«Κόβουμε» το καλώδιο με την Κύπρο για να μην υποχωρήσουμε ξανά στην Κάσο – Μειοδοτούμε ενταφιάζοντας δύο ΑΟΖ

Με την ρήτρα «εξωτερικού κινδύνου» που προβλέπει η νέα συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου η Αθήνα φορτώνει στην Λευκωσία πολιτικά και οικονομικά το κόστος της εγκατάλειψης μετά από νέα τουρκική πρόκληση - Μειοδοτούμε ενταφιάζοντας δύο ΑΟΖ την ελληνο-κυπριακή και την ελληνο-αιγυπτιακή

Must Read

Το έγγραφο την αναφέρει ως «ρήτρα εξωτερικού κινδύνου»! Θα μπορούσε άραγε να ονομασθεί και «ρήτρα μειοδοσίας»;

  • εφημερίδα «Εστία»

Η ειδησεογραφία επικεντρώνεται στις οικονομικές λεπτομέρειες της κυοφορουμένης συμφωνίας ΑθηνώνΛευκωσίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος- ΚύπρουΙσραήλ, αλλά το σημείο-κλειδί είναι οι λίγες λέξεις που αναφέρουν τις οικονομικές υποχρεώσεις των συμβαλλομένων σε περίπτωση εξωτερικού κινδύνου που θα διακόψει ή θα αποτρέψει την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς άμεση ευθύνη των ρυθμιστικών αρχών των δύο χωρών.

Πολύ φοβούμεθα ότι πρόκειται για τέχνασμα, το οποίο θα επιτρέψει στην Αθήνα να αποσυρθεί από το έργο, προκειμένου να αποφύγει νέα εμπλοκή με την Τουρκία, όσον αφορά στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου. Εν ολίγοις θα της επιτρέψει να εγκαταλείψει την Κάσο.

Αυτό είναι ξεκάθαρο για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής θεωρήσεως των πραγμάτων. Ήδη μάλιστα σημαντικοί αναλυτές έχουν προβεί στην επισήμανση, ότι κάποτε μιλούσαμε για τον αγωγό East Med και τώρα έχουμε «κολλήσει» στην πόντιση ενός ηλεκτρικού καλωδίου

Η αναφορά είναι σαφής. Επιτρέπει την εγκατάλειψη του έργου εάν υπάρξει «εξωτερικός κίνδυνος». Και αυτός ο εξωτερικός κίνδυνος μόνον από την πλευρά της Τουρκίας μπορεί να προέρχεται.

Προς την οποία Τουρκία έχει ήδη δώσει μήνυμα (το λάθος μήνυμα) ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εκφράζοντας τον φόβο ότι «σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν είχαμε έρθει στα όρια της πολεμικής σύγκρουσης» και σημειώνοντας ότι στην Κάσο «δεν ήρθαν κοντά τα πλοία που επιτηρούσαν»! Μήπως δεν ήρθαν κοντά διότι στα ελληνικά πλοία εδόθη εντολή να κρατηθούν μακρυά;

Οι εξελίξεις που προδιαγράφονται έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική βαρύτητα. Η Ελλάς απεμπολεί την οριοθέτηση ΑΟΖ, τόσο με την Αίγυπτο (που υπάρχει) όσο και με την Κύπρο (με την οποία έχει αδικαιολογήτως καθυστερήσει). Παραιτείται δηλαδή σημαντικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της και απεμπολεί την δυνατότητα να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στα δρώμενα της ανατολικής Μεσογείου.

Διόλου περίεργο κατόπιν τούτου που η Αίγυπτος συσφίγγει τις σχέσεις της με την Τουρκία και δέχεται τουρκικά πολεμικά στα λιμάνι της Αλεξανδρείας και μαχητικά αεροπλάνα στο αεροδρόμιο του Ελ Αλαμέιν (ιδέ σχετική είδηση σε άλλη στήλη).

Διαφαίνεται κατόπιν των κινήσεων αυτών η πρόθεσις εγκαταλείψεως της Κύπρου.

Στην Κύπρο μάλιστα, στους Κυπρίους καταναλωτές, θα χρεωθεί, συμφώνως προς όσα έχουν γίνει γνωστά για την κυοφορουμένη συμφωνία, το οικονομικό κόστος που έχει αναληφθεί μέχρι στιγμής.

Εφ’ όσον δηλαδή ο «εξωτερικός κίνδυνος» υποχρεώσει σε διακοπή του έργου, η ΡΑΕΚ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου) θα μετακυλήσει στους πολίτες την ανάκτηση των δαπανών που θα έχουν γίνει μέχρι εκείνη την στιγμή.

Οι πληροφορίες ομιλούν για συμφωνία που θα βασίζεται σε δύο αποφάσεις, μία του ΑΔΜΗΕ και μία της ΡΑΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει την Παρασκευή. Όπως και να έχει όμως το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό.

Και η Αθήνα δεν δείχνει πρόθυμη να επιδείξει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, ώστε να προχωρήσει το έργο.

Φοβάται μάλλον, τους «εξωτερικούς κινδύνους»…

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Η προδοσία έχει όνομα και λέγεται Νέα Δημοκρατία.

    Από τον αρχιμαφιόζο ΠΘ και την οικογενειακή του μαφία ως τον Σαμαρά και τον Καραμανλή που στηρίζουν την προδοσία με τα μπούνια, βάζοντας την ΝΔ πάνω από την πατρίδα.

    Εξίσου συνένοχοι ΟΛΟΙ οι βουλευτές, από τα πρώην ψεκια -νυν μπάφοκαπιταλιστές που μάζεψε η ΝΔ από τον ΛΑΟΣ ως τους τάχα αντάρτες Κακλαμάνη και Σαλμά ή τον τάχα πατριώτη Δένδια.

    Για εσχάτη προδοσία ειναι ένοχο και ΚΑΘΕ απλό στέλεχος της ΝΔ που ανέχεται αυτήν την κατάσταση και κερδοφορεί από αυτήν.

    Τέλος, ο κάθε απλός αλλά ηλίθιος πολίτης που έχει ψηφίσει και ξαναψηφίσει ΝΔ κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία του εθνικού προδότη.

    Μετά από όσα βιώνουμε με το αντεθνικό πλιάτσικο που εξαπέλυσε η Δεξιά στον τόπο, ωρίμασαν νομίζω οι συνθήκες για την ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ και την αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων από όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της.

    Είναι αυτό που έπρεπε να γίνει με τους δοσίλογους και ταγματασφαλίτες της Κατοχής και τους χουντικούς αργότερα. Αλλά όλοι έπεσαν στα μαλακά. Οι μεν στις ακροδεξιές μετεμφυλιακής κυβερνήσεις. Οι δε στο δεξιό συνονθύλευμα που οργάνωσε ο ψευδο-εθνάρχης.

    Τελείωσαν τα ψέματα, απάτριδες δεξιοί.

    Δεξιά και Πατρίδα είναι λέξεις αντίθετες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This