Ελαφρύ στο ζύγι το «καλάθι» της ΔΕΘ

Κυρίως μεταρρυθμίσεις, παρά μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις, θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στην καθιερωμένη ομιλία του το προσεχές Σάββατο

Must Read

«Για το 2025 έχουμε 3 δισ. ευρώ και το 1 δισ. θα πάει στις συντάξεις». Με αυτήν τη φράση ο Κωστής Χατζηδάκης έδωσε το στίγμα των παρεμβάσεων που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «καλάθι» θα είναι μικρό και θα αφορά κυρίως μεταρρυθμίσεις, παρά μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του θα απορροφηθεί από τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις, ύψους 400.000.000 ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη του ομιλία το απόγευμα του προσεχούς Σαββάτο προς τους παραγωγικούς φορείς της βόρειας Ελλάδας αναμένεται να σταθεί σε φορολογικές παρεμβάσεις και στην ενίσχυση των εισοδημάτων, προκειμένου να στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά και συνταξιούχους. Με το τελικό πακέτο να «κλειδώνει» οριστικά κυριολεκτικά ελάχιστα 24ωρα πριν από την ομιλία του στο Βελλίδειο, αναμένεται να ανακοινώσει την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες αλλά και αλλαγές στη φορολόγησή τους.

Επιπλέον, θα μιλήσει για το ήδη ανακοινωμένο μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, την ώρα που εξετάζεται και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, δηλαδή είτε να μειωθεί κατά 50% η ΕΑΣ από τις επικουρικές και είτε να μειωθεί κατά 20% ή 25% στις κύριες συντάξεις.

Στο πακέτο της ΔΕΘ φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και η μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων, ώστε τα σπίτια που παραμένουν κλειστά για φορολογικούς λόγους να ανοίξουν και να νοικιαστούν. Ακόμη, εξετάζεται η αύξηση στο 5% (από το 3%) της έκπτωσης φόρου στους συνεπείς φορολογουμένους που εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με εφάπαξ καταβολή.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στο επίδομα ανεργίας, το οποίο θα μειώνεται με την πάροδο των μηνών και το ύψος του θα εξαρτάται και από τα χρόνια εργασίας και τις αποδοχές, ενώ αναμένεται να δοθούν κίνητρα για την εύρεση εργασίας. Παράλληλα, αναδιαμόρφωση θα υπάρξει στο επίδομα παιδιού και σε άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ.

Ωστόσο, μία εξαγγελία που αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον και τελικά φαίνεται πως δεν θα υλοποιηθεί είναι η εξίσωση των τριτέκνων και των πολυτέκνων.

Κεντρικό ζήτημα, στο οποίο αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι το στεγαστικό και η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι Μου», με τον δεύτερο κύκλο να περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι για την εύρεση στέγης.

Στις βασικές αλλαγές του προγράμματος συναντάμε τη διεύρυνση δικαιούχων ως προς την ηλικία (50 έτη από 39), τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, την ειδική μέριμνα για μηδενικό επιτόκιο για τρίτεκνους/πολύτεκνους αλλά και την παλαιότητα των ακινήτων.

«Ψαλίδι» από Χατζηδάκη: Πρέπει να σταθμίζουμε έσοδα και έξοδα, κρινόμαστε από τις αγορές

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έσπευσε να «ψαλιδίσει» τις όποιες προσδοκίες περί παροχών, εξηγώντας πως το ποσό που έχει εξοικονομηθεί έχει… τελειώσει προτού καν δοθεί.

«Πρέπει να σταθμίζουμε έσοδα και έξοδα, καθώς κρινόμαστε από τις αγορές. Με βάση τους δημοσιονομικούς κανόνες, έχουμε σενάρια για την αύξηση των δαπανών με τους ευρωπαϊκούς στόχους. Μας δίνει τη δυνατότητα να ανέβουμε 3 δισ. ευρώ:

  • 1 δισ. για αύξηση τακτικών δαπανών για πάγια έξοδα Δημοσίου και κυρίως δαπάνες παραπάνω για παιδεία και Υγεία.
  • 1 δισ. για αύξηση συντάξεων: 400.000.000 ευρώ παραπάνω λόγω αύξησης με μαθηματικό τύπο για συνταξιούχους και 600.000.000 ευρώ  παραπάνω για περισσότερους συνταξιούχους από πέρυσι,
  • 856.000.000 ευρώ παραπάνω για άμυνα.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το επίδομα παιδιού, η βελτίωσή του θεωρείται απαραίτητη, καθώς ούτως ή άλλως έχει καθυστερήσει. Ο λόγος είναι ότι τόσο οι κλίμακες των ποσών που χορηγούνται στους δικαιούχους γονείς όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια είναι ίδια με αυτά που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Θ. Φωτίου, το 2017. Ετσι, πλέον θεωρούνται πεπερασμένα και στην πράξη, καθώς μήνα με τον μήνα μειώνονται οι δικαιούχοι. Απόδειξη αυτού, το γεγονός ότι από τους περίπου 900.000 δικαιούχους πριν από τρία χρόνια, τον Ιούλιο έλαβαν το επίδομα μόλις 532.830 δικαιούχοι, κάτι που προκαλεί και ετήσια εξοικονόμηση της τάξης των 156.000.000 ευρώ.

Σήμερα για να λάβει κανείς το μέγιστο ποσό επιδόματος (70 ευρώ για ένα παιδί, 140 ευρώ για δύο παιδιά και 280 ευρώ για τρία παιδιά), πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα:

  • Εως 10.500 ευρώ για ένα παιδί.
  • Εως 12.000 ευρώ για δύο παιδιά.
  • Εως 13.500 ευρώ για τρία παιδιά.
  • Εως 15.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.

Παραδείγματα

Οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι: 1+1/2+1/4+1/4=2. Συνεπώς, το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 28.000 ευρώ/2=14.000 ευρώ. Αρα η οικογένεια εντάσσεται στη Γ’ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 56 ευρώ επίδομα τον μήνα.

Οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 18.800 ευρώ: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι: 1+1/2+1/4+1/4=2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 18.800 ευρώ/2=9.400 ευρώ. Αρα η οικογένεια εντάσσεται στη Β’ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 84 ευρώ επίδομα τον μήνα.

Οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ: Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι: 1+1/2+1/4+1/4=2. Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι: 12.000 ευρώ/2=6.000 ευρώ. Αρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α’ εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 140 ευρώ τον μήνα.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This