Ο Φιντάν στα Σκόπια – Στα σκουπίδια η Συμφωνία των Πρεσπών!

Must Read

Η επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στα Σκόπια τονίζει την αυξανόμενη επιρροή της Άγκυρας στη βαλκανική χώρα και γενικότερα στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών δηλώσεών του, ο Φιντάν τόνισε ότι στόχος είναι να αυξηθεί ο όγκος του διμερούς εμπορίου «στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια», να ενισχυθεί η συνεργασία στους τομείς της άμυνας (στρατιωτική συνεργασία και κοινές ασκήσεις) και της ενέργειας, αλλά και να δημιουργηθεί «συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου».

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας-Σκοπίων

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υψώσει λευκή σημαία στην εξωτερική της πολιτική, ειδικά σε ότι αφορά την Τουρκία και το γεγονός ότι  η Άγκυρα στρατηγικά και μεθοδικά περικυκλώνει την Ελλάδα, αγνοείται με προκλητικό και μειοδοτικό τρόπο από το Μαξίμου.

Υπάρχει όμως και μία ακόμη διάσταση στην επίσκεψη αυτή του Χακάν Φιντάν στα Σκόπια, καθώς πρόκειται για ηχηρή διάψευση των προσδοκιών και των δικαιολογιών που αραδιάστηκαν για την ψήφιση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών: Ότι δήθεν τα Σκόπια θα έφευγαν από την σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι αποδεδειγμένα φίλος και νατοϊκός σύμμαχος της ‘Μακεδονίας’», ακούστηκε σήμερα στα Σκόπια από τους Φιντάν και Τίμκο Μουτσούνσκι (Υπουργός Εξωτερικών), με τον Τούρκο να προσθέτει: «Η Τουρκία έχει υποστηρίξει σταθερά την ‘Μακεδονία’ από την ανεξαρτησία της και θα συνεχίσει να το κάνει».

Όχι μόνο δεν έφυγαν τα Σκόπια από τη «σφαίρα επιρροής» της Τουρκίας, αλλά μπαίνουν όσο το δυνατόν πιο βαθιά σε αυτή.

«Η Βόρεια Μακεδονία (σ.σ. έτσι για αλλαγή έβαλε και το Βόρεια μπροστά…) έχει ξεχωριστή θέση για μένα», τόνισε ο Φιντάν και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η οθωμανική κληρονομιά αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα».

Ο Φιντάν μίλησε για την «τουρκική κοινότητα» των Σκοπίων, η οποία «μας συνδέει έντονα», όπως είπε και επεσήμανε: «Θέλουμε να έχουμε ειρήνη και σταθερότητα σε όλα τα Βαλκάνια και ως Τουρκία συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό. Γι’ αυτό θα αυξήσουμε ενεργά τη συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία».

«Μοιραζόμαστε κοινές απόψεις με την Τουρκία για θέματα ασφάλειας και περιφερειακά», είπε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

«Από την ανεξαρτησία της», τόνισε ο Μουτσούνσκι, «η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να βασίζεται στην Τουρκία ως φίλο και υποστηρικτή για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων».

Πόσο πιο ξεκάθαροι να γίνουν;




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This