Προς δυσμενείς αλλαγές στο επίδομα ανεργίας

Τι υποστήριξε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως - Το σχέδιο να «σπάσει» σε δύο μέρη

Must Read

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να εφαρμόζει την έκθεση Πισσαρίδη ως Ευαγγέλιο, τέσσερα χρόνια μετά τη δημοσίευσή της, και αυτό συνεπάγεται δυσμενείς αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών που ούτε η Τρόικα δεν τόλμησε να επιβάλει την εποχή των Μνημονίων.

Ετσι συμβαίνει και με το επίδομα ανεργίας, η χορήγηση του οποίου αλλάζει δραστικά, με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως να υποστηρίζει ανερυθρίαστα πως στοχεύει στην εφαρμογή ενός πιο δίκαιου και πιο ανταποδοτικού συστήματος.

Σε ραδιοφωνική της συνέντευξη τόνισε ότι «η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός, εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινά η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση. «Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τις ευάλωτες εκείνες ομάδες, μας ενδιαφέρει να τονώσουμε την απασχόληση» ανέφερε σχετικά η κυρία Κεραμέως και σημείωσε ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

Νίκη Κεραμέως

«Σας θυμίζω ότι παραλάβαμε την ανεργία στο 17,9% περίπου το 2019. Τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, τα προσωρινά στοιχεία, έδειξαν την ανεργία κάτω από το 10%, στο 9,6%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Οπότε το 9,6% είναι το πιο δύσκολο τώρα» δήλωσε, εξηγώντας ότι πλέον φτάνουμε στο πιο δύσκολο τμήμα της ανεργίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσω ενός εξαιρετικού μηχανισμού που διαθέτει με στόχο οι πληροφορίες που θα συλλέγει να διοχετεύονται συνολικά στον τομέα της εργασίας, στην κοινωνία, προκειμένου να ενημερώνεται για τις τάσεις στην αγορά εργασίας και τις ανάγκες που θα ανακύψουν τα επόμενα χρόνια. «Ολα αυτά τα στοιχεία να είναι περισσότερο γνωστά στον χώρο της εργασίας και να επικεντρωνόμαστε στο να καλλιεργούμε εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζεται η κοινωνία προκειμένου ακριβώς ο κόσμος να βρίσκει τη δουλειά που θέλει» ανέφερε η κυρία Κεραμέως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα ανεργίας θα «σπάσει» σε δύο μέρη, ένα σταθερό για όλους τους ανέργους και ένα ανταποδοτικού χαρακτήρα, αναλόγως του μισθού και των εισφορών που έχει καταβάλει κάποιος κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Επιπλέον, το ύψος του θα είναι αυξημένο κατά τους πρώτους μήνες, ως ποσοστό του τελευταίου μισθού του ανέργου, αλλά θα βαίνει μειούμενο προϊόντος του χρόνου.

Ενα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι αναφέρει πως τους πρώτους τρεις μήνες το επίδομα ανεργίας θα ανέρχεται στα 580 ευρώ (στο 70% του κατώτατου μισθού), έναντι 509 ευρώ που είναι σήμερα (στο 61,4% του κατώτατου). Στα επόμενα τρίμηνα θα μειώνεται στο 60% ή 50% του μισθού, ως ένα κίνητρο για να δεχθεί ο άνεργος τις προτάσεις για δουλειά από τους εργασιακούς συμβούλους της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This