Στο GLOBSEC Forum 2024, στην Πράγα, μίλησε το Σάββατο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με θέμα «Σημερινές Απειλές, Αυριανές Προτεραιότητες». Ο Νίκος Δένδιας υπερτόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη «η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει δική της αμυντική βιομηχανία».
«Όχι για σκοπούς ανταγωνισμού, αλλά για να είμαστε σε θέση να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τον αληθινό σκοπό της Ένωσης, που είναι η δημιουργία ενός κοινού τόπου με ανθρώπινα δικαιώματα, Δημοκρατία και ελευθερία του λόγου. Πρέπει να είμαστε σε θέση να τα υπερασπιστούμε. Ναι, έχουμε το ΝΑΤΟ για αυτόν τον λόγο. Όντως έχουμε το ΝΑΤΟ και πάλι καλά που έχουμε το ΝΑΤΟ. Όμως πρέπει να κάνουμε αυτήν την δουλειά μόνοι μας και αυτή η δουλειά είναι συμπληρωματική της δουλειάς που κάνει το ΝΑΤΟ» εξήγησε ο κ. Δένδιας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην συζήτηση, την οποία συντόνισε η διευθύντρια σύνταξης της Le Monde, Sylvie Kauffmann, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Guido Crosetto, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, Martin Sklenár, ο συνιδρυτής και συνδιευθύνων σύμβουλος της Helsing Gundbert Scherf και η διευθύντρια για την Βόρεια Ευρώπη στο Atlantic Council, Anna Wieslander.
Ο κ. Δένδιας σχολίασε επίσης ότι στο ζήτημα της προσπάθειας συντονισμού των αμυντικών βιομηχανιών και επέκτασης των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης «η ΕΕ φάσκει και αντιφάσκει ως προς αυτό, καθώς υπολογίζει την αμυντική δυνατότητα βάσει χρέους και ελλείμματος. Αφού λέμε ότι πρέπει να καταβάλουμε τεράστια προσπάθεια για να καλύψουμε την απόσταση και ότι δεν έχουμε χρόνο, αυτό δεν μπορεί να ισχύει.
Πασχίζω καθημερινά, με τις δημοσιονομικές αναγκαιότητες του υπουργείου μου, προσπαθώντας να μεταμορφώσω τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτό που ονομάζουμε Ατζέντα 2030, στο επίπεδο του 21ου αιώνα. Ακριβώς επειδή έχω να αντιμετωπίσω αυτές τις δυσκολίες. Και έχω και την Ευρωπαϊκή Ένωση στην πλάτη μου -εξαιτίας των ελλειμμάτων και του χρέους- και δεν μπορώ να κάνω το ένα, δεν μπορώ να κάνω το άλλο, πρέπει να επαναπρογραμματίζω για μετά από 10-15 χρόνια».
«Οπότε, θέλω να πω, θα αποκτήσουμε Επίτροπο Άμυνας, τέλεια, ωραία. Τι θα κάνει ο Επίτροπος Άμυνας, αν εγώ δεν μπορώ να υπογράψω μια επιταγή; Γι’ αυτό, ας αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες όσον αφορά την Άμυνα. Αυτό θα ήταν το κυριότερο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον» συνέχισε.
Σχετικά με το αν υπάρχει πολιτική βούληση είπε: «Βλέπω τον απόλυτο κανόνα, τον κανόνα της ανάγκης για επιβίωση πίσω από όλα αυτά. Τώρα, αν οι δημοσιονομικοί κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντάξει, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιβιώσει, καταπληκτικά! Θα είχαμε τους κανόνες σε έναν βωμό, σαν τις πλάκες με τις Δέκα Εντολές του Μωυσή, αλλά θα είχαμε καταστραφεί από απολυταρχικές δυνάμεις του πλανήτη.
Προφανώς αυτό πάει πολύ μακριά. Κατανοώ πλήρως, μα πλήρως, την ανάγκη δημοσιονομικής ευθύνης, όμως αυτοί οι καιροί απαιτούν να παρθούν επιπλέον μέτρα».
Όσον αφορά στον νέο επίτροπο Άμυνας εκτίμησε: «Και φυσικά, όπως κάθε τι καινούργιο, ο νέος Επίτροπος Άμυνας θα είχε πρόβλημα στο να εδραιώσει τον ρόλο του, στο να δημιουργήσει κατανόηση σχετικά με τον ρόλο του, εντός καταρχάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα κράτη-μέλη, στις πρωτεύουσες. Διότι μέχρι σήμερα, αυτό ήταν αποκλειστικά εθνική απόφαση. Αυτό το γνωρίζουμε. Όμως προτιμώ να κρατήσω την αισιόδοξη άποψη. Είναι ένα βήμα. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Και όπως πάντα, τα μεγάλα πράγματα ξεκινούν με μικρά βήματα. Ας ενθαρρύνουμε λοιπόν αυτήν την προσπάθεια και ας δούμε πώς θα προχωρήσουμε από εκεί και πέρα».
Ο σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να δημιουργηθεί ένας τόπος όπου υπάρχει Δημοκρατία, υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχει ελευθερία του λόγου. Εξυπακούεται λοιπόν ότι για να υπάρξει τέτοιος τόπος στη Γη, πρέπει να είμαστε σε θέση να τον υπερασπιστούμε. Διότι δεν είναι… pic.twitter.com/FQRou7Q3JX
— Nikos Dendias (@NikosDendias) August 31, 2024
Δείτε επίσης:
- Πανικός στο Μαξίμου για τον Δένδια!
- «Άδειασε» ξανά τον Μητσοτάκη ο Δένδιας: «Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουμε ζωντανή απειλή»
Ἅς κοιτάξῃ νὰ φτιαχτοῦν στὴν Ἑλλάδα ἀμυντικὲς βιομηχανίες καὶ μετὰ ἄς ἐνδιαφερθῆ γιὰ τὴν (ἀνύπαρκτη) εὐρωπαϊκή ἄμυνα. Ἁνύπαρκτη ἐπειδὴ δὲν ὑπάρχει οὔτε θὰ ὑπάρξῃ κοινή (συναινετικὴ ἐννοεῖται) ἐξωτερικὴ πολιτική (βλ. λόγου χἀριν, τὴν Κύπρο).
Κοινή, μὲ τὴν ἔννοια ὑποταγῆς στὰ γερμανικὰ συμφέροντα, ὑπάρχει. Στὰ ἑλληνικὰ ὄχι.