Σκάνδαλο! Όργιο απευθείας αναθέσεων στον Ερυθρό Σταυρό

Ενήμεροι για το μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος τόσο ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Must Read

Κατασπατάληση δημόσιου χρήματος σε άλλο… επίπεδο, με αδιαφανείς τρόπους, δηλαδή χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες, που θα πρέπει να εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη, φωτίζουν έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «κυριακάτικη δημοκρατία» για το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Πολλά από αυτά τα στοιχεία επιβεβαίωσε, μάλιστα, στην εφημερίδα και ο τέως (από τον προηγούμενο μήνα) πρόεδρος του νοσοκομείου Δημήτρης Μπαζίγος, ο οποίος έχει καταθέσει και σχετική μήνυση στις εισαγγελικές Αρχές, στην οποία, όπως μας ενημέρωσε, αναφέρει ότι μόνο το πρώτο πεντάμηνο του 2024 έχουν δαπανηθεί στον Ερυθρό Σταυρό 6.000.000 ευρώ με απευθείας αναθέσεις.

Ο κ. Μπαζίγος υποστηρίζει ότι απομακρύνθηκε περίπου πριν από έναν μήνα από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ακριβώς επειδή προσπάθησε να πολεμήσει αυτά τα φαινόμενα, για τα οποία ενημέρωσε με επιστολές του όχι απλώς τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, όπως τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, αλλά ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καμία αντίδραση

Στις επιστολές αυτές ο τέως πρόεδρος ανέφερε, για παράδειγμα, πως αν και το υπουργείο Υγείας στις αρχές του έτους κοινοποίησε εγκαίρως τους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία ώστε να δρομολογήσουν προγραμματισμό για αγορές υλικών και παρά το γεγονός πως και ο ίδιος ζήτησε επιτακτικά να προχωρήσει το θέμα, στον Ερυθρό Σταυρό…. δεν κουνήθηκε φύλλο! Προφανώς, κάπως έπρεπε να συνεχιστεί η «παράδοση» των απευθείας αναθέσεων.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία», μάλιστα, έλαβε γνώση της εσωτερικής αλληλογραφίας που απέστειλε ο κ. Μπαζίγος, προκειμένου να καταρτιστεί προγραμματισμός και άρα να δρομολογηθούν διαγωνιστικές διαδικασίες.

Έγγραφα πάνω – κάτω: Αλληλογραφία του τέως προέδρου του νοσοκομείου, Δημήτρη Μπαζίγου, ο οποίος ενημερώνει για την καθυστέρηση των διαγωνισμών και τον ανύπαρκτο προγραμματισμό προμηθειών

Υπηρεσιακό σημείωμα

Τον Ιανουάριο του 2024, για παράδειγμα, ο τέως πρόεδρος ζήτησε με υπηρεσιακό σημείωμα από τις διοικητικές υπηρεσίες να συντάξουν πίνακα προγραμματισμού για τις προμήθειες αγαθών, αναλώσιμων υλικών, αντιδραστηρίων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού κ.λπ., για το τρέχον έτος αλλά και για τις πιστώσεις επόμενων ετών. Ζήτησε επιπλέον ως εκ τούτου να αποστείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες την εισήγησή τους για όλα τα παραπάνω στο διοικητικό συμβούλιο.

Τον Ιούλιο του 2024, δηλαδή έξι μήνες αργότερα, ο κ. Μπαζίγος έστειλε ενημερωτική επιστολή στη διοικήτρια της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιαννούλα Νταβώνη, την οποία κοινοποίησε και στο γραφείο του υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, προκειμένου να ενημερώσει πως κανένας προγραμματισμός δεν έγινε για τις ανάγκες των μονάδων, με αποτέλεσμα τα πάντα να κινούνται μέσω απευθείας αναθέσεων. Δεν έλαβε, φυσικά, καμία απάντηση και ουδείς επικοινώνησε μαζί του, έστω από περιέργεια, αν όχι για εξακρίβωση των ισχυρισμών του (!)

Κεντρικό πρόσωπο στα όσα καταγράφει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» είναι, φυσικά, η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελπινίκη Ταβιανάτου, η οποία είχε γίνει γνωστή στο πανελλήνιο κυρίως από τις χορευτικές της φιγούρες σε γλέντι που είχε στηθεί σε κεντρικό χώρο του νοσοκομείου, μέσα από τον οποίο εκείνη την ώρα οι τραυματιοφορείς μετέφεραν ασθενείς. Στη νέα ιστορία, όμως, η κυρία Ταβιανάτου χορογραφεί κυρίως απευθείας αναθέσεις με κατατμήσεις, αφού ο Ερυθρός Σταυρός έχει συμβασιοποιήσει μόλις έξι από τους -έτσι κι αλλιώς- μετρημένους στα δάχτυλα διαγωνισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια (!).

