Μητσοτάκη στον Σρόιτερ: «Ήταν λάθος η κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής»

Must Read

Διπλωματική δράση αναλαμβάνει η Ελλάδα όσον αφορά την κρίση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις.

Με φόντο τον αποκλεισμό της χώρας μας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να αντιδράσει, ακόμα και με βέτο σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής αλλά και σε αυτό των υπουργών Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινή συνέντευξή του στον Alpha. «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, εφόσον δεν τεθεί ως προϋπόθεση να ακυρωθεί το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Θα βάλουμε βέτο στην Ε.Ε., ακόμα και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» τόνισε ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης στρατηγός, Χαλίφα Χαφτάρ, λίγη ώρα πριν προσγειωθεί στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, παράλληλα, προανήγγειλε επικοινωνία του με την Άνγκελα Μέρκελ αύριο για το θέμα αυτό, ενώ έκανε γνωστό ότι έστειλε επιστολές στους Ευρωπαίους ομολόγους του και σε αξιωματούχους των Βρυξελλών με τις ελληνικές θέσεις. Εφόσον τουρκικό πολεμικό πλοίο μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται», ενώ ακόμη μία φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, μόνο όμως για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.
Για την οικονομία ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Υλοποιούμε σχέδιο μείωσης φορολογικών συντελεστών, που το υπηρετούμε σωστά. Υπάρχουν ήδη ψηφισμένα μέτρα. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι θα μπορούμε να κόψουμε και την εισφορά αλληλεγγύης, θα αρχίσει να περιορίζεται εντός του 2020, νομίζω ότι μπορεί να καταργηθεί το 2021».

Η δυνατότητα για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τόνισε ο πρωθυπουργός, θα προκύψει από την απόδοση της οικονομίας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2020 θα είναι στο 3%.

Σχετικά με την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Χαίρομαι που η επιλογή μου στο πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου φαίνεται να συγκεντρώνει ευρεία συναίνεση». Εκτίμησε ακόμη ότι «θα είναι μια εξαιρετική Πρόεδρος. Έχει τα εχέγγυα για να εκπροσωπήσει τη χώρα στο εξωτερικό, είναι άνθρωπος της εποχής της, του 21ου αιώνα».

Ερωτηθείς για τον Προκόπη Παυλόπουλο είπε: «Ήταν ένας καλός Πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος, σέβομαι και εκτιμώ την προσφορά του, όμως έπρεπε ένα πρόσωπο να διαλέξω. Και εξήγησα τους λόγους που επέλεξα την κυρία Σακελλαροπούλου και όχι τον κ. Παυλόπουλο, και είμαι περήφανος για την επιλογή που έκανα». Ο πρωθυπουργός δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος για το γεγονός ότι δεν είχε ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο το 2015. «Δεν διέπραξα κάποιο σφάλμα τότε, όμως το 2020 δεν είναι το 2015» σημείωσε.

Αιτιολογώντας την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε το λάθος του: «Το ρολόι του χρόνου δεν γυρίζει πίσω. Εάν ήξερα όσα γνωρίζω σήμερα τον Ιούλιο, δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό έσπευσα να το ξανασυστήσω. Ουδείς αλάθητος, όπου εντοπίζουμε λάθη και παραλείψεις με θάρρος θα τα διορθώνω» είπε, αν και υπογράμμισε ότι «η πολιτική μας είναι απολύτως σωστή».

Για τις αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες με αφορμή το μεταναστευτικό είπε: «Καταλαβαίνω απόλυτα τον προβληματισμό των κατοίκων. Θα στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και με πλαίσιο αντισταθμιστικών οφελημάτων. Είναι εθνική επιλογή. Καταλαβαίνω τον σκεπτικισμό, αλλά ο σχεδιασμός μας είναι προς όφελός τους. Γι’ αυτό επέλεξα και έναν τοπικό βουλευτή, τον κύριο Μηταράκη».

Για την ασφάλεια των πολιτών ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη πρόοδο στο κέντρο της Αθήνας και στα Εξάρχεια, οι γειτονιές αποδίδονται πίσω στους κατοίκους τους βήμα βήμα, όπως έχει σχεδιαστεί».

Παράλληλα, απέρριψε τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, το 2023, ενώ σχολιάζοντας τα περί ανασχηματισμού απάντησε ότι «δεν επίκειται άμεσα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This