Η Τουρκία οργιάζει, το ΥΠΕΞ κουρνιάζει

Οι γείτονες συνεχίζουν να προκαλούν, αλλά το υπουργείο θριαμβολογεί για το «Hackathon» που θα διοργανώσουν οι δύο χώρες

Must Read

Με τους Τούρκους στα 6 μίλια από τις ελληνικές ακτές, τη χώρα υπό τουρκική επιτήρηση και την κυβέρνηση να σνομπάρει τον λαό, μη παρέχοντας την παραμικρή δημόσια ενημέρωση για το τι συμβαίνει στα Ελληνοτουρκικά και πώς διαχειρίζεται την αδιάλειπτη τουρκική επιθετικότητα, πανηγυρισμοί για την από κοινού διεξαγωγή του λεγόμενου «Hackathon Ελλάδας – Τουρκίας 2024» ακούγονται σαν θεατρική παράσταση σε εποχή λιμού.

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι, εφημερίδα «δημοκρατία»

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ φιλοξενεί κοινή δήλωση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Κώστα Φραγκογιάννη και Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, με την οποία προαναγγέλλουν τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου «ράλι καινοτομίας», που «προωθεί τη συνεργασία των δύο εθνών», όπως σχετικά αναφέρεται.

Το «Hackathon» γεννήθηκε στα χρόνια της πληροφορικής επανάστασης ως μαζική, εντατική διαδικασία συνεύρεσης επιστημόνων, στελεχών και ειδικών περί την πληροφορική, που συζητούν προκειμένου να παραχθούν «ιδέες» αξιοποιήσιμες από την τεχνολογία του μέλλοντος… Προκύπτει ως συνδυασμός των λέξεων Hack (ιππεύω-καλπάζω) και Marathon (Μαραθώνιος), καθώς διαρκεί 24-48 ώρες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των δύο υπουργών, «κύριος τομέας, στον οποίο θα επικεντρωθεί το “Hackathon”, είναι οι έξυπνες πόλεις. Σε αυτόν περιλαμβάνονται καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της ζωής στις πόλεις μέσω της τεχνολογίας, την αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών προκλήσεων, την προώθηση της βιωσιμότητας και τη βελτίωση της ασφάλειας και των μηχανισμών αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών».

Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε νέους των δύο χωρών, μαθητές, φοιτητές, στελέχη νεοφυών επιχειρήσεων και επιστήμονες από τις δύο χώρες. Θεωρείται ότι θα αποτελέσει ευκαιρία «γεφύρωσης πολιτισμών» συνεισφέροντας σε λύσεις καθημερινότητας.

Επειδή «έπιασε» η διπλωματία των σεισμών και η διπλωματία των πυρκαγιών, οι τεχνοκράτες του ΥΠΕΞ δοκιμάζουν τώρα τη «διπλωματία της πληροφορικής», τη στιγμή μάλιστα που οι νέοι της μίας χώρας γαλουχούνται, από τα σχολικά τους χρόνια, στα επεκτατικά δόγματα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Και ενώ έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η Αθήνα σιωπά για όσα συμβαίνουν στην Κάσο, αποδεχόμενη την «υποχρέωση» να ενημερώνει την Τουρκία για κάθε δραστηριότητα ή πρωτοβουλία εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης πετάει την μπάλα στην εξέδρα: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βάλει στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας, ούτε να υποχωρήσει από τις “κόκκινες γραμμές”» ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Πιστεύουμε στον διάλογο, αλλά, σε αντίθεση με τις κορόνες που ακούγονται από κόμματα, κυρίως των άκρων, είναι δυστυχώς επίμονη η προσπάθεια κάποιων να βάλουν την Ελλάδα σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι είναι. Διάλογος δεν σημαίνει και συμφωνία, κάθε φορά αξιολογούμε τα δεδομένα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι να πει κι αυτός!

Στην πρωτοφανή αδιαφορία της κυβέρνησης να ενημερώσει για το «τι κάνει» στα Ελληνοτουρκικά αναφέρεται εκ νέου η τομεάρχις Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλο αυτό το διάστημα «η τουρκική επιθετικότητα συνεχίστηκε, φανερώνοντας το πώς αντιλαμβάνεται η τουρκική κυβέρνηση τα “ήρεμα νερά στο Αιγαίο”» σημειώνει η Ρένα Δούρου, τονίζοντας πως «οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν αν, με την παθητική της στάση και το δόγμα του δεδομένου συμμάχου, ζημιώνει τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This