Η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελπινίκη Ταβιανάτου, η οποία εμφανίζεται ως νόμιμη εκπρόσωπος του νοσοκομείου

Αποκαλύψεις

Η «δημοκρατία», εξάλλου, είχε αποκαλύψει και τον Φεβρουάριο του 2022 ότι ο Ερυθρός Σταυρός ήταν και πάλι ακέφαλος για έξι μήνες, δηλαδή χωρίς διοικητικό συμβούλιο (όπως είναι και σήμερα, μετά την απομάκρυνση του κ. Μπαζίγου), φυσικά με ευθύνη και τότε και τώρα του υπουργείου Υγείας. Στο ρεπορτάζ της εκείνη την περίοδο η εφημερίδα έκανε λόγο για «βροχή» απευθείας αναθέσεων με κορυφαία του χορού την κυρία Ταβιανάτου, η οποία απολαμβάνει τη στήριξη όχι μόνο του κ. Γεωργιάδη αλλά και συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ που έχουν εργαστεί δίπλα στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Λίγο μετά από εκείνο το δημοσίευμα της «δημοκρατίας», πρόεδρος στον Ερυθρό Σταυρό τοποθετήθηκε τελικά ο κ. Μπαζίγος. Μια σημαντική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά: από τον Απρίλιο του 2022 που ανέλαβε τα καθήκοντά του, και για έναν χρόνο, στον κ. Μπαζίγο είχε απαγορευτεί η πρόσβαση στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο, την οποία απέκτησε τελικά ύστερα από αδιάκοπες προσπάθειες έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή το 2023.

Η μήνυση του τέως προέδρου του νοσοκομείου Δημήτρη Μπαζίγου

Στη μήνυση την οποία κατέθεσε στις εισαγγελικές Αρχές, όπως πληροφορηθήκαμε, ο κ. Μπαζίγος, εκτός από τον τρομακτικό όγκο των απευθείας αναθέσεων, καταγγέλλει ακόμη πως:

  • Προκειμένου να παρακάμπτονται οι διαγωνισμοί, διάφορες υπηρεσίες και υλικά χαρακτηρίζονται «μοναδικά» από ιατρούς και άλλους υπαλλήλους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις «φωτογραφίζονται» προϊόντα συγκεκριμένων εταιριών.
  • Οταν πρόκειται για δαπάνες από 15.000 έως 30.000 ευρώ, αυτές εισάγονται για έγκριση στο Δ.Σ. με κατάτμηση σε υποποσά.
  • Οταν υπάρχουν αποφάσεις διαγωνισμών από το Δ.Σ. του νοσοκομείου, αυτοί δεν διενεργούνται χωρίς καμία αιτιολογία. Παράλληλα, πως όταν αποφασίζει το Δ.Σ. σύναψη συμβάσεων με παρόχους που προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, αυτές και πάλι δεν εφαρμόζονται χωρίς αιτιολογία.
  • Οι δαπάνες των τμημάτων εκτοξεύτηκαν παράλογα το πρώτο πεντάμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023 χωρίς αιτιολόγηση. Για παράδειγμα, η θωρακοχειρουργική κλινική πραγματοποίησε το πρώτο πεντάμηνο του 2023 συνολικά 90 μικροεπεμβάσεις, τα υλικά των οποίων στοίχισαν 163.000 ευρώ. Το πρώτο πεντάμηνο του 2024, αντίστοιχα, το κόστος των υλικών για 70 μικροεπεμβάσεις έχει φτάσει ήδη τα 200.000 ευρώ.
  • Η παραλαβή υλικών πραγματοποιείται μετά τη λήξη του ωραρίου χωρίς να λαμβάνει γνώση η αποθήκη, ώστε να ελέγχεται εάν παραλήφθηκαν τα υλικά, και επιπλέον τι ώρα και σε ποια κατάσταση. Τα δε υλικά μεγάλου κόστους που προορίζονται για εξωτερική χρήση και δεν τοποθετούνται στους ασθενείς μετά τη χρήση δεν επιστρέφονται στην αποθήκη για να διαπιστωθεί εάν πράγματι χρησιμοποιήθηκαν.
  • Εγκρίνονται σημειώματα δαπανών για προμήθεια υλικών τα οποία δεν φτάνουν ποτέ στο τμήμα Προμηθειών και δεν αναρτώνται στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Συμβάσεων.
    Ως εκ των παραπάνω ο τέως πρόεδρος ζητάει να ερευνηθούν τυχόν παραπτώματα όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Απίστευτο αλλά ελληνικό! Σίτιση και καθαριότητα με δεκαήμερες συμβάσεις

Στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένας ενεργός διαγωνισμός του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός.

