Great Sea Interconnector: «Βράζουν» με τον ΑΔΜΗΕ στην Κύπρο – Σκληρό πόκερ με νέο τελεσίγραφο των Γάλλων

Ολοταχώς προς ναυάγιο στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης

Must Read

Μετά το φιάσκο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας ανάμεσα σε εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας (Great Sea Interconnector), υπήρχαν κάποιες προσδοκίες ότι την επομένη (Τετάρτη), θα γινόταν μια τηλεδιάσκεψη ώστε να συνεχιστούν οι (αδιέξοδες) συζητήσεις.

Ούτε αυτό συνέβη όμως κι επειδή όπως αναφέρει η λαϊκή ρήση «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», διατηρούνται οι προσδοκίες ότι πιθανόν θα επιχειρηθεί και την Πέμπτη να συνεχιστεί η διαβούλευση μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Μέχρι στιγμής πάντως, το μόνο που υπάρχει ως «χειροπιαστό», είναι ότι… δεν υπάρχει τίποτα δεδομένο!

Οι γενικόλογες αναφορές όλων και τα τετριμμένα περί «εποικοδομητικής συζήτησης» που ακούστηκαν το βράδυ της Τρίτης, προσπάθησαν να κρύψουν το γεγονός ότι η υλοποίηση του εξαιρετικά κρίσιμου πρότζεκτ, οδεύει ολοταχώς προς τα βράχια.

Ένα έργο η υλοποίηση του οποίου θα έπρεπε να «τρέχει» λόγω της ύψιστης σημασίας του, όχι μόνο δεν «τρέχει», αλλά κινείται… με την όπισθεν, λίγο πριν τραβήξει «χειρόφρενο»…




Κατευθείαν στα βράχια με… ελληνική πλοήγηση

Σε κάθε επαφή γίνονται όλο και πιο έντονες οι διαφορές και χάνονται τα κοινά σημεία, προς τέρψιν της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία μεθοδικά υπονομεύει τον GSI καταλογίζοντας ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού επιθυμεί διακαώς τον τερματισμό του έργου ελέω Τουρκίας.

Η Κύπρος από την άλλη, η οποία θέτει συνεχώς τα ζητήματα που την προβληματίζουν στο τραπέζι των συζητήσεων αλλά απαντήσεις δεν παίρνει, προσπαθεί, κατά τα λεγόμενα των αξιωματούχων της και του Νίκου Χριστοδουλίδη, να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των Κύπριων καταναλωτών, χωρίς να επωμιστεί τεράστιο κόστος πριν καν ξεκινήσει και ολοκληρωθεί ο GSI.

Από την ευρεία σύσκεψη της Τρίτης στη Λευκωσία

Ο ύπουλος ρόλος του ΑΔΜΗΕ

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κυπριακό AlphaNews Live, η Λευκωσία έχει θέσει σειρά ερωτημάτων προς τον ΑΔΜΗΕ για τη βιωσιμότητα του έργου, την ασφάλειά του, αλλά και ζητήματα πιο τεχνικής φύσεως, ωστόσο, ο ελληνικός Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν απάντησε σε κανένα εξ αυτών!

Κάτι που όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία βλέπει συνεχώς εμπόδια και δυσκολίες μπροστά της, προσκόμματα τα οποία βάζει τεχνηέντως η ελληνική πλευρά.

Κι ας λέει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ότι «δεν υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου». Αισχρά ψεύδη. Εδώ λέει βέβαια ότι υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο και υπάρχουν κάποιοι που τον πιστεύουν…

Νέο τελεσίγραφο της NEXANS

Η γαλλική εταιρεία NEXANS η οποία κατασκευάζει το καλώδιο που θα ποντιστεί, αν ποντιστεί, αποφάσισε να δώσει ακόμα μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις, μήπως και βρεθεί αυτή η περιβόητη «χρυσή τομή».

Σύμφωνα με το AlphaNews Live, τέθηκε ένα νέο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, με τη NEXANS να δίνει νέα διορία μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου για να καταλήξουν κάπου όλες αυτές οι διαβουλεύσεις. Πώς θα γίνει αυτό, ουδείς γνωρίζει

Ζήτησε επίσης από την κυπριακή Κυβέρνηση να της δώσει απαντήσεις μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, για το αν τελικά θα συμμετάσχει στο έργο.

Η ουσία για τον Great Sea Interconnector, είναι πως το μέλλον μοιάζει δυσοίωνο και θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους αν τελικά υλοποιηθεί αυτό το φιλόδοξο πρότζεκτ…

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This