Great Sea Interconnector: Ante portas το «μπλακ άουτ» στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης

«Τραβάει την πρίζα» η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με συστηματική ενοχοποίηση της Κύπρου για το διαφαινόμενο «ναυάγιο»!

Must Read

Η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας για τον Great Sea Interconnector, το μεγάλο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης, θεωρητικά θα ήταν καθοριστική για την πορεία υλοποίησής του, καθώς συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές: Κυπριακή Κυβέρνηση, ελληνική Κυβέρνηση με εκπρόσωπο τον Θοδωρή Σκυλακάκη, Κομισιόν, ΑΔΜΗΕ, NEXANS.

Θεωρητικά.

Γιατί στην πράξη μπορεί να μην αναμένονταν ανακοινώσεις από τη Λευκωσία την Τρίτη, ωστόσο, αυτό που αναμενόταν όμως ήταν το ξεκαθάρισμα του τοπίου:

Θα γίνει ή όχι η πόντιση του καλωδίου; Θα γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και όλους τους άλλους; Θα δώσει κι άλλη ευκαιρία η γαλλική Nexans, ή θα τα βροντήξει; Θα σταματήσει επιτέλους η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να ενοχοποιεί την Κύπρο για το διαφαινόμενο φιάσκο;

Η Κύπρος θέλει να διασφαλίσει ότι το κόστος του GSI δεν θα… εκτοξευθεί και δεν θα περάσει στους καταναλωτές πριν την ολοκλήρωση του έργου, ενώ ζητά να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι προβλέπεται σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το πρότζεκτ.

Από την άλλη, η Αθήνα είναι δυσαρεστημένη από την κυπριακή στάση και ζητά αλλαγές στο υπάρχον ρυθμιστικό πλαίσιο. Όχι όμως αλλαγές που θα διασφαλίζουν το πρότζεκτ και τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά αλλαγές που θα εξασφαλίζουν κερδοφορία για τους επενδυτές!

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά, απαντήσεις δεν δόθηκαν σε αυτή τη μαραθώνια σύσκεψη, ανακοινώσεις δεν έγιναν, συμφωνία δεν επήλθε.

Το μόνο που έγινε, ήταν μια επανάληψη της ελληνικής μειοδοτικής στάσης, η οποία μεθοδικά και υπόγεια υπονομεύει το μεγάλο πρότζεκτ του Great Sea Intercnnenctor. Και για να… μην δυσαρεστήσει την Τουρκία, αλλά και για να αποφύγει την οποιαδήποτε «υποχρέωση» να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η πολιτική του κατευνασμού, της υποτέλειας και της υποχωρητικότητας σε όλο της το μεγαλείο.

Οι τυπικές -αλλά ενδεικτικές δηλώσεις- και η τριπλή άρνηση του Σκυλακάκη

Λακωνικός ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο (σ.σ. χρειάστηκε να φύγει για λίγη ώρα για να παραστεί σε άλλη εκδήλωση!), πράγμα που καταδεικνύει το πόσο «ζόρικα» είναι τα πράγματα. Δεν θέλησε πάντως να προδιαθέσει αρνητικά και αρκέστηκε να πει τα τετριμμένα:

«Βοηθά να διευκρινιστούν πολλά θέματα στα οποία υπήρχαν ασάφειες, δεν ήταν ξεκάθαρα και η συζήτηση θα συνεχιστεί. Ήταν μια πολύ καλή επιλογή η απόφαση να γίνει αυτή η σύσκεψη. Ήταν πολύ εποικοδομητική».




Ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος αποχώρησε λόγω… ανειλημμένων υποχρεώσεων από τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας πριν αυτή ολοκληρωθεί, απέφυγε τρεις φορές να απαντήσει καταφατικά, όπως μετέδωσε ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, ερωτώμενος για το κατά πόσο είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σκυλακάκης είπε ακόμα: «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση αυτή ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται».

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι «μπορούν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες και να υπάρξει εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου», σχολίασε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο και ότι «αυτά που είπαμε αρκούν για σήμερα».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς», αρκέστηκε να πει υπό την επιμονή των δημοσιογράφων, δίνοντας προφανώς σήμα ότι η σύσκεψη μάλλον… ναυάγησε και χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις.

«Ήταν πολύωρη η συνάντηση και έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των μερών και είναι μια εργασία, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και θα συνεχιστεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με το SigmaLive ρωτήθηκε ο Κύπριος Υπουργός αν μετά τη σύσκεψη αυτή οι εμπλεκόμενοι είναι πιο κοντά ή πιο μακριά και απάντησε πως δεν μπορεί να αναφέρει κάτι άλλο, σχολιάζοντας ότι έπρεπε να αναχωρήσει ο Έλληνας ΥΠΕΝ και η υπόλοιπη αντιπροσωπεία. «Και θα πρέπει να συνεχίσει αυτή η εργασία», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κατάληξη της συζήτησης επειδή τέθηκαν τελεσίγραφα από ελληνικής πλευράς», ρωτήθηκε ακόμα ο κ. Παπαναστασίου και απάντησε ότι «δεν υπάρχουν  τελεσίγραφα. Είπαμε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά απ’ εκεί που τελειώσαμε σήμερα … Πρέπει να δοθεί λίγο χρόνος ακόμη».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This