H μάχη για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ξεκινά – Δημοσκόπηση

Καθώς απομένουν 24 ημέρες έως τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, η μάχη μεταξύ των 6 υποψηφίων είναι σχηματικά «2+2». Ποιος προηγείται στην πρόθεση ψήφου; Ποια τα χαρακτηριστικά στοιχεία και ποιες οι πιθανότητες των υποψηφιοτήτων Ανδρουλάκη, Γερουλάνου, Διαμαντοπούλου και Δούκα

Must Read

Είκοσι τέσσερις ημέρες. Τόσες απομένουν έως τις εκλογές για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, μια μάχη που έως τώρα περνάει μάλλον κάτω από τα ραντάρ της (πολιτικής) επικαιρότητας – κι όμως, είναι μια μάχη με μεγάλη σημασία, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς το έλλειμμα αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζει από το καλοκαίρι του 2023 και βλάπτει έκτοτε το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Είκοσι τέσσερις ημέρες, έξι επίσημοι υποψήφιοι —ο Γιάννης Κανελλάκης το είχε ανακοινώσει, μετρήθηκε σε δημοσκοπήσεις, αλλά δεν προσκόμισε τις απαραίτητες υπογραφές— και τελικά μια μάχη «2+2», με (σχεδόν) όλα να είναι ανοικτά για τέσσερις διεκδικητές: (με αλφαβητική σειρά) Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Δούκας· η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Μιχάλης Κατρίνης, με βάση όλες τις σφυγμομετρήσεις —και αυτή την πολύ σημαντική που δημοσιεύει σήμερα το Protagon— είναι πολύ εύκολα εκτός β’ γύρου.

Αυτά είναι τα δεδομένα, αυτά είναι και τα πρόσωπα. Ποιος ή ποια θα είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από τον Οκτώβριο; Και ίσως ένας από αυτούς που κάποια στιγμή θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας; Το Protagon δημοσιεύει τη μεγάλη έρευνα της Realpolls, η οποία διεξήχθη στο διάστημα 4 – 7 Σεπτεμβρίου σε ένα δείγμα 1.108 ατόμων που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πρόκειται μια έρευνα που βασίζεται σε προσέγγιση μέσω κινητών τηλεφώνων και με πολύ προσεκτικές σταθμίσεις και ποιοτικές αναλύσεις, που επιτρέπουν στον ενδιαφερόμενο να αντλήσει συμπεράσματα ακόμα και για το πού βρίσκεται η δύναμη και που η αδυναμία του/της κάθε υποψηφίου/ας αρχηγού ή —και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες εσωκομματικές διαδικασίες— ποιος ή ποια είναι πιο «πρωθυπουργίσιμος/η».

Τρίτη είναι η κυρία Διαμαντοπούλου, πρώην Επίτροπος στην ΕΕ και πρώην υπουργός, με 19,4% στην πρόθεση ψήφου (20,8% στην εκτίμηση αποτελέσματος) και τέταρτος ο κ. Γερουλάνος, βουλευτής Α’ Αθηνών, με 18,5% (19,4%). Στην πέμπτη θέση είναι η κυρία Γιαννακοπούλου, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών, με ένα 3,8% στην πρόθεση ψήφου (4,2%) και στην έκτη ο κ. Κατρίνης, βουλευτής Ηλείας, με 3,7% (3,9%).

Με στατιστικούς όρους μπορούμε να μιλάμε για ισοπαλία μεταξύ του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Δούκα στον α’ γύρο. Ωστόσο, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, ο κ. Ανδρουλάκης έχει μόνο ένα σενάριο όπου δεν καταφέρνει να περάσει στον β’ γύρο (αν πιάσει τα χαμηλά του και πιάσουν ταυτόχρονα τα υψηλά τους, τόσο ο κ. Δούκας όσο και η κυρία Διαμαντοπούλου), ενώ ο κ. Δούκας έχει δύο σενάρια (αν πιάσει τα χαμηλά του και πιάσουν τα υψηλά τους κάθε φορά δύο από τους τρεις άλλους).

Ο κ. Δούκας πάντως, δείχνει να επικρατεί —και μάλιστα με διαφορά— στο χαρακτηριστικό του «πρωθυπουργίσιμου», ένα προβληματικό στοιχείο για τον κ. Ανδρουλάκη και σε παλαιότερες μετρήσεις σε εθνικές κάλπες.

Στο ερώτημα «Ποιος από τους υποψηφίους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σας κάνει να αισθάνεστε περισσότερο σίγουροι ότι μπορεί να ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση;», ο δήμαρχος Αθηναίων προηγείται με διαφορά 10 μονάδων του κ. Ανδρουλάκη: το 50,6% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο κ. Δούκας μπορεί να κερδίσει την εξουσία, ενώ για τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 40,2%.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η «μάχη» για την τρίτη θέση, με ισχυρές πιθανότητες μάλιστα να περάσει ένας εκ των δύο στον β’ γύρο. Το ενδιαφέρον —και σε ποιοτικά χαρακτηριστικά— είναι ότι ενώ στο σύνολο του δείγματος (1.108) προηγείται η κυρία Διαμαντοπούλου, αν από το δείγμα των πολιτών που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ επιλέξουμε μόνο αυτούς που δηλώνουν ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ (929 άτομα) τότε η πρώην Επίτροπος περνάει στην τέταρτη θέση και στην τρίτη ανεβαίνει η κ. Γερουλάνος.

Αυτό οφείλεται στην στήριξη της κυρίας Διαμαντοπούλου από πολίτες που ενώ δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία στις εθνικές εκλογές παρόλα αυτά δηλώνουν στην έρευνα ότι θα συμμετέχουν στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ στους δέκα που θα ψήφιζαν ΝΔ σε εθνικές κάλπες και δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ψηφίζουν την κυρία Διαμαντοπούλου — ενώ ο κ. Γερουλάνος απολαμβάνει μια ανέλπιστη πρωτιά, πάνω από τον κ. Δούκα, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικές εκλογές και θα συμμετάσχουν στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ.

Η κυρία Διαμαντοπούλου έχει, από τους τέσσερις επικρατέστερους, και τις περισσότερες απόλυτες αρνήσεις στο ερώτημα αν με εκείνην στην ηγεσία το ΠΑΣΟΚ θα γίνει κυβέρνηση.

Ωστόσο, η πρώην Επίτροπος είναι τρίτη στην παράσταση νίκης, με διαφορά πάντως από τα δύο φαβορί, που σχεδόν ισοψηφούν: 35% ο κ. Ανδρουλάκης, 34,8 ο κ. Δούκας, 12,1% η κυρία Διαμαντοπούλου, 8,5% ο κ. Γερουλάνος.

Τι θα γίνει στον β’ γύρο; Οι εκτιμήσεις είναι πολύ δύσκολες και το αποτέλεσμα παραμένει αμφίρροπο.

Παρόλα αυτά στο βασικό σενάριο μιας αναμέτρησης ανάμεσα στον κ. Ανδρουλάκη και του κ. Δούκα και στην εκτίμηση αποτελέσματος, ο δήμαρχος Αθηναίων προηγείται.

Πηγή: Protagon.gr

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This