Αξίζει, όμως, να σταθούμε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι ακριβώς συμβαίνει στο νοσοκομείο, στον τελευταίο μεγάλο διαγωνισμού που βρίσκεται στο ΕΣΗΔΗΣ στην κατηγορία «Αξιολόγηση», ο οποίος τελικά κατακυρώθηκε από το Δ.Σ. του νοσοκομείου στην εταιρία IFS IPIROTIKI FACILITY SERVICES Α.Ε., τον Απρίλιο του 2023, αφορούσε την καθαριότητα του νοσοκομείου και ήταν διάρκειας ενός έτους και προϋπολογισμένης ετήσιας δαπάνης 1.448.066,42 ευρώ (1.795.602,36 ευρώ με ΦΠΑ) με δικαίωμα προαίρεσης για ένα επιπλέον έτος.

Λίγους μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού ασκήθηκε προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι η προσφορά «έπασχε» επειδή, για παράδειγμα, το ασφαλιστήριο που προσκόμισε η εταιρία δεν περιελάμβανε κάλυψη για Επαγγελματική Αστική Ευθύνη, κι ως εκ τούτου απορρίφθηκε. Παράλληλα απορρίφθηκε, για παρόμοιους λόγους, που είχαν να κάνουν με τη μη επαρκή εμφάνιση δικαιολογητικών, και η προσφορά που είχε κάνει μία ακόμη από τις εταιρίες που συμμετείχαν και η οποία ομοίως είχε προσφύγει.

Ετσι, τον Φεβρουάριο του 2024 ματαιώθηκε και από το Δ.Σ. του νοσοκομείου ο συγκεκριμένος διαγωνισμός για να αρχίσει εν συνεχεία ο κύκλος… κι άλλων χαμένων διαγωνισμών. Εν τω μεταξύ, η κυρία Ταβιανάτου άρχισε να εκδίδει αποφάσεις απευθείας αναθέσεων ύψους 29.960 ευρώ (37.150,40 ευρώ με ΦΠΑ) ανά μήνα, στην εταιρία IFS IPIROTIKI FACILITY SERVICES Α.Ε., η οποία θεωρητικά θα είχε πάρει τον διαγωνισμό, εάν βεβαίως είχε καταθέσει επαρκή δικαιολογητικά.

Χασούρα

Αξίζει να σημειώσουμε, για να γίνει «καθαρό», πως αυτή τη στιγμή η καθαριότητα του νοσοκομείου καλύπτεται σε έναν βαθμό από δεκάδες υπαλλήλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), οι οποίοι όμως δεν επαρκούν. Επομένως, η εταιρία που λαμβάνει το μηνιαίο έργο συνεπικουρεί τους εργαζομένους του νοσοκομείου.

Στόχος, λοιπόν, των διαγωνισμών (και σε αυτή την περίπτωση και γενικά στον δημόσιο τομέα) είναι να περάσουν ολοκληρωτικά αυτά τα έργα υπηρεσιών σε εταιρίες και να παύσει το σύστημα των εργαζομένων με ΣΟΧ, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό που στηρίζεται στο αφήγημα της εξοικονόμησης πόρων. Ωστόσο, αν κάνει κάποιος ένα βήμα πίσω και κοιτάξει τη συνολική εικόνα που προκύπτει από τα ποσά με τα οποία κατακυρώνονται γενικά οι διαγωνισμοί, μπορεί να διαπιστώσει πως η τακτική αυτή έχει σε αρκετές περιπτώσεις το ανάποδο οικονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χασούρα για το Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, εφόσον η πολιτική που έχει επιλεχθεί από την κυβέρνηση είναι να μην προσλαμβάνονται επιπλέον υπάλληλοι, έστω με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά να δίνονται τα έργα σε εταιρίες, τότε η Αρχή της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης απαιτεί οι αναθέσεις να γίνονται με διαγωνισμούς, μέσα από τους οποίους, εξάλλου, μπορεί τελικά να μειωθεί και το οικονομικό αντίτιμο.

Συνεχίζοντας την περιπέτεια της καθαριότητας στον Ερυθρό Σταυρό αξίζει να αναφέρουμε πως έπειτα από πιέσεις του κ. Μπαζίγου, όπως προκύπτει από έγγραφα, λαμβάνεται τελικά η απόφαση, μέχρι να προκηρυχθεί νέος ετήσιος διαγωνισμός (του οποίου οι τεχνικές προδιαγραφές έχουν ήδη εγκριθεί από τον περασμένο Ιούνιο), να δημοσιευτεί ένας ενδιάμεσος, διάρκειας έξι μηνών, με το «σύστημα» της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση (άρθρο 32, ν. 4412/2016), αρχικού ύψους 205.000 ευρώ (σ.σ.: με το σύστημα αυτό καλούνται να δώσουν προσφορά τρεις εταιρίες, και παίρνει το έργο εκείνη που θα δώσει την πιο συμφέρουσα).

Κι ενώ και ο εξαμηνιαίος διαγωνισμός εγκρίθηκε τελικά στις 16 Ιουνίου, δεν αναρτήθηκε ποτέ ηλεκτρονικά, παρά το γεγονός πως -σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «κυριακάτικη δημοκρατία»- οι οχλήσεις του προέδρου για την ανάρτησή του προς τα αρμόδια τμήματα ήταν σχεδόν καθημερινές.

Η απομάκρυνση

Αντίθετα, ίσως και εξαιτίας αυτών των… οχλήσεων απομακρύνθηκε από τη θέση του ο κ. Μπαζίγος, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν ενέκρινε νέο Δ.Σ., κι έτσι το νοσοκομείο τρέχει πλέον «ακέφαλο». Αξίζει να διευκρινίσουμε πως ο Ερυθρός Σταυρός, όπως ανέφερε στις αρχές Αυγούστου και η «Εφημερίδα των Συντακτών», που ασχολήθηκε με όσα παράδοξα (ίσως και παράνομα) διαδραματίζονται στο νοσοκομείο, διέπεται από ειδικό καθεστώς, με βάση το οποίο ο διοικητής δεν αποτελεί μονοπρόσωπο όργανο διοίκησης αλλά έχει υπαλληλική σχέση και δρα βασικά ως εισηγητής προς τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο.

Υπεύθυνος δε για την υπογραφή των συμβάσεων και τα οικονομικά του νοσοκομείου είναι ο εκάστοτε πρόεδρος. Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με το ίδιο ειδικό καθεστώς, ο πρόεδρος και τρία τακτικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου ορίζονται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνιος Αυγερινός τον περασμένο Μάρτιο είχε στείλει στο υπουργείο Υγείας την απόφασή του να συνεχίσει ο κ. Μπαζίγος στη θέση του πρόεδρου. Κι όμως, η θητεία του διεκόπη, και το νοσοκομείο «τρέχει» και πάλι μόνο με τις απευθείας αναθέσεις στο όριο των 15.000 ευρώ (με κατατμήσεις) που έχει δικαίωμα να υπογράφει η κυρία Ταβιανάτου.

Τον περασμένο Ιούνιο, πάντως, ο κ. Μπαζίγος κατόρθωσε να περάσει διαγωνιστική διαδικασία στην καθαριότητα ακόμη και για τις μηνιαίες συμβάσεις, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί μεγαλύτερης διάρκειας, με αποτέλεσμα το έργο να δοθεί σε νέα εταιρία που κατέθεσε πιο συμφέρουσα προσφορά από την IFS IPIROTIKI FACILITY SERVICES Α.Ε. Σήμερα, ελλείψει διοικητικού συμβουλίου, το έργο της καθαριότητας του νοσοκομείου γίνεται με συμβάσεις ανά δεκαήμερα, που έχουν φτάσει πλέον περίπου τα 12.000 ευρώ, ώστε να μπορεί να υπογράφει η κυρία Ταβιανάτου.

Περίπου την ίδια διαδρομή έχει ακολουθήσει και το έργο της σίτισης του νοσοκομείου. Ως ανέκδοτο βγαλμένο από τη ζωή, μπορεί να αναφερθεί και η περίπτωση της σύμβασης που υπεγράφη το 2022, για εκπαίδευση προσωπικού σε -δήθεν- ειδικά θέματα διαδικτύου, διάρκειας περίπου 28 ωρών, για την οποία το νοσοκομείο πλήρωσε 25.000 ευρώ (!), καθώς η εταιρία που την ανέλαβε χαρακτηρίστηκε δήθεν… μοναδική.

Το 2024 δε το ίδιο έργο, για περισσότερες ώρες, κοστολογήθηκε 15.000 ευρώ και δόθηκε στην ίδια εταιρία, παρά το γεγονός πως υπήρξε προφορά με τις ίδιες παροχές, ύψους μόλις 6.000 ευρώ (!). Με τις υγείες μας…

*πηγή: εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This