προκειμένω, εάν το τουρκικό drone απονηώθηκε από την τουρκική φρεγάτα ή ήλθε από τα μικρασιατικά παράλια. Είναι γνωστό ότι το εύρος του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) είναι 10 ν.μ., ενώ το εύρος των Εθνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ) είναι 6 ν.μ., γεγονός για το οποίο η Άγκυρα διαμαρτύρεται, προκειμένου να επιτύχει στο μέλλον περιορισμό και του ΕΕΧ στα 6 ν. μίλια.

Εντυπωσιακή είναι η σιωπή της κυβέρνησης για τα διαρκή περιστατικά απομείωσης της εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία, ενώ και τα Μέσα Ενημέρωσης «έκρυψαν» το θέμα, προτιμώντας να ασχοληθούν με την… πανσέληνο -προφανώς με κυβερνητικές οδηγίες-, αντί να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για την ανεκδιήγητη τουρκική συμπεριφορά, που μετατρέπει την Ελλάδα σε μπανανία, χώρα δεύτερης κατηγορίας, με περιορισμούς στη λήψη αποφάσεων.

Το χθεσινό (20/8) πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας»

Να σημειωθεί ότι σήμερα λήγει η NAVTEX που εξέδωσε ο Υδρογραφικός Σταθμός Ηρακλείου Κρήτης με αριθμό 821/24, με διάρκεια 20 έως 21 Αυγούστου, με την οποία το ιταλικό σκάφος επανήλθε στη θάλασσα της Κάσου, αλλά στη νοτιοανατολική θαλάσσια περιοχή, δηλαδή στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που ενοχλούσε την Άγκυρα, επειδή επηρέαζε την ισχύ του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Με την ουρά στα σκέλια

Με την επαναφορά του ιταλικού σκάφους στην περιοχή, η Αθήνα επιχείρησε να αποδείξει ότι δεν επηρεάζεται από τις αιτιάσεις της Άγκυρας και πως συνεχίζεται κανονικά το πρόγραμμα πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο, επιτυγχάνοντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: υποχρεώθηκε, με την ουρά στα σκέλια, να εκδώσει NAVTEX, με την οποία το «Ievoli Relume» θα έπρεπε να κινηθεί αυστηρά εντός των ΕΧΥ, έχοντας τον τουρκικό μπαμπούλα να επιτηρεί τις κινήσεις του ιταλικού σκάφους.

Ievoli Relume

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να υποστηρίξει ότι η τουρκική φρεγάτα δεν πλέει κοντά στο ιταλικό πλοίο, αλλά κινείται εκτός των ΕΧΥ, αποδεχόμενη στην ουσία τη «φυλακή» των 6 ν.μ. στην οποία την έχει κλείσει η Άκυρα.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα επιλέγει να αφήσει το ιταλικό σκάφος (το οποίο, εννοείται, ενεργεί με ελληνική εντολή και μόνον) «απροστάτευτο», χωρίς την παραμικρή παρουσία σκάφους του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ή έστω σκάφους ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού.

Με κάθε ανάγνωση των γεγονότων, η Αθήνα δείχνει να υποτάσσεται πλήρως στις τουρκικές αιτιάσεις, ενώ με τη στάση της (παρά τον χαρακτηρισμό «παράνομο» για το τουρκολιβυκό μνημόνιο) ουσιαστικά συμπεριφέρεται σαν να το αναγνωρίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιταλικό ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει τις ερευνητικές εργασίες του, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε ουσιαστικό για την ελληνική πλευρά. Επί του πεδίου, η Άγκυρα έχει επιβάλει το παιχνίδι της και με την παρουσία της δηλώνει ότι τίποτα πλέον δεν μπορεί να γίνει στο Αιγαίο χωρίς την έγκρισή της.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This