Δένδιας από Καστελλόριζο: «Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη – Κομβικό το νησί για την ελληνική ΑΟΖ»

«Ζούμε σε μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία απειλούνται»

Must Read

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε την Παρασκευή το Καστελλόριζο εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην 81η επέτειο της απελευθέρωσης της νήσου από την ιταλική Κατοχή. Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ζούμε σε μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία απειλούνται από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό. Η ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Πρέπει να τη διατηρήσουμε. Με κάθε κόστος».

 Οι δηλώσεις του ΥΠΑΜ

«Το Καστελλόριζο είναι κομβικό σημείο για την ΑΟΖ της Χώρας μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαχωρισμού του από τα Δωδεκάνησα, λόγω εγγύτητας στις τουρκικές ακτές. Οποιαδήποτε απομονωμένη αντιμετώπιση του Καστελλόριζου, εκτός των Διεθνών συμβάσεων και της νομολογίας της Χάγης. Συνιστά αυταπόρριπτο ισχυρισμό.

Οι θέσεις μας για το Καστελλόριζο είναι διαυγείς και απόλυτα τεκμηριωμένες από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μιας Σύμβασης που, βάσει της νομολογίας της Χάγης παράγει εθιμικούς κανόνες και για μη συμβαλλόμενα κράτη.

Στο άρθρο 121 (2) της εν λόγω Σύμβασης προβλέπεται ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα. Για το μέγεθος των νησιών δεν γίνεται διαφοροποίηση στη Σύμβαση, ως προς τα δικαιώματα που συνδέονται με την κυριαρχία. Οποιαδήποτε άποψη αντίθετη προς τα ανωτέρω, αυτομάτως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος συμπίπτουν στις θέσεις τους, διότι σέβονται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Θυμίζω ότι στο 1ο άρθρο της Συμφωνίας με την Αίγυπτο έχει προβλεφθεί ότι εάν ένα Μέρος διαπραγματεύεται τον καθορισμό της ΑΟΖ με τρίτο κράτος, οφείλει να ενημερώσει και να διαβουλευτεί με το άλλο Μέρος».

Δείτε το βίντεο

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Μπράβο που εχεις το θάρρος να θυμίζεις την αλήθεια μέσα απο τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες.
    Στέλνεις μηνύματα μέσα και εξω.
    Και σε κυρίους και σε κυρίες.
    Επι πλέον τονώνεις τον ψυχισμό του μέσου Ελληνα που καποιοι υπόγεια και πονηρά τον υποσκάπτουν για τον κάνουν ευάλωτα